Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мярката 60/40 не работи според хотелиери в Балчик, очакват слаб сезон

Представители на туристическия бранш в Балчик коментираха, че не са склонни да се възползват от държавната помощ за запазване на работните места по мярката 60/40.

Джем Акиф - уп­ра­ви­тел на туристически обекти по алея­та,посочи, че всич­ки ре­зер­ва­ции до края на май, предимно от румънци, са от­ка­за­ни, а слу­жи­те­лите им са на бор­са­та. По ду­ми­те му по­мощ­та 60/40 не ра­бо­ти за те­зи, кои­то имат за­дъл­же­ния към дър­жа­ва­та. Освен това при­хо­ди­те им са ну­ле­ви. Очер­та­ва се слаб се­зон, допълни Акиф.

Десислава Кирякова - управител на четиризвезден комплекс по алеята в Балчик, също каза, че в мъртъв период и големи разходи, няма как да се осигурят 40 процента от заплатата, затова и техните 20 служители са на трудовата борса. По думите и то­зи се­зон се очер­та­ва неп­ред­ви­дим, за­що­то и хо­ра­та ще се въз­дър­жат от по­чив­ки. Към момента ре­зер­ва­ции­те за юли и ав­густ не са от­ме­не­ни, има пренасочвания на юнските записвания към активното лято и септември. Кирякова очак­ва до края на май да от­во­рят и  бавно да се възстановяват след затварянето.

Пе­тър Пет­ров - съ­дър­жа­тел на хо­тел и рес­то­рант в ра­йо­на на Дво­ре­ца, не смя­та да се въз­пол­зва от мер­ки­те 60/40, но възнамерява да отвори още в пър­вия ден, в кой­то пад­не заб­ра­на­та. Летните резервации не са отказани.

От ком­плекс “Хе­лиос” в Балчик, кой­то ра­бо­ти със скан­ди­нав­ския сек­тор, ка­за­ха, че още не са сък­ра­ти­ли никой от 15-те си ра­бот­ни­ци и об­мис­лят да се въз­пол­зват от мяр­ка­та 60/40. Ре­зер­ва­ции­те за Ве­лик­ден са от­ка­за­ни, по раз­би­рае­ми при­чи­ни, от се­вер­ни­те ни съ­се­ди, но пък ня­кои са пре­на­со­че­ни към дру­ги да­ти. Стоят си и скан­ди­нав­ски­те ре­зер­ва­ции. "Ня­ма от­ка­зи, но как­то всич­ки раз­би­ра­ме, ве­роят­но ще има", ко­мен­ти­ра уп­ра­ви­те­лят Сос­лан Ко­каев. С по­лет­ни­те прог­ра­ми от скан­ди­нав­ски­те дър­жа­ви са наяс­но още ми­на­ла­та го­ди­на, но по ин­фор­ма­ция на ле­ти­ще Вар­на та­ки­ва ня­ма да има по­не до сре­да­та на юни.  На­дя­ва­ме се по­не юли, ав­густ и сеп­тем­ври да по­ра­бо­тим. Ня­ма как да прог­но­зи­ра­ме се­зо­на, по­не­же то­ва се случ­ва за пър­ви път, до­ба­ви той.

В Албена са обявили на интернет страницата си гъвкави планове за тези, които са направили резервации за почивка в курорта. Те могат да отложат престоя си за по-късно.

От Кранево допълват картината с анулирани резервации за по-ранните дати и запитвания за отказ на летни записвания.

Репортаж по темата чуйте в звуковия файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Национален екоклъстер беше учреден във Варна

Сдружение „Национален екоклъстер България“ беше учреден във Варна. Основната му цел е да обедини всички заинтересовани, които работят в областта на опазването на околната среда – личности, неправителствени организации, бизнес и местни власти. Това съобщи за Радио Варна Апостол Пенков, председател на новоучреденото сдружение. По думите му, освен..

публикувано на 18.07.24 в 09:42

От днес е забранено косенето на трева и храсти в цялата страна

От днес на територията на цялата страна се забранява косенето на трева, машинното почистване и почистването на храсти в постоянно затревените площи и обработваемите земи на територията на цялата страна. Причината са високите температури и повишения риск от пожари при ползването на земеделска техника, предаде БНР . Заповедта на земеделския министър не..

публикувано на 18.07.24 в 08:49
архив

Тлеещо огнище се активира между стария път за София и АМ "Хемус"

Два екипа на Областната дирекция "Противопожарна и аварийна безопасност" са на стария път Варна - София, до местността Побити камъни, където между него и магистрала "Хемус" отново се е активирало тлеещо огнище.  Запалили са се изгнили дънери на дървета. Няма други активирани огнища, през нощта също е имало задимяване в района на магистралата, но..

публикувано на 18.07.24 в 08:32

Още предложения за ветрогенератори в Добруджа

Продължава засиленият интерес за поставяне на ветрогенератори или както ги наричаме разговорно - „перки“, в Добруджа. Преди около месец в предаването на Радио Варна „Пост фактум“ кметицата на Община Добричка Соня Георгиева съобщи, че ще организира местен референдум за намерението да се изградят ветрогенератори край 15 добрички села   - Тянево,..

публикувано на 18.07.24 в 06:51

Отново ще е много горещо

30 градуса е най-високата температура на въздуха измерена тази сутрин точно в 6 часа в Източна България и карй морето. Отчетена е на нос Емине. 29 градуса е на нос Калиакра, 28 във Варна, където атмосферно наляганее 1012 хПа – малко по-високо от средното за месеца, слабо ще се колебае , относителната влажност на въздуха е 51%. 26 градуса..

публикувано на 18.07.24 в 06:20

Адресите без ток

На 18.07.2024 от 08:30 ч. до 14:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Детелина. На 18.07.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, са..

публикувано на 18.07.24 в 05:00

Товарен влак дерайлира край Варна тази вечер, променят маршрута на бързия влак за София през Карлово

Товарен влак е дерайлирал тази вечер след спирка Юнака в посока Дългопол, малко преди 21,00 часа, съобщават от Областната управа - Варна.  Машинистът не е пострадал. Влакът е бил натоварен с пясък.   Отменен е пътническият влак  за Дългопол.  БДЖ ще осигури автобуси за пътуващите в тази посока. Променя се и маршрутът на бързия..

публикувано на 17.07.24 в 21:49