Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Купи изкуство - подкрепи художник!

Близо 5 хиляди души обедини за 3 седмици фейсбук групата  „Купи изкуство, подкрепи художник”. Целта на платформата е да помогне на българските творци, за които е важно да продължат да продават свои произведения, дори в условията на пандемия, когато всички галерии и арт изложения са затворени. Това разказа един от инициаторите на идеята художникът Петко Дурмана.

Авторите предлагат своите творби в отделни албуми, а желаещите да им помогнат с откупка се договарят за цена и други детайли в лични съобщения.

Над 300 са качените албуми, близо 200 творби са купени, но има вероятност да са и повече, тъй като администраторите вече са спрели да ги броят.

Тази група е само за автори, които се смятат за професионални художници и които са засегнати от затварянето на галериите и арт изложенията, заради пандемията от коронавирус.

Петко Дурмана е изненадан от мащаба, който придоби идеята, според него, това е работеща онлайн икономика.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителна изложба в РБ "Пенчо Славейков"

Благотворителна изложба с рисунки и приложни творби на децата от ателиетата „Шаренко“ и „Шарени ритми“ с ръководител Ирена Кръчмарова ще бъдат представени от 19 часа на 21 май в отдел "Изкуство" на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" във Варна.  Събраните средства от изложбата ще бъдат в полза на деца и възрастни в неравностойно положение...

публикувано на 20.05.24 в 12:11

Анелия Атанасова представя романите си "Вината" и "Реванш"

Книгите "Вината" и "Реванш" представя от 18.30 часа днес, 20 май, в галерия "Арт Маркони", Анелия Атанасова.  Много хора успяват да погледнат на препятствията като на нови възможности. И докато светът се тресеше от страховете и ограниченията, наложени от пандемията, Анелия Атанасова осъществи една своя идея – романът „Вината”. В очакване на по-добри..

публикувано на 20.05.24 в 11:09

Държавният архив във Варна се включва в Нощта на музеите и галериите (програма)

И тази година традиционно Държавният архив във Варна ще се включи в инициативата „Европейска нощ на музеите и галериите 2024“.  Той ще бъде  отворен за посетители безплатно от 12.00 до 18.00 часа.  Програма тази година е под надслов „Ново приключение на всеки кръгъл час“ и включва:  12 ч. – посещение на архивохранилище на Държавен..

публикувано на 17.05.24 в 17:38

Арт инсталацията "Златната нишка между културите" представят в Археологическия музей във Варна

Арт инсталация на Яна Дамс представя Археологическият музей във Варна от 23 май.  В нея съвременното изкуство се среща с най-старото златно съкровище в света. Позлатените скулптури отразяват символичното значение на златото в различните култури и изненадващо разкриват повторяемостта и преоткриването на формите, поясняват от културната институция...

публикувано на 17.05.24 в 17:15
Снимката е илюстративна

Европейска нощ на музеите в Градската художествена галерия във Варна (програма)

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна, се включва в Европейската нощ на музеите на 18 май 2024 г. със събития, изкушаващи почитателите на изкуствата в морската столица. Ще бъде отворена за посещение постоянната експозиция, разположена на втория и третия етаж в сградата на Галерията, която проследява художественото развитие на..

публикувано на 17.05.24 в 12:31

Музеят по история на медицината ще се включи в Европейската нощ на музеите (ПРОГРАМА)

И тази година Музеят по история на медицината ще се включи в Нощта на музеите. Посетителите ще имат възможност да присъстват на демонстрации и експерименти, подготвени от учени и студенти на Медицинския университет във Варна. ПРОГРАМА: • 18:00–18:30 – откриване с музикално изпълнение от Александър Петров и изпълнение на студентски мажоретен състав..

публикувано на 17.05.24 в 12:26

"Синята планета" на Станислав Станчев-Бебето можем да видим във Варна

„Синята планета“ е озаглавена изложбата живопис на смолянския художник Станислав Станчев-Бебето в галерия Тереза Зиковска тази вечер от 18:30 ч. „Това е една поетична и емоционална изложба“ – така я представят от галерията. Авторът не е правил изложба от 2016 г., защото отдава приоритет на реставраторската работа. Заедно със своята дъщеря Татяна..

публикувано на 16.05.24 в 16:06