Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокат: Температурата на даден човек е лична информация

Автор:
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Може ли да има термокамери в театрите и кината и те да станат задължителни и за големите търговски вериги? Евентуална регулация в тази посока провокира разнопосочни коментари. Първото предложение дойде от министъра на културата Боил Банов, а след това вътрешният министър препоръча инвестицията на големите търговски вериги. Юристи обаче предупреждават, че температурата попада в графата лична информация.

Термокамери в театрите и кината, мобилни приложения с данни за нашето здраве, достъп на полицията до координатите на телефона. Това са две реалности – първата се случва сега, втората може да продължи утре. Големият страничен ефект идва от достъпа до персонална информация, която във времето на изкуствения интелект може да служи и за контрол.

Извънредното законодателство даде вече даде право на полицията да иска трафични данни от операторите, а юристите видяха проблем - че това ще става без санкцията на съда от една страна и че мярката ще остане в сила и след края на извънредното положение от друга.

Министърът на културата Боил Банов обяви, че се обмисля поставянето на термокамери навсякъде в културните институти в страната, за да може зрителят да бъде спокоен и още на входа да се отсяват онези, които имат температура.

Адвокатът по защита на личните данни Гинка Христова коментира, че температурата на тялото спада към личните данни при определени условия. За нея остана неясно „каква е целта на това упражнение“.

„Министърът на културата добре го е предложил тона нещо. Да следи в момента на дадено представление дали има лица с висока температура и те директно да бъдат изведени от салона или… Не мога да си представя иначе каква е целта. Колкото до това дали информацията от тези термокамери представлява лични данни, това много зависи от това дали е анонимизирана. Тоест, ако пише: „Лицето Х има температура еди каква си“, това може просто да даде информация дали някой има по-висока температура от нормалната, без да се казва кое точно е това лице. Но тук според мене трябва да се постави по-скоро въпросът каква е целта на това упражнение, дали тя е оправдана. Ако се прецени, че това е така, в което се съмнявам, да се намери технологично решение, за да може тази информация, която се получава от тези термокамери, да не се събира по този начин. Доколкото знам, има термокамери, които изкарват информация директно с лицето, което е дало резултат за температурата си.“

Че термокамерите е възможно да станат част от борбата срещу коронавируса, стана ясно от скорошни думи на министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Малко преди Великден Маринов припомни, че на границите вече има инсталирани термокамери и препоръча и големите търговски вериги да поставят такива. „В тези магазини, където има големи потоци, да може да се прави тази превенция. Това може би в бъдеще ще проработи. Това е инвестиция, която се връща за ден-два, а в същото време има голям превантивен ефект“, смята Маринов.

Според адвокат Гинка Христова подобни идеи трябва да бъдат юридически добре подплатени. „Ще започнат да се правят неща, които не е много сигурно какво правно основание ще имат. Доколко ще са законни. Доколко няма да се нарушават правата на хората. Това е нещото, което ме плаши във връзка с тази ситуация.“

Според становище на Европейския комитет по защита на данните,  работодателят не бива да се притеснява да подаде данни за заразен с коронавирус служител.

„Европейският комитет изрично казва, че с цел да се запази здравето на другите служители в тази ситуация, би могло да се разкрие и името на въпросното заразено лице. Но всичко това следва да се прави по възможно най-деликатен начин, запазвайки неговото достойнство. Сега на практика как това се случва, аз лично не съм много сигурна, че има такъв вариант - хем да се оповести на всички кой е заразен, хем да се запазва личното му достойнство. Това са практически въпроси, на които всеки от нас трябва в тази ситуация да намери отговора за себе си“, коментира юристът.

Трафичните данни са лични данни, припомня адвокат Гинка Христова. Тя цитира Европейския комитет по защита на данните, който допуска използването им, ако са анонимни.

