Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Pomogni.net свързва доброволци и хора, които имат нужда от помощ

| обновено на 17.04.20 в 14:25

Около 2 хил. са вече доброволците в цялата страна, които са се регистрирали на платформата Pomogni.net. По брой на доброволците – около 300-400, Варна е на второ място в страната, каза за Радио Варна един от създателите ѝ Ивайло Мирчев. Pomogni.net е платформа с безплатно мобилно приложение, чиято цел е да свързва хората. В случая на криза нейната цел е да свързва хората, които се нуждаят от помощ с тези, които я предлагат. В по-голямата си част тези, които се нуждаят от помощ са възрастни хора, хора, които са под карантина или не могат да излизат, а предлагащите помощ са по-млади хора, които искат да свършат нещо полезно в това време, разказва Ивайло Мирчев.

Oще подробности от разговора с Ивайло Мирчев може да чуете в звуковия файл.

0888/366 694 е телефонът, на който могат да потърсят помощ желаещите възрастни хора, а доброволците да помогнат с каквото могат.
Всички поръчки в големите градове се изпълняват бързо - особено в София, пояснява Мирчев. Недостиг продължава да съществува в малките градове и селата около тях. Причината - липса на достатъчно хора, които да предлагат помощ, тъй като информацията за тази възможност не е стигнала до тях.
Скоро от Pomogni.net започват работа и с много кметства в страната. Те ще използват платформата, за да организират разноса на хранителни продукти на възрастни хора в общината си.

Pomogni.net като платформа се базира на бизнес софтуера на компанията на Мирчев, който преди броени седмици е преведен на български, преработен е и пуснат безплатно у нас. Във времето преди кризата, неговата система се използва активно във водещи институции във Великобритания.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Да бъдем хора със златни сърца

Семейството на Силвия Петрова има нужда от нашата подкрепа. Младата жена остава сама на прага на 2021г. с две малки деца. Съпругът й губи битката с COVID-19, отделно едното от двете й деца се бори с тежко заболяване. В един ден Силвия получава две вести – добра и лоша. Добрата е, че детето й е в ремисия, а лошата, че е загубила съпруга си...

обновено на 19.04.21 в 16:31

Активна работа по проекти в училището в Синдел

Екология и творчество, подходящи професионални паралелки и много работа в екип. Това е успешната формула на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в село Синдел, Варненска област.  Общо 215 деца от I до XII клас се обучават в училището, като 92% от тях са от уязвими групи. За интеграцията на по-големите ученици спомага образованието в професионални..

публикувано на 19.04.21 в 10:32

Младежки клуб и кът за отдих в село Страшимирово

В белославското село Страшимирово от началото на април вече си имат младежки клуб. Любопитното е, че той се намира в една сграда с пенсионерския клуб.  Кметството е ремонтирало сградата преди години и в момента там има приемственост между поколенията. "Истината е, че младежите нямаше къде да се събират, да разговарят, чисто човешки, да..

публикувано на 19.04.21 в 09:30

Ретро музеят във Варна подготвя нов шедьовър

Подготвяме поредната перла за реставрация. Готова е за пясъкоструене. Купето е перфектно и се надяваме да Ви зарадваме с втори "Москвич" 403 в нашата неповторима колекция. Това заяви Цветан Атанасов- създател и собственик на Ретро музея във Варна. В музея може да се видят автомобили с марките "Волга", "Москвич", "Шкода",..

публикувано на 18.04.21 в 13:32
Дом за възрастни хора с умствена изостаналост в Имренчево, Община Велики Преслав.

Домакинската работа подобрява мозъка

Натоварването с домакинска работа може да от полза за здравето на мозъка при възрастните хора, установи канадско изследване, цитирано от "МедикълЕкспрес". Проучването на специалисти от изследователския център за възрастни хора "Бейкрест" в Торонто, Канада, показа, че възрастните, които прекарват повече време в домакинска работа, имат..

публикувано на 18.04.21 в 13:06
Водолаз

Интересът към подводния туризъм се увеличава

Водолази с научна насоченост се обучават от членове на Българската национална асоциация по подводна дейност   -това съобщи във Варна Илия Кръстев - заместник-председател на организацията, която провежда отчетно-изборно събрание. Даниела Стойнова разговаря с Илия Кръстев, който обясни, че засега обаче интересът е повече към обучението за..

обновено на 18.04.21 в 09:57

Как вътрешният дизайн влияе на здравето и въздейства на общуването ни

Хората конструират и проектират сгради въз основа на нашите нужди, но по определен начин тези сгради също ни „изграждат“ и оформят. Прекарваме по-голямата част от живота си на закрито. По-конкретно, около 90%, според Националното проучване на моделите на човешка..

публикувано на 18.04.21 в 07:00