Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Театърът чете Валери Петров

"Какво е мъдрост и има ли финална, последна истина? Чове­кът се стреми да разбере себе си, да установи мястото си в света. Но пътят към отговорите на тези въпроси не е лесен. Затова и ги наричат „вечни“. И нещастието е в това, че постигнатото се забра­вя, трудно се предава от един чо­век на следващия, от едно поко­ление на друго. Оттук е дошъл навярно митът за Сизиф. Човек тласка нагоре по хълма камъка на знанието, но тъкмо да го дока­ра до върха и той се търкулва на­долу. Камъкът, пък и самият чо­век. Искал е да предаде зрънцето истина, което е събрал, на следва­щия го, да му каже: „Виж бе, ра­ботата е в това, че…“ Но оня не го чува, той трябва сам да разбе­ре в какво е работата, сам да си поеме камъка от стартовата чер­та. „Е, хайде – казваш му, – тласкай го тогава, както съм го тласкал аз, почти от началото!“… Но вие ме карате да говоря „мъд­ри“ слова, пък аз ви казах, че не ги обичам."

На 22-ри април се навършват 100 години от рождението на ВАЛЕРИ ПЕТРОВ!
По този повод на 21-ви и 22-ри в Театърът ЧЕТЕ ОТ ВКЪЩИ на страниците на Драматичен театър "Стоян Бъчваров"режисьори, театроведи, актьори и.... децата на актьорите ще четат произведения на големия писател.

Тази вечер в инициативата се включва столичната актриса Нели Монеджикова:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Номинират екипа на ДТ "Стоян Бъчваров" за златен знак за заслуги към Варна

Екипът на ДТ "Стоян Бъчваров" ще бъде номиниран от кмета на Варна Иван Портних за удостояване с почетен знак за заслуги към Варна - златен, по случай 100-годишнината на театъра. Най-големите отличия на Варна се връчват на празника на града - 15 август. Това стана ясно снощи, след финала на юбилейния спектакъл "100", с режисьор Боян Иванов, хореограф..

публикувано на 13.04.21 в 15:45

Златни страници юридическа литература представя Икономически университет-Варна

„Златни страници нормативни актове и юридическа литература от фонда на Икономически университет-Варна“ – така е озаглавена изложбата, организирана от катедра „Правни науки“ съвместно с университетската библиотека. Събитието се провежда в рамките на Седмицата на правото, която продължава до 16 април – Денят на българската конституция. Виртуална..

публикувано на 13.04.21 в 14:10
Spectrum Vocal Band

Фолклорни отпечатъци в новите сингли на Spectrum Vocal Band

От началото на творческия сезон 2020-2021 акапелната група Spectrum Vocal Band работи върху своя втори самостоятелен албум. Проектът е озаглавен "Singerprints" и се фокусира върху нов, съвременен поглед към българския фолклор чрез композиции за 5-гласна акапелна формация, в която единственият музикален инструмент е човешкият глас...

обновено на 13.04.21 в 11:06

Наградиха деца за конкурс, посветен на 60-годишнината от полета на Гагарин

60-годишнината от полета на Гагарин беше отбелязана от народната  астрономическа обсерватория "Николай Коперник" във Варна с връчване на грамоти  и награди на част от 205-мата участници в конкурса за есета, рисунки и макети, създадени от ученици, посветен на юбилейната годишнина. Свежина Димитрова, директор на обсерваторията и Ева Божурова-ръководител..

публикувано на 12.04.21 в 16:21

Реликви от Априлската епопея показват в изложба в Балчик

Държавен културен институт "Културен център "Двореца" и Исторически музей - Панагюрище представят в Балчик изложба "Реликви от Априлската епопея" . Експозицията включва главното знаме на панагюрските въстаници, шито от Райна Княгиня, оригинални оръжия и лични вещи на участниците в Априлската епопея. Уникалните пушки, пищови, револвери и ръчно изработени..

публикувано на 12.04.21 в 11:31

Александър Йосифов пише "Песен за първия космонавт" - Военноморският музей пази нотния ръкопис

По повод деня на космонавтиката 12 април, Военноморският музей във Варна представя интересен документ от фонда си - нотен ръкопис на "Песен за първия космонавт". Кой и кога създава тази творба? Преди 60 години, на 12 април 1961 г. в 9 часа и 7 минути Московско време, Юрий Гагарин излита от космодрума Байконур и влиза в историята като..

обновено на 12.04.21 в 11:19

Започват X Великденски театрални седмици с юбилейния спектакъл „100!“

Както стана ясно по-рано, честването на 100-годишнината на Варненския драматичен театър с премиерата на юбилейния спектакъл „100!“, планирано за 12 и 13 март, ще се проведе месец по-късно на същите дати - 12 и 13 април.   Боян Иванов, един от най-оригиналните съвременни български режисьори, използва любимата си театрална форма скеча, за да..

публикувано на 12.04.21 в 10:06