„По този начин те губят свойството си на лични данни. Тоест, спокойно може да се анализира дали има струпване на много хора, ползващи мобилни устройства на едно място, без да се знае кои точно са те. Тези трафични данни следва да се пазят 6 месеца по Закона за електронните съобщения. Само че редът, по който те ще се ползват с цел извънредното положение, още не е съвсем ясен. Дали заради него ще могат да се пазят повече време с оглед на това се види дали някой нарушава карантината?“

Друга неяснота Гинка Христова вижда в това какво ще се случи с данните от приложение, което правителството пусна заради борбата с Covid-19.

„Трябва да се види дали тези данни ще бъдат комуникирани, на кого точно и за колко време. Дали само за времето на извънредната ситуация, дали впоследствие тези данни ще продължат да бъдат използвани? Дали ние, сваляйки си това приложение, знаем, че нашият здравен статус отива само към нашето джипи или изведнъж няма да започнем да получаваме реклами за предложения за ползване на някакъв вид здравословни добавки. Защото тези лични данни за здравния ни статус сме се съгласили да бъдат ползвани и за директен маркетинг.“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненци търсят спешна медицинска помощ заради високите температури

През почивните дни (13 и 14 юли) екипите на Центъра за спешна медицинска помощ във Варна са приели общо 403 пациенти от областта. Част от обадилите се на медиците са приети с ниско кръвно налягане и неразположение. Причина за сигналите са екстремно високите температури в града и областта, посочват от ЦСМП-Варна . 29 от 56-имата потърсили..

публикувано на 15.07.24 в 12:30

Двама загинаха при тежки катастрофи в област Добрич

Тежки пътни инциденти през почивните дни в област Добрич отнеха живота на двама шофьори. Катастрофите са вследствие на загуба на контрол над автомобилите, информират от Областната дирекция на МВР Добрич. Първият инцидент е от 13 юли сутринта. Получено е съобщение за възникнало пътнотранспортно произшествие в град Тервел. На място е установено, че..

публикувано на 15.07.24 в 12:17
огън, пожар, дим

Пожарите до Слънчево и във "Владиславово" са овладяни, продължава доизгасянето им

Двата големи пожара - на магистрала "Хемус" до село Слънчево и в район "Владислав Варненчик", са овладяни с добра координация на екипите на пожарната, със съдействието на Военноморските сили, Областна управа и Общината. Това коментира на брифинг във Варна старши комисар Тихомир Тотев - директор на Областната дирекция за противопожарна безопасност..

публикувано на 15.07.24 в 11:48

В Сенокос чакат водата да дойде, в готовност са да затворят пътя Балчик - Добрич

Днес село Сенокос е отново без вода. В изчакване сме преди вземане на решение за протест. Това заяви кметът на балчишкото село Красимир Георгиев, след като от 11 юли са без питейната течност. Вчера местните заплашиха, че ще затворят пътя Балчик – Добрич, както това направиха през февруари 2023-а, за да привлекат вниманието на отговорните институции към..

публикувано на 15.07.24 в 11:20

От днес до 19 юли пръскат срещу кърлежи и комари във Варна

Дейности по растителна защита и обработка на тревни площи срещу кърлежи и комари предстои да бъде извършена в следващите дни на няколко обществени места във Варна, съобщават от Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация”. В периода 15-19 юли ще бъде извършена обработка за растителна защита на дървета и храсти в двора на..

публикувано на 15.07.24 в 10:56

Полицията във Варна с равносметка на многобройните пожари във вчерашния ден

Редица пожари горяха във вчерашния ден на територията на областта, обобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР във Варна. на кръговото кръстовище на квартал „Максуда“ , при небрежно боравене с открит огън са горели отпадъци - около 30 кв. м.;  в кв. „Владислав Варненчик“ са горели суха трева, храсти и смесена гора – около 356..

публикувано на 15.07.24 в 10:43

Български хотелиери с призив към олинклузив туристите: Изяжте всичко, което вземете

Призив за намаляване на изхвърлянето на храна в хотели и ресторанти от така наречения олинклузив отправиха хотелиери у нас. Кампанията "Вземете всичко, което може да изядете, но изяжте всичко, което вземете" е подкрепена от редица хотелиери по Българското Черноморие, които са поставили надписи в ресторантите си, с които отправят апел към..

публикувано на 15.07.24 в 10:10