Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Осман Октай: Олигарси източваха ББР с кредити за по 300 милиона лева

Снимка: БГНЕС

Рокадите в Българската банка за развитие /ББР/, точно в този момент, не са никак случайни. Те са били предварително подготвени и обмислени. Коментира в предаването „Позиция” на Радио Варна бившият заместник председател на ДПС Осман Октай. Той напомни, че държавната банка ще разполага с допълнителни 700 милиона лева, с които ще се гарантират малките кредити за хора, останали без работа.

По повод ситуацията в ББР Осман Октай каза, че през последните години няколко олигарха са източвали банката с големи кредити от по 200-300 милиона лева и попита:

Как в Министерството на финансите знаят, когато някой гражданин не си плати данъка, а не са разбрали, че са дадени въпросните 75 милиона лева...?

Осман Октай определи някои от мерките на правителството като „разнопосочни” и „не достатъчно обмислени”, давайки пример със задължителното носене на маски, което беше отменено, а от утре отново ще бъде въведено:

Същата е ситуацията и с мерките за подпомагане на хората. Първо се обявяват, после се казва, че няма да влязат в сила веднага или пък с тестването в Банско, за което се оказа, че ще започне следващата седмица. Добре е мерките да бъдат обмислени по-внимателно преди да бъдат обявени.ВИЖТЕ ОЩЕ

Автобусите 9 и 109 с ново разписание

За удобство на пътниците ще бъдат променени часовете на обслужване на линии 9 и 109 по маршрута Варна – Златни пясъци и обратно,  съобщават от общинското дружество „Градски транспорт“. Промените ще влязат в сила на 04.07.2022 г. (понеделник) и ще важат за делник и празник. За линия 9: От жп гара – 06:02, 06:22, 07:02, 07:22 ……последен курс в 21:02;..

публикувано на 01.07.22 в 16:01

Премахват еко стикерите?

Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ предприе действия за промяна в Наредба 32, с която бяха въведени еко стикерите при преминаването на годишен технически преглед на пътните превозни средства, съобщиха от ведомството. Поставянето на отличителен стикер на предното стъкло оскъпява и утежнява процедурите при преминаването през пунктовете за..

публикувано на 01.07.22 в 15:42

ПГ на БСП поиска НС да спре нотите за руските дипломати

ПГ на БСП е внесла в деловодството на НС искане да се разгледа създалата се ситуация и да се вземе решение НС да възложи на министър-председателя незабавно да даде указания за спирането на връчените ноти на руски дипломати за обвяването им за персона нон грата. Това съобщи депутатът от левицата Борислав Гуцанов в парламента, предаде БГНЕС. „Искането..

публикувано на 01.07.22 в 15:25

Редица нарушения на плажа на Черноморец

Редица нарушения установи проверка на Министерството на туризма и други институции на плажа "Черноморец-централен". Преди месец стана ясно, че се бави договорът на спечелилия концесията за ивица Георги Мавров. Оказва се, че процедурата е обжалвана в съда, предаде Радио Бургас. Комисия на Министерството на туризма е издала два акта за разполагане..

публикувано на 01.07.22 в 15:22
Снимката е илюстративна.

8 села остават с лош път до Добрич и тази година

Път, свързващ осем населени места в община Добричка, и тази година няма да бъде ремонтиран основно, а само изкърпен въпреки компрометираното си състояние. Това стана ясно на свикана от кмета на общината Соня Георгиева среща с народните представители от област Добрич. Окаяното състояние на пътя е причина за поредица от протести на местното население още..

публикувано на 01.07.22 в 14:56

Токът във Варна от днес скача с близо 5%

Токът във Варна поскъпва от днес с близо 5%.  Комисията за енергийно и водно регулиране прие решение, с което се утвърждават цени в сектор "Електроенергетика" за новия регулаторен период 1 юли 2022 - 30 юни 2023 г., съобщиха от Комисията. Средно от 1 юли цената на електроенергията за битовите..

публикувано на 01.07.22 в 14:24

Петков: Нито един дипломат не трябва да си позволява да поставя условия на независима България

Нито един дипломат не трябва да си позволява да поставя условия на независима България. Така премиерът в оставка Кирил Петков коментира официалното решение на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова да повдигне въпроса за закриването на дипломатическата мисия пред властите в Москва, предаде Нова тв. „Мисля, че г-жа Митрофанова трябва да..

публикувано на 01.07.22 в 14:19