Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На четири етапа отпада карантината в Кипър

| обновено на 30.04.20 в 17:12
Скалата на Афродита в Кипър, където според легендата богинята се е родила от морската пяна
Снимка: Бранислава Бобанац

На четири етапа ще бъдат разхлабени извънредните и много строги мерки за органичаване разпространението на коронавируса в Кипър. Това обобщи за Радио Варна Бистра Долапчиева - дългогодишен журналист в БНТ-Варна, която от няколко години живее в Лимасол. В интервю за Валерия Василева и предаването "На светло" Долапчиева съобщи и как се подготвя островът на Афродита за туристическото лято и каква е ситуацията в Кипър в момента.

От понеделник на острова ще заработи държавният сектор. Строителите ще се върнат по малките обекти, ще отворят магазините и църквите. Затворени  все още обаче остават моловете, салоните за красота, парковете и детските площадки.

Вечерният час се запазва. Жителите на Кипър ще имат право да излизат по три пъти на ден, но след потвърждение чрез есемес.

Остава забраната за събиране на семейства и близки, както и за придвижване между населените места. "Лично аз два месеца не съм виждала дъщеря си и семейството ѝ, които живеят в столицата. Но се налага - ще потърпим още три седмици", посочи Долапчиева.

Планът на правителството е от 21 май да се възобнови свободното придвижване из острова.

Учениците засега остават вкъщи. Единствено зрелостниците ще се върнат в класните стаи от 11 май.

"Жителите на Кипър стоически издържаха на строгите мерки - с едно излизане навън, със затворни църкви по време на великденските празници... Животът се е свил зад стените на жилищата ни, но на този фон огромна е радостта ни, че от понеделник ще можем да се разхождаме и да караме колело", допълни Бистра Долапчиева.

От началото на другата седмица пада и забраната за къпане в морето. За плажуване обаче трябва да се изчака до началото на юни, каза още Долапчиева.

Летищата в Кипър остават затворени поне до месец юли, а за отварянето на хотелите все още няма обявен срок.

Повече за живота в Кипър чуйте в звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Подай ръка – спаси лапа“ от приюта в Каменар ще се проведе във Варна

Кампанията „Подай ръка – спаси лапа“ ще се проведе на 12 май от 10:00 до 16:00 часа на полянката под Пантеона в Морската градина. Събитието се провежда за трети път, като тази година мотото е „Осинови порода „любов“. Организатор е Ротаракт клуб – Варна и техни партньорски организации, със съдействието на Община Варна. Целта на кампанията е да насърчи..

публикувано на 10.05.24 в 17:45

Аматьорските футболни лиги отново се обединяват в благотворителен турнир по мини футбол в полза на Павел Станчев

Павел Станчев води неравна битка с коварна и много рядка болест. Става въпрос за Сарком на Юинг – рак на костите, чието лечение се оказа резистентно към първоначално приложената терапия и отново са нужни средства за нова и по-скъпо струваща терапия. През ноември 2023 г. огромна вълна на съпричастност допринесе в събиране на средства, с които да започне..

публикувано на 10.05.24 в 17:26

Випуск 1974г. на Строителен техникум Варна отбеляза 50 години от завършването си със засаждане на дръвче в двора на училището

Випуск 1974г. на Строителен техникум - Варна отбеляза 50 години от завършването си със засаждане на дръвче в двора на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Васил Левски". Идеята идва от главния двигател на випуска, Маринела Грудева, която успява да организира своите бивши съученици за това събитие. Благодарение на..

обновено на 10.05.24 в 15:41

Виолета Тончева с голямата награда за журналистика "Златен тризъбец"

Варненска журналистическа организация, която тази година чества своята 100-годишнина, днес раздаде своите награди на тържествена церемония в Арт салона на Радио Варна. Най-високото отличие е „Златният тризъбец“, което се връчва само при високи професионални постижения, веднъж на няколко години. Бронзовата статуетка, дело на скулптора Пламен..

публикувано на 10.05.24 в 15:08

Наградиха доброволци към клубовете за превенция във Варна

Във Варна наградиха най-изявените дванадесетокласници-доброволци към клубовете за превенция. Отличията се дават за изключителен принос в развитието и прилагането на общинската политика по превенция на рисковото поведение сред деца и млади хора.  Наградени с грамота са: Габриела Димитрова от училищния превантивен клуб към Първа езикова..

публикувано на 10.05.24 в 14:45

6 дни, 400 км. и една жена: Силвия, която ще пробяга Черноморието ни

Отвесни скали, пясъчни плажове, природни феномени, исторически забалежителности, курорти, антични градчета и още, и още. Всичко това очаква Силвия Кьосева - собственик и генерален мениджър на хотел в Слънчев бряг, която на 11 май започва предизвикателството си да пробяга българското Черноморско крайбрежие.  Замисълът е цялото предизвикателство, което..

публикувано на 10.05.24 в 09:05

Във Варна връчват журналистическата награда "Златният тризъбец"

Виолета Тончева е носителят на журналистическата награда "Златният тризъбец". Тържественото връчване на приза ще бъде от 11 часа днес в арт салона на Радио Варна. Събитието е част от двудневната юбилейна програма във връзка с няколко кръгли годишнини - 100 години от създаването на Варненска журналистическа организация, 100 години „Варненски..

публикувано на 10.05.24 в 08:00