Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Цветина Маринова: Почувствах се като у дома си точно в тези песни!

| обновено на 29.04.20 в 14:02
Цветина Маринова
Снимка: Личен архив

Северняшки песни, изпълнени от родената в Севлиево народна певица Цветина Маринова, звучаха в "Съботна трапеза" на 25 април. Записите са част от най-новата звукозаписна продукция на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио с диригент Димитър Христов. Предполагам за тях това е рутинна работа: създаването на песни, след това изсвирването, репетициите, записването, но за мен това беше изключителна емоция, разказа Цветина за първите си записи в Националното радио. Нещо, което просто исках да направя, а все отлагах в годините, защото работа, концерти, пътувания, "сега не му е времето", "може би по-нататък"... Много съм благодарна и на Ангел Добрев за аранжиментите, и на Димитър Христов, и на всички музиканти, с които имах голямото удоволствие да записвам.
Песента "Зеленико, зеленчице" ми е дадена от моите първи учители Цветан Радков Цвятков и Радка Цвяткова, пяла съм я в тийнейджърските си години, наричам я "детската ми песен". "Мама Маринка думаше" също е от г-н Цвятков. Тя е много лична песен, много мила, но чак когато се омъжих, я почувствах присърце. "Сърдито либе, надуто" е хумористична и закачлива песен, променила съм я малко, така че да ми пасне, да ми е удобна. И тя ми е предоставена от Цветан Цвятков и неговата съпруга, това е една от любимите му песни и много се радвам, че я записах, защото знам, че ще го зарадвам по този начин. А за четвъртата песен "Лено, Лено": бях поканена от духовия оркестър в гр. Севлиево да я изпълня заедно с тях на концерти, беше непозната за мен песен, но много ми хареса. Предостави ми я Илко Михов, който я е събирал от баби от ловешките села. Също малко съм я променила на места, но не съм променила нито стилистиката, нито мелодията. Много си я харесвам, игрива и хубава. В северняшката музика, и то точно в тези четири песни, и то точно, когато отидох да ги запиша в радиото, осъзнах, че коренът наистина си има значение. Почувствах се като у дома си, точно в тези песни!
Цялото интервю и новите песни чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Владимир Иванов: Човекът е едно "защо"

Голямо име в българската графика, изключителен ерудит, знакова фигура в интелектуалния елит на Варна, проф. Владимир Иванов представя свои работи от 80-те години на ХХ век до днес. Откриването бе на 12 май от 18:00 в Градската художествена галерия на Варна. Изложбата е по повод наближаващата 75-годишнина на художника и е само от произведения..

публикувано на 13.05.21 в 14:12

Асоциално за социалното – плакати на Люба Томова в магазин за месо

Изложба плакати подредиха в месарница във Варна. 12 плаката на вечни произведения представи художникът Люба Томова в магазин за месо. Постери на Шекспирови пиеси, както и на романа на Кен Киси „Полет над кукувиче гнездо“ са подредени в експозицията. За вечните въпроси, които с времето стават все по-нерешими. За изолацията и новите..

обновено на 12.05.21 в 14:45

Харалан Александров: Това е последната ваканция, която можем да си дадем

Имаме няколко месеца, за да си свършим работата и да излъчим управление, което е функционално. Това ще е последната ваканция, която можем да си дадем за още 2 месеца, след което ще се променят настроенията и ще има натиск върху партиите. Така очерта политическата ситуация в България социалният антрополог Харалан Александров в разговор с Даниела..

публикувано на 11.05.21 в 11:07

Аnimoto или идва ли времето на коботите

Около три години отнема разработката и започването на производството на първия колоборативен робот - Аnimoto. Ако вече си задавате въпроса какво представляват този тип роботи, обяснението с две думи е, че това спомогателен робот - роботизирана ръка, която може да пренася до тегло до 5 кг на метър разстояние. Иначе казано, колаборативен робот,..

публикувано на 10.05.21 в 10:45

Николай Христов-Кайо: Мечтата ми е да пробягам маратоните на всички европейски столици

Николай Христов , известен просто като Кайо , свири на бас китара в няколко варненски групи, сред които Pizzza и Funkaround. Освен това той е лекар, мениджър, а едно от увлеченията му е рисуването. Малцина обаче знаят, че негова голяма страст е бягането. През 2012 г. започва да тича редовно, като постепенно увеличава дистанцията, за да..

публикувано на 08.05.21 в 20:16

Сватбените агенти са на нисък старт за времето, когато сватбите ще започнат с пълна сила

Сватбите напоследък са в камерен състав, предимно с най-близките. Изминалата година се отрази тежко на всички, които са заети в бранша: сватбени агенти, флористи, фотографи, видеооператори, диджеи. Младоженци неколкократно променяха датата на тържеството, отлагайки събитието. По темата репортерът ни Ваня Славова разговаря със сватбения агент с..

публикувано на 08.05.21 в 11:17

Иван и Александър - свежият полъх от ефира на Радио Варна

Александър Йорданов и Иван Барбов са две от новите имена в ефира на Радио Варна. В Международния ден на радиото и телевизията избираме среща точно с тях.  Доскоро двамата бяха част от новините и сутрешния блок в телевизия "Черно море", която на 6 май 2020г. приключи своята дейност. Останали без работа на прага на пандемията, двамата приятели не..

публикувано на 07.05.21 в 08:35