Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Атанас Скатов: Гледам всеки ден да поддържам тялото и психиката си

Атанас Скатов
Снимка: личен архив


Не на високо, по стръмните пътеки и планини намираме днес топ алпиниста Атанас Скатов. Откриваме го вкъщи, в Сливен. Въпреки тежките времена обаче, той практикува това което обича и коментира, че независимо от всичко, вярва, че най-важното е да запазим здрави както духа, така и тялото си.

Пред Румен Генов алпинистът споделя за любовта си към Сливенския Балкан, за тренировките и отменените експедиции, за замислянето как и защо живеем и нуждата от промяна на светоглега ни.

Ще има ли излизане в Сливенския Балкан?

Да! Качвам се или с колело, или пеша. Катеря се по скалите и гледам всеки ден да поддържам тялото и психиката си най-вече.

Никога не съм те питал един въпрос. Защо толкова много обичаш този Сливенски Балкан?

Защото е едно невероятно място. Не вярвам да има човек, който е дошъл и да не го е обикнал.

Тоест, тренираш за следващото голямо изпитание.

Аз правя това нещо за удоволствие. Трябваше в момента да съм на експедиция. Но каквото стане - най-важното е да сме здрави и да запазим психиката си. Независимо какво се случва, аз казвам, че това е правилно. Независимо дали е положително или отрицателно, ние трябва да минем по този път. Сега е моментът хората да се замислят как живеем, защо живеем, по какъв начин живеем и кой как иска да продължи животът му оттук нататък. Смятам, че този период ще бъде положителен. Виждаме как планетата също си отдъхва от нас. Така че силно вярвам, че е за добро това, което се случва.

Цялото интервю с Атанас Скатов чуйте в звуковия файл в началото на публикацията.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Здравка Евтимова

Здравка Евтимова: Всичко зависи от духовния строй на отделния човек

Писателката Здравка Евтимова се срещна с читатели във Варна. Срещата беше част от програмата на четвъртото издание на литературния фестивал  „Варна Лит”, който се проведе в Морската столица. "Независимо какво е времето във Варна - Варна е перла в короната на мечтите ми за морски град", каза голямата българска писателка Здравка Евтимова в..

публикувано на 11.06.21 в 10:19
Даниела и Димчо Димови в своя малък рай, на една врата разстояние от дома

Семейство Димови - пазителите на най-вкусните закуски във Вълчи дол

Няма по-добра храна от закуската, а днес е и Спасов ден. Хлябът, насъщният е храната, която трябва да присъства на трапезата ни винаги. Няма по-голямо нещо от хляба са казали старите хора. Хубаво е, че все още има хора, които пазят старите рецепти в тефтер и го разгръщат всекидневно. Влизаме във фурната на Димчо и Даниела Димови във Вълчи дол. Всеки..

обновено на 10.06.21 в 10:42
Георги Господинов

Георги Господинов: Постоянно се спъваме в миналото, влизаме там, където сме били

Георги Господинов е един от най-четените съвременни български писатели, чиито книги са превеждани на над 20 езика. В откровен разговор с Даниела Стойнова той споделя мисли за бъдещето, миналото, за времеубежището – сакралното място за завръщане, за научените и ненаучените уроци. „За човек, който обича света от вчера, този роман не беше лесен...

публикувано на 09.06.21 в 12:14

Осман Октай: България понесе тежък удар и ще трябват години за да изчисти имиджа си на корумпирана държава

Санкциите по закона „Магнитски“ поставиха България във фокуса на целия свят, като една държава, която не се справя с политическата и съдебна корупция. Това каза, в интервю за Радио Варна, политическият анализатор и бивш зам.-председател на ДПС Осман Октай. Според него, коментарите по темата на политически лидери, представители на съдебната..

публикувано на 08.06.21 в 11:03

Георги Първанов: Времето ще си изиска и ще си наложи лидерите

Георги Първанов - президент на Република България 2002 г. - 2012 г. бе сред специалните гости и лектори на Четвъртата международна лятна академия по лидерство, която се проведе в к.к. "Св. Св. Константин и Елена". Изграждането на лидери като част от държавната политика на България е основният лайтмотив сред темите на престижния форум, в който взеха..

публикувано на 07.06.21 в 12:17

Павел Джалев: Шофирането с придружител ще бъде полезно

21-годишният Павел Джалев от София спечели титлата "Най-добър млад шофьор на България" за 2021 година. Финалът на  състезанието се проведе във Варна, където 20-те финалисти преминаха през редица практически тестове и трябваше да  докажат, че са подготвени за всички предизвикателства, които може да срещнат на пътя – шофиране в градски условия,..

публикувано на 04.06.21 в 13:51

Георги Тошев за "Тя, Цветана Манева"

Животът на Цветана Манева, събран в думи на хора от най-близкото й обкръжение, представя журналистът, документалист и автор Георги Тошев. В съавторство с драматурга Яна Борисова той пише „Тя, Цветана Манева“ – първата автобиография на актрисата. В нея една от емблемите на българското кино и театър е разказана чрез думите на другите за нея,..

публикувано на 04.06.21 в 11:30