Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

7 май 1925 г. - първа копка на Морските бани във Варна

2
Моските бани във Варна
Снимка: архив

В календара на десетки страни срещу датата 7 май е отбелязано, че е Ден на радиото и телевизията, включително и у нас. В Календара на Варна важното събитие е друго - денят, в който е положен основният камък на Морските ни бани.

Годината е 1925-а. Градежът им върви бързо, а за следващия летен сезон те са тържествено открити.

Над 20 000 души дошли да се порадват на новата гордост на града.

Откриване на Морските бани във Варна


Централните морски бани били построени източно от Аквариума и заемали 2000 кв.м. Масивната постройка била във формата на буквата "Ш" и имала два етажа с около 1000 кабини. В централния корпус имало малък басейн и 66 вани за топла вода. Според изследователя на историята на Варна и дългогодишен директор на Държавния архив Борислав Дряновски почивката на море по този бряг започнала далеч преди средата на 20-те години на XX век. С него разговаря Светлана Вълкова:Предисторията:

1879 година - първи опит  да се строят морски бани от руски предприемач - неуспешен.

1880 година - Общината взема нещата в свои ръце: камъшени кабинки, дървен бюфет, мъжки и женски плаж.

1886 година - френски концесионер иска да строи курортно градче с бани - не се разбира с Общината.

1889/90 година - Общината поръчва на инж. Сава Димитриевич да създаде план и да ръководи изграждането на морски бани.

Съвременните морски бани са изградени през 1926 година, официалното откриване е на 12 юли. Строят се една година, а варненската община инвестира в голямото модерно съоръжение 6,5 милиона лева. Изграждането на баните чрез търг печели чешко-австрийското акционерно дружество "Пител - Браузеветер". 

Всичко това се случва в мандата на кмета Петър Стоянов.

Някога баните са имали мъжко и дамско отделение, а разделението е било локализирано на самите Централни морски бани. От там навътре в морето е имало мостик, който е разделял дамите от господата. Специално назначен общински стражар се е грижел за спазването на реда и безопасността на двете зони. Но след като дамите превземат мъжкия плаж през 1932 година, той се превръща в смесен.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Празник в с. Българево, община Каварна

Фолклорният празник „С песни и танци в Българево“ събира на мегдана в най-голямото каварненско село малки и големи за трети път тази година. В 18.00 часа ще се изявят най-малките деца на селото, а в 20,30ч. на мегдана „Огнено хоро“ ще поведе Танцов клуб „Българевци“. Народното фолклорно веселие е организирано от кметството на с. Българево,..

публикувано на 12.06.21 в 10:14

Романтичен уикенд в Бургас

Романтичен уикенд е подготвила Община Бургас с богата програма от събития.  Отдайте се на романтично вечерно пътуване с кораб и посрещнете залеза на остров Света Анастасия. Включете се в Романтичен фототур Открийте най-романтичните птици в Зоо парк Бургас и защо ги наричат вечно влюбени. 12 юни /събота/ 09:00 часа Културен дом НХК, пл...

публикувано на 12.06.21 в 07:41

Започна фестивалът „Аспарухово пее и танцува“

Фестивалът „Аспарухово пее и танцува“ започна в едноименния варненски квартал. Проявата е организирана от читалище „Просвета 1927” и район „Аспарухово”. Събитието се провежда в Аспаруховия парк и продължава до 13 юни включително. Специални гости в празничната програма са група Кикимора, поп певицата Тита и фолклорния певец Здравко..

обновено на 12.06.21 в 06:42

Откриват ретроспективна изложба на Тодор Игнатов

 "В паралелни светове" -  това е наслова на ретроспективната изложба на дългогодишния художник на Варненския театър Тодор (Тони) Игнатов (1951-2020). Тя съдържа   сценография, костюми, живопис, пластики, видео, фотография, каталог. Изложбата е партньорски проект на Театрално-музикален продуцентски център Варна и Градската художествена..

публикувано на 11.06.21 в 10:31

„Карузо Гала" с петима тенори в прослава на великия първи

11 юни 2021, 21.00 - Варна, Опера в Летния театър 12 юни 2021, 21.00 – Пловдив, Античен театър Гала концерти, посветени на 100-годишнината от кончината на великия Енрико Карузо, събират на откритите сцени във Варна и Пловдив звезди от италианската и българската оперна сцена Италианските тенори Фабио Армилиато и Анджело..

обновено на 11.06.21 в 07:45

Премиерно представление на спектакъла "Косачи" и днес във Варна

Премиерният спектакъл за възрастни "Косачи" ще се играе на сцената на Държавен куклен театър - Варна от 19 часа тази вечер. Той е вдъхновен от разказите на Елин Пелин „ По жътва “ и „ Косачи “ . Изящното образно слово на автора, силата на въображението на творческия екип, епичното звучене на музикалната партитура, в която умело се вплитат..

публикувано на 11.06.21 в 07:23

Концерт по повод Варна -100 години курортен град

Концерт спектакъл по повод 100 години от обявяването на Варна за курортен град ще се проведе днес, 10 юни, от 19 ч. във Фестивалния и конгресен център. В програма ще участват певци и танцьори от екипа на „Арт денс”, „Даймъндс”- кристал баланс и светлинно шоу „Палячи”, танцовите формации “Rio Kids”, Kangoo Jumps, Клуб по спортни танци - Варна, Магично..

публикувано на 10.06.21 в 16:41