Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Виртуален парад на лалетата в Балчик

| обновено на 26.04.20 в 14:41
5
Парад на лалета
Снимка: УБГ Балчик

До края на месец април Университетска ботаническа градина Балчик ще бъде готова да представи на заинтригуваната, но ограничена от епидемичните мерки публика,  виртуална разходка и видеа. Те ще бъдат поместени на фейсбук https://www.facebook.com/universitybotanicgardens/ и интернет страницата на градините http://www.ubg-bg.com.

Това съобщиха от ведомството в Балчик по повод големия интерес към ежегодния парад на лалетата по това време в градината, която обаче остава затворена за посещения, докато извънредното положение заради коронавируса не бъде отменено.

Чуйте повече в репортажа на Албена Иванова:

Парад на лалетата

„Пролет е, а и ...."никой не може да спре гората да се разлиства!"... Разгледайте нашите красиви пролетни растения, сезон 2020 в Университетска ботаническа градина Балчик! Това сме ние! Прекрасни, цветни и различни, лалетата на УБГ Балчик! Продължаваме да цъфтим! Ще качваме периодично снимки, видеа и още нещо, за да ви радваме през екраните!“, са част от интернет посланията на ботаниците.

Парад на лалетата    

Пикът на цъфтежа в Университетската ботаническа градина ще е по Великден, очаква се да разцъфтят над 50 хиляди лалета от над 90 сорта, като само новите луковици през тази година са от 32 сорта. Сега красотата си показват 15 вида средноранни лалета, най-ранобудните от които разтвориха чашки в средата на март. Лехите с божуровидни лалета тази година са попълнени с нови представители, продължава подновяването на растенията от сорта папагалови лалета. 

24 хиляди души са посетили ботаническата градина в Балчик само за месец април миналата година, каза ландшафтният архитект Марияна Димитрова.: За първи път в 65-годишната си история в парада на лалетата, красотите и цветните партери няма да бъдат видени от редовните посетители.

Работата на терена не спира, за да може в най-скоро време хората да се радват на пролетната красота, уверяват ботаниците.  До края на месеца ще бъдат изнесени на открито едроразмерните кактуси и сукуленти. Виртуалните разходки ще бъдат доразвивани.

Още за Парада на лалетата разказва ландшафтният архитект Марияна Димитрова :


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Актьорът Стоян Стоянов: В тази професия трябва да си всеотдаен и честен с публиката

Най-важното за един актьор е да успее да ангажира вниманието на публиката, да стигне до нея и да я докосне. Всеки един в залата трябва да бъде съучастник на това, което се случва на сцената, а не просто да бъде пасивен зрител. Затова актьорът трябва да е всеотдаен и честен с публиката. За предизвикателствата в професията, за удовлетворението от добре..

обновено на 27.05.20 в 10:03
Славка Стаменова - 6 курс, ОКС

Отличен 6: Магистърските програми 2020 в ИУ-Варна

От 23 юни започва първият етап от приема на магистри в Икономически университет – Варна . През 2020 година университетът, който отбеляза тържествено 100-годишнината си през май, предлага 26 специалности в ОКС „магистър” в четири професионални направления : „Икономика”, „Администрация и управление”, „Туризъм” и „Информатика и компютърни..

публикувано на 26.05.20 в 16:41
Гергана Герова (с букета) със свои ученици

Гергана Герова: Българският език трябва да бъде подкрепян

Родният ни език трябва да бъде подкрепян, вкл. и чрез английския език, например наскоро имаше годишнина на Валери Петров - един от най-големите преводачи на Шекспир. Защото глобализацията не изключва съхраняването на културната идентичност! Това подчертава Гергана Герова (на снимката с випуск`2016), учител по английски език в престижната Първа езикова..

обновено на 24.05.20 в 09:46

Експерт: С падането на ДДС върху книгите ще паднат и цените

Намаляването на ставката на Данък добавена стойност върху книгите от 20% на 9% ще увеличи потреблението и броя на читателите, ще стимулира издателствата да произвеждат още по-разнообразна книжна продукция . Това мнение изрази Велизара Добрева, председател на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга “, в предаването за култура на Радио..

обновено на 23.05.20 в 13:53
Проф. д-р Вилиян Платиканов, д.м.

Проф. д-р Вилиян Платиканов: Радват ме добрите постижения, които се правят в името на хората

Винаги ме радват добрите постижения - хубавите неща, които се случват в името на образованието, науката и хората. Още по-хубаво е, когато те са видими и признати. Чувствам се горд, че имам такъв екип, който върши работата си отлично, каза в интервю за Радио Варна, проф. д-р Вилиян Платиканов, началник на Клиниката по анестезиология и..

обновено на 22.05.20 в 15:23

Вкусната страна на живота

Да умеем да се насладим на всеки миг, да виждаме красивото, да откриваме нови светове.  И да споделяме всичко това, дори с непознати. Защо не?! Животът е за споделяне. Особено когато сетивата ни копнеят да изразят емоцията от пъстротата на пътешествията, а умът ни жадува да разкаже за всичко преживяно по света и у нас. Радостина Ганева..

публикувано на 22.05.20 в 11:03
Елена Алексиева с Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България“

Елена Алексиева: Пандемията ни напомни, че светът не се върти около нас

Докато човечеството страда, светът в който това човечество живее и е узурпирало, всъщност изобщо не страда. И започва да се чувства по-добре! Трябва да се сетим, че светът не се върти около нас и да се опитаме да не го забравяме повече. Тази Земя няма как да се адаптира спрямо нас, въпреки че тя се опитва да го прави, но това не може да става..

публикувано на 21.05.20 в 10:47