Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Първи фолклорен онлайн конкурс ще се проведе в България

| обновено на 14.04.20 в 11:21

Първи фолклорен онлайн конкурс „Българин“ ще се проведе от 20 април до 20 май 2020 година. Организатор на проявата е варненската Фондация „Българин“, която днес обяви публично условията.

Основната цел на конкурса е да се повдигне духът на българите в условия на световна пандемия, да се популяризира родния фолклор и да се даде възможност за изява на талантливи изпълнители, каза за Радио Варна Станимир Георгиев, изпълнителен директор на Фондация „Българин“.

Участието в конкурса е безплатно и в него могат да се включат всички деца и възрастни от страната и чужбина без ограничение на възрастта.

Надпреварата ще се проведе в три категории – народни песни, народни инструменти – кавал, гайда гъдулка, тамбура и народни танци, като изпълнението е само на ръченица. Ще бъдат сформирани и възрастови групи и така ще се определят победителите.

Клиповете могат да бъдат снимани с видеокамера,телефон или таблет, като няма изискване или стандрат за качество или резолюция.

Ще бъдат раздадени и много награди.

Петчленно жури ще определи победителите. Председател ще е доц.д-р Владимир Владимиров – ръководител катедра „Музикален фолклор“ в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“-Пловдив и членове – доц.д-р Галя Петрова – Киркова преподавател народно пеене Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“в Пловдив, ас.д-р Ивайло Иванов – преподавател по народни танци във ВСУ-Варна, Драгни Драгнев – преподавател по гайда в Хуманитарната гимназия във Варна и Ивайло Николов – предс. на УС на Фондация „Българин“.

Записване за участие и регламент на конкурса можете да намерите на https://bulgarian.bg/


Чуйте още от Станимир Георгиев в звуковия файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Проблясъци - изложба от поредицата „Гурковлии, майсторлии“

Проблясъци“ е петата изложба от поредицата „Гурковлии, майсторлии“, в която представя  уникалните метални релефи на Ирина Андреев а. Тя е майстор в приложните изкуства, а любимата техника, която използва, е металното щамповане. Отскоро тя експериментира с удоволствие и в течната акрилна живопис. Ирина Андреева е финалист в миналогодишното издание на..

публикувано на 27.05.22 в 15:26

Хоротека 2022 - на 29 май в с. Бранище, Добричко

Покана към всички любители на фолклора отправят организаторите на утвърдилото се вече събитие в село Бранище в община Добричка - Хоротека 2022, което ще се проведе на 29 май. Покана е отправена и към клубове за народни танци в Добрич, Варна и Силистра. Очаква се участието на групите „Веселчани“, „Жътвари“, „Моряци“, „Троп, троп“ - Балчик,..

публикувано на 27.05.22 в 06:37

Детски моноспектакъл "Магазин за приказки" представят във Варна

,,Магазин за приказки" отваря врати тази неделя в морската столица във Варна. Това е нов детски моноспектакъл, който разказва истории за чудесата, свободата, пътешествията, приятелите и вълшебствата, които са край нас. Това сподели в интервю за Радио Варна актрисата Мартина Михайлова, която влиза в ролята на приключенката Тарантела, разказвачка на..

публикувано на 26.05.22 в 14:49

„Тютюн“ - най-успешното национално турне на Варненския драматичен театър

„Тютюн“, юбилейната постановка за 100-годишнината на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“, реж. Бина Харалампиева, драматургичен вариант Юрий Дачев, сценография и костюми Свила Величкова и Ванина Цандева, композитор Асен Аврамов, удостоена с Награда „Варна“ 2022, е най-търсеното заглавие в най-новата история на театъра. От премиерата на..

публикувано на 26.05.22 в 11:31
Георги Господинов

Писателят Георги Господинов е предложен за Нобелова награда

Писателят и поет Георги Господинов е предложен за Нобелова награда за литература, съобщи порталът "Аз Чета", цитирайки българския ПЕН център. Предложението е подписано от председателката Здравка Евтимова. Кандидатурата на България е изпратена още преди няколко месеца, но до момента няма отговор от Шведския нобелов комитет, предаде БГНЕС. Георги..

публикувано на 25.05.22 в 17:41

Връчват наградите "Аскеер"

Наградите за постижения в театралното изкуство "Аскеер" ще бъдат връчени тази вечер на церемония в театър "Българска армия". Голямата награда за цялостен принос ще получи актрисата Цветана Манева, а на Меглена Караламбова ще бъде дадена почетна статуетка.  В категорията "Водеща женска роля" призът ще си оспорват Елена Атанасова,..

публикувано на 24.05.22 в 09:59

Връчиха награди "Варна"

Археологът Александър Минчев е носител на Голямата награда „Варна“ за 2021 година. На официална церемония в Юнашкия салон с приза бяха отличени общо 28 личности и колективи с ярки постижения в сферата на културата, науката и образованието. Наградата за Александър Минчев е за дългогодишната му работа като археолог и цялостния му принос към..

обновено на 23.05.22 в 14:43