Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Младият европеец на годината: Хората трябва да бъдат по-непредубедени към другия

| обновено на 10.04.20 в 14:29

Мария Атанасова бе избрана за "Млад европеец на 2020 година". Тя е млад човек от България, тясно свързан с Варна. Престижното отличие, което получи, се присъжда на млади хора между 18 и 26 години за доброволческата им работа, ангажираност и всеотдайност в подкрепа на международното разбирателство в Европа. 23-годишното момиче следва специалността "Акушерство" във Варненския медицински университет и работи като доброволец и координатор в "Социалната чайна" в града. В годините е била доброволец към различни ромски организации.

"Все повече хора осъзнават ползите от доброволчеството за обществото. Моят личен мотив да започна да се занимавам с това дойде в момент, когато в гимназията попаднах в една младежки организация. Тогава видях как работят другите младежки организации - много ми хареса чувството да се чувстваш полезен, удовлетворен, да можеш да помагаш на други хора. Това, с което започнах, беше доброволчество сред ромската общност", каза за предаването "Позиция" на Радио Варна Мария Атанасова.

По думите на Атанасова, в България се усеща изключително силен негативизъм към неправителствения сектор. "Обвиняван е и се подлага на съмнение всяка дейност на този сектор. Това недоверие е излишно, с него се губи мотивацията. А хората, които работят в този сектор, са достойни за уважение", каза още 23-годишната Мария.

Доброволчеството е кауза, която помага на другите толкова, колкото помага и на самия теб. Себеотдаването е сред най-важните черти на доброволеца, а да се бориш и отстояваш интересите на останалите - цел номер едно. "Доброволчеството е страхотен инструмент младият човек да се развива, да обогатява социалната среда. Трябва хората да бъдат по-обединени, по-толерантни и непредубедени към другия човек. Ние всички имаме едни и същи нужди и трябва да сме наясно, че с когото и да работиш, винаги от другата страна стои другият човек. Трябва да сме по-разбиращи се", каза за финал Мария.

Цялото интервю на Валери Великов с Младия европеец на 2020-а Мария Атанасова чуйте в прикачения звуков файл:
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гергана Герова (с букета) със свои ученици

Гергана Герова: Българският език трябва да бъде подкрепян

Родният ни език трябва да бъде подкрепян, вкл. и чрез английския език, например наскоро имаше годишнина на Валери Петров - един от най-големите преводачи на Шекспир. Защото глобализацията не изключва съхраняването на културната идентичност! Това подчертава Гергана Герова (на снимката с випуск`2016), учител по английски език в престижната Първа езикова..

обновено на 24.05.20 в 09:46

Експерт: С падането на ДДС върху книгите ще паднат и цените

Намаляването на ставката на Данък добавена стойност върху книгите от 20% на 9% ще увеличи потреблението и броя на читателите, ще стимулира издателствата да произвеждат още по-разнообразна книжна продукция . Това мнение изрази Велизара Добрева, председател на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга “, в предаването за култура на Радио..

обновено на 23.05.20 в 13:53
Проф. д-р Вилиян Платиканов, д.м.

Проф. д-р Вилиян Платиканов: Радват ме добрите постижения, които се правят в името на хората

Винаги ме радват добрите постижения - хубавите неща, които се случват в името на образованието, науката и хората. Още по-хубаво е, когато те са видими и признати. Чувствам се горд, че имам такъв екип, който върши работата си отлично, каза в интервю за Радио Варна, проф. д-р Вилиян Платиканов, началник на Клиниката по анестезиология и..

обновено на 22.05.20 в 15:23

Вкусната страна на живота

Да умеем да се насладим на всеки миг, да виждаме красивото, да откриваме нови светове.  И да споделяме всичко това, дори с непознати. Защо не?! Животът е за споделяне. Особено когато сетивата ни копнеят да изразят емоцията от пъстротата на пътешествията, а умът ни жадува да разкаже за всичко преживяно по света и у нас. Радостина Ганева..

публикувано на 22.05.20 в 11:03
Елена Алексиева с Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България“

Елена Алексиева: Пандемията ни напомни, че светът не се върти около нас

Докато човечеството страда, светът в който това човечество живее и е узурпирало, всъщност изобщо не страда. И започва да се чувства по-добре! Трябва да се сетим, че светът не се върти около нас и да се опитаме да не го забравяме повече. Тази Земя няма как да се адаптира спрямо нас, въпреки че тя се опитва да го прави, но това не може да става..

публикувано на 21.05.20 в 10:47
Първа езикова гимназия Варна

Първа езикова гимназия с Награда "Варна" за колектив на годината

За втори път преподавателският екип   на Първа езикова гимназия във Варна получава Награда Варна за "Колектив на годината" в областта на средното училищно образование и обслужващи звена. Тази година учебното заведение навърши 140 години от основаването си като училище и 55 години като гимназия. За тези години се е утвърдило като водеща..

публикувано на 21.05.20 в 07:00

Пчелар: Всеки вид мед има своите униклани лечебни свойства

Акациевият мед е гордостта на всеки пчелар. Често е наричан „бяло злато“ и е най-скъп, защото се добива най-рядко. Това каза в интервю за Радио Варна, пчеларят – Милен Минчев.  Краткият срок на цъфтежа прави добива му много труден, поясни производителят.  Акациевата паша се нуждае от постоянни температури, задължително условие е е да не вали дъжд...

публикувано на 20.05.20 в 23:05