Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Жюстин Томс: Механиката на фалшивата новина е да разчита на нашите страхове

Жюстин Томс
Снимка: Илиян Ружин

Определението „фалшиви новини“ и/или дезинформация трайно се настани в живота ни в последните години - от случайно допуснати фактологически грешки в дадена информация, през изкуствено преувеличаване заради сензацията и до съзнателно подаване на напълно невярна информация с цел да се манипулират хората да предприемат някакви действия.

В днешно време, основният източник на дезинформация (невярна информация) е интернет, който обаче в същото време е и най-големият резервоар на познания в света. Затова е много важно да можем да различаваме   признаците на фалшивата информация. Още повече, че с развитието на технологиите на практика всеки потребител на интернет може да бъде автор на информация и новини. Именно затова е много важно да научим първо родителите, а след това и децата, да не се поддават на дезинформация, смята Жюстин Томс - преподавател в Нов български университет и лектор на online oбучение по проекта "Get Your Facts Straight" на програма "Media Literacy for All" на Европейската комисия и под ръководството на фондация "Глобални библиотеки - България".

"Не се поддавайте на дезинформация", съветва  Жюстин Томс в интервю на Доротея Николова:

Ние, родителите, сме тези, които даваме модел на нашите деца, за това как да се държат в интернет и какво да правят с живота си. Ако ние сме подвластни на фалшивите новини, лесно ще го предадем на децата си. Ясно е, че нашите деца чисто технологично ни изпреварват. Но ние сме тези, които носим отговорност да им показваме верния път. 

Децата или възрастните се поддават на тези информации? 

Еднакво. Но възрастните по-лесно се връзваме на фалшивите новини, въпреки че децата подхождат доста по-чисто и непредубедено. 

Има ли тънкости, за които трябва да внимаваме, дори и да сме медийно грамотни?

Трябва да си проверяваме информацията и много отговорно да споделяме в интернет пространството. Живеем в една сложна медийна среда. На всички национални медии трябва да имаме доверие, а  при всички останали - да проверяваме многократно, преди да изпаднем в паника. Защото механиката на фалшивата новина е да разчита на нашите страхове, за да можем да я споделим, без да сме прочели. 80 процента от хората четат само заглавията на новината. 

Цялото интервю с Жюстин Томс чуйте в звуковия файл:
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Улицата на готвачите" във Варна с нови специалитети за гостите до 25 април

"Улицата на готвачите" за пореден път ще събере любителите на кулинарни вкусотии във Варна. От 16 до 25 април те ще бъдат разположени до Търговската гимназия във Варна. В инициативата ще участват общо 13 готвачи от Варна, Бургас и София. С организаторите и участници в кулинарното събитие ни среща Ваня Славова. Филип Спасов : Много..

обновено на 17.04.21 в 10:48

Откриха първата пиеса от афиша на Варненския театър

Първата пиеса, поставена на варненска сцена, се съхранява в кралската библиотека на Белгия. Именно там я открива Анна Сливкова, преводач в Европейския парламент в Брюксел и почитател на операта и театъра. Пиесата е на Анри Кистмекер "Инстинктът" и с нея на 12 март 1921 г. започва летоброенето на Варненския театър. По тази пиеса е бил заснет филм..

обновено на 16.04.21 в 14:02

Нора Михайлова: В пустинята оставаш сам с мислите си

Нора Михайлова събира впечатления  докато придружава съпруга си в дипломатическите му мисии по света . В свободното си време обича да кара колело на дълги разстояния. В предаването за туризъм и приключения "Хоризонти" тя бе наш задочен домакин в Йордания. Нора  е стигала до такива места, където сякаш човешки крак не е стъпвал, като планината Небо, Ум..

обновено на 16.04.21 в 09:37

Новият Парламент в старата сграда - декор или символика

"След една вяла, дори отсъстваща предизборна кампания, заваляха почти апокалиптични прогнози, че нещо страшно ще се случи в страната. Сякаш забравихме, че никой не губи или печели властта завинаги. Съвременните политически демокрации са представителни системи на управление, изградени на основата на така наречената демократична..

публикувано на 15.04.21 в 07:42

Атанас Русев: Дюните се унищожават със съдействието на държавните институции

Екоинспекцията в Бургас не откри нарушения на плаж "Смокиня" край Созопол. Местни жители подадоха сигнал в неделя, че тежкотоварни машини разрушават дюните, за да се построи заведение. Прокуратурата в Бургас се самосезира и също назначи проверка на плаж "Смокиня". Резултатите от нея ще станат ясни другата седмица. Според концесионера Иван..

публикувано на 14.04.21 в 09:53

Управител на заведения в Балчик за предстоящия сезон: Посетители ще има, но липсва грижата за малкия и среден бизнес

Ресторантьори на балчишката алея смело се подготвят за новия туристически сезон. Не се притесняват от намаляване на човекопотока заради противоепидемичните ограничения, а от грижата на държавата за малкия бизнес. От началото на месеца браншът се завърна на откритите си площи, а от 12 април – и на закрито. През уикенда слънчевите тераси в Балчик се..

обновено на 13.04.21 в 11:31

Студент на годината 2020 - воля, желание и хъс от трима курсанти във ВВМУ

С този приз бяха отличени тримата курсанти на ВВМУ "Н.Й.Вапцаров": Ева Георгиева, Десислава Вълчева и Филотея Димитрова Курсант курсант старшина II степен Филотея Димитрова , която е многократен медалист от военни шампионати по плуване е класирана на първо място в класацията „10-те най-добри спортисти на 2020 г.“, в която участват спортисти..

обновено на 12.04.21 в 12:28