Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Операта "Симон Боканегра" на 23 април с Кирил Манолов, Дария Масиеро, Деян Вачков и Иван Момиров

В „Споделени представления“ на 23 април 2020 година Teатрално-музикален продуцентски център Варна ще върне почитателите на Джузепе Верди към красивата творба „Симон Боканегра“ с една забележителна постановка, копродукция на Държавна опера Варна с Националната опера и балет на Северна Македония, под диригентството на Маестра Николета Конти от Болоня и режисурата на Деян Прошев от Скопие.

Една от кулминациите на ММФ „Варненско лято“, премиерата на „Симон Боканегра“ на 8 август 2019 година, поднася вълнуващи мигове с изкуството на прекрасни гласове. Баритонът Кирил Манолов, признат за един от най-добрите съвременни интерпретатори на Симон Боканегра, впечатлява с вокално изваяната интерпретация и драматизма на превъплъщението си. За големия, във всяко едно отношение, артист, ролята на генуезкия дож, сега една от коронните роли в репертоара му, е причина за първата му среща с Рикардо Мути. Още при дебюта си като Симон Боканегра в Римската опера през 2005 година, под диригентството на великия маестро, ролята му приляга, „като ръкавица“, по собствените му думи. Оттогава досега той продължава да навлиза все по-дълбоко в характера на своя персонаж, чиято драма се развива на фона на задъхващата се от размирици Италия от XIV век.

Противоположния на Симон Боканегра образ на аристократа Якопо Фиеско пресъздава Деян Вачков.За наследника на българските баси на световната сцена, в дните на изолация заради Covid-19, балконът също се оказва добра сцена, носеща му популярност в социалните мрежи.

Тенорът Иван Момиров, комуто нито една публика не може да устои, изпълнява ролята на благородника Габриеле Адорно, влюбен в дъщерята на дожа Амелия Грималди. Италианското сопрано Дария Масиеро покорява с образа на нежната млада жена, въвлечена в сложните екзистенциални и политически интриги на мъжете около нея. За

цялостното въздействие допринасят също солистите Добромир Момеков, Петър Петров, Марина Иванова, оркестърът с концертмайстор Анна Фурнаджиева и хорът на Варненския оперен театър, с диригент Цветан Крумов.

"СИМОН БОКАНЕГРА" 20 ГОДИНИ ПО-КЪСНО

Операта „Симон Боканегра“ е великолепен пример за това как един сюжет захранва въображението на композитора толкова дълго време, колкото е необходимо, за да получи своята точна интерпретация, в случая 20 години.

Предисторията отвежда до едноименната пиеса на Антонио Гутиерес, както и до патриотичните писма на поета Франческо Петрарка до дожа на Генуа Симон Боканегра и до дожа на Венеция, с които ги упреква, че водят братоубийствена война, въпреки че и двамата са синове на една и съща майка – Италия. Вдъхновен от този сюжет, Джузепе Верди сам написва първия сценарий и го изпраща на либретиста Франческо Мариа Пиаве. За съжаление първите две постановки на „Симон Боканегра“ през 1857 г. във венецианския театър Ла Фениче и през 1859 г. в Миланската Скала не се приемат добре.

Но Верди е привързан към тази своя опера и 20 години по-късно публикува нова партитура, по либрето на Ариго Бойто. В тази втора редакция композиторът и либретистът постигат онова задължително творческо единение, от което се раждат големите оперни творби. За пръв път в оперната литература се появява нова конфигурация на враждуващите антагонисти. Ако дотогава обичайно баритонът и тенорът са били противопоставяни един на друг, то в „Симон Боканегра“ един срещу друг се изправят баритонът и басът. И така, с премиерата в Миланската Скала на 24 март 1881 г. идва дългоочакваният успех за „Симон Боканегра“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Няма тайни" - стихове от Красимир Симеонов

Човекът на мотор, поетът Красимир Симеонов с нова книга. Тя се казва "Няма тайни". Поетичен сборник събрал в себе си "целия" изпитан живот. Поезията е неговата по-романтична част. В страни от всичко, добавя Красимир Симеонов. За него поезията е върховно изкуство. Достъпът до нея е труден и ограничен, но той умее да пресъздава мислите си в стихове. "Провя..

публикувано на 15.04.24 в 16:05

Писателката Здравка Евтимова гостува на балчиклии с последната си книга "Луничави разкази"

Библиотеката при Народно читалище "Паисий Хилендарски -1870" организира среща-разговор с писателката Здравка Евтимова, която на 22 април от 14.30 часа ще представи най-новата си книга "Луничави разкази" в Балчик. Авторката ще сподели прозрения за своя творчески процес и вдъхновение, а вие ще имате възможност да получите автограф лично от нея...

публикувано на 15.04.24 в 11:28

Задава се 32-рият международен театрален фестивал "Варненско лято"

Международният театрален фестивал „Варненско лято“, който тази година ще се проведе между 1 и 15 юни, отново е приготвил за публиката богата и интересна програма, наситена с  театрални събития от България и чужбина, улични спектакли и концерти. Официалното откриване на фестивала ще бъде на 1 юни на сцената на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна,..

публикувано на 12.04.24 в 14:54

"България пее" в Мелницата на Балчик тази събота

Балчик се включва в инициативата „България пее” с концерт на Детската вокална студия и Дамска камерна формация “Music & Joy”. За осма поредна година в рамките на месец април, под егидата на Български хоров съюз, вокалните формации в цялата страна ще изнасят концерти, за да ЗАПЕЕ БЪЛГАРИЯ. Датата е 13 април от 11.30 часа в туристическия информационен..

публикувано на 12.04.24 в 14:29

Публиката даде криле на балчишките театрали за три представления за по-малко от месец

За по-малко от месец три представления на „Боряна“ от Йордан Йовков представя възобновеният балчишки театър. Самодейците от Белия град, които репетират под режисурата на Красимир Ранков в последната година и половина при НЧ „Паисий Хилендарски 1870“, пожънаха голям успех след предпремиерата на 28 март. За да отговарят на големия интерес от страна на..

публикувано на 12.04.24 в 12:29

"Beyond the Flesh" на JP3 - Живко Петров трио с премиера във Варна

“Beyond the Flesh” е заглавието на новия проект с авторска музика на пианистa и композитор Живко Петров . Тя е създадена специално за саундтрака на филма „Плът“ на режисьора Димитър /Дими/ Стоянович , чиято премиера се очаква през 2024г. Част от композициите са записани в студиото на Радио Варна и сега за първи път ще прозвучат пред публика...

публикувано на 12.04.24 в 11:57

Изложбата "Духовната вселена на кралица Мария" предстои в Балчик

Държавният културен институт "Двореца" организира изложбата "Духовната вселена на кралица Мария", Румънската културна асоциация DAR Development. Това е първото от поредицата събития, посветени на 100-годишнината от началото на изграждането на Двореца в Балчик, съобщават домакините. Пред публика изложбата ще бъде представена на 15 април от 17 часа в..

публикувано на 11.04.24 в 14:54