Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Петрова: Промените в Закона за здравето ограничават граждански права

д-р Мария Петрова
Снимка: Стаматина Никова

Промените в Закона за здравето нарушават много от принципите на правото и могат да доведат до ограничаване на граждански права. Това коментира в предаването „Позиция” на Радио Варна адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова и подчерта:

Именно за това е Конституцията, която да регламентира извънредното положение, така че да ни предпази тези мерки, които ограничават правата ни в условията на извънредно положение, да не могат да ограничават правата ни по принцип. Прави се опит да бъде заобиколена Конституцията чрез едни допълнителни норми.

Липсата на желание да се поеме политическа отговорност е причина топката да се прехвърли към министъра на здравеопазването, смята Мария Петрова, според която не може със закон да се запазят мерки, които са били въведени по време на извънредно положение.

Специалистът по медицинско право напомни, че в Закона за здравето няма термин „карантина”, а коректния термин е „задължителна изолация”. В заповедите на здравния министър обаче се използва само думата карантина, което прави тези заповеди укорими от законова гледна точка, каза Мария Петрова и допълни:

Тези заповеди, не само не са добре законово издържани, но много от тях са и нелогични от житейска гледна точка.

Тестването за коронавирус е вид медицинска интервенция и за да бъде тестван даден човек трябва задължително да има негово информирано съгласие, подчерта адвокат Петрова.

В преходните и заключителните разпоредби на Закона за здравето се изменят много други закони, които нямат нищо общо със здравеопазването - като тези за висшето образование, земеделието, горивата и дори Кодекса на труда, каза адвокатът и определи това като "порочна практика на законотворците от последните няколко години".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Варна, Морска градина

Продължава обработването на общински площи и обекти против кърлежи, комари и други вредители

Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация” продължава обработката на общински площи и обекти против кърлежи, комари и други вредители. Графикът на дейностите за периода 16 – 23 август 2024 г. включва следните обекти: - В централната част на града около Окръжен съд - обработка на широколистни дървета от дървета от семейство Чинари..

публикувано на 16.08.24 в 14:41

31 август е крайният срок за записване в школите на Общински детски комплекс

31 август е крайният срок за подаване на заявления за записване в школите на Центъра за подкрепа на личностно развитие – Общински детски комплекс, напомнят от центъра. Приемът за учебната 2024/2025 година се извършва чрез електронната система  odk.uslugi.io .  Всяко дете има право да посещава до две школи. Обявите за кастинги, резултатите от..

публикувано на 16.08.24 в 13:46

31-годишен мъж загина от токов удар на строеж в Бургас

31-годишен мъж от село Страцин е загинал от токов удар на строеж в бургаския квартал „Мадика“, съобщи БНР-Бургас. Към 12:30 часа не са били допуснати служители от Инспекцията по труда в Бургас, защото следовател е извършвал оглед на мястото на инцидента, потвърдиха за БНР Бургас от инспекцията.  По време на токовия удар е подаден веднага сигнал на..

публикувано на 16.08.24 в 13:43

Българинът плаща повече за развлечения и ресторант

През юли месечната инфлация е 0.8%, а годишната инфлация за юли 2024 г. спрямо юли 2023 г. е 2.4%. Инфлацията от началото на годината е 1.1%, а средногодишната инфлация за периода август 2023 - юли 2024 г. спрямо същи период година по-рано е 4.1%. Това показват данните на Националния статистически институт относно инфлация и индекси на потребителски..

публикувано на 16.08.24 в 11:28

Няколко катастрофи тази сутрин по АМ "Хемус" близо до Варна

Само за няколко часа са станали три катастрофи около и по АМ "Хемус" близо до Варна, които образуваха тапи, съобщават очевидци в социалните мрежи.  При един от пътните инциденти на разклона за село Неофит Рилски са се ударили два автомобила. Единият от водачите е откаран за преглед в болница, но без видими сериозни наранявания. Изясняват се причините,..

публикувано на 16.08.24 в 10:34

Близо 40 000 души на фестивала за Деня на Варна

Близо 40 000 варненци и гости на града изпълниха пространството около Пантеона по време на празничния концерт за Деня на Варна.  Тази вечер започваме една традиция, която имаме амбицията да наложим занапред във времето. Надявам се да имаме наистина голям варненски фестивал, който ще ни постави на картата на европейските фестивални градове . Искам да..

публикувано на 16.08.24 в 09:58

По-евтините вносни яйца от Украйна не са по-евтини за крайния потребител

Асоциацията на промишленото птицевъдство настоява министърът на земеделието и храните Георги Тахов да забрани вноса на украински яйца в България. Птицевъдите искат мярката да бъде наложена за 120 дена и заплашват с протести , ако това не се случи. Според Даниел Божанков, председател на браншовата организация, украинските яйца, които..

публикувано на 16.08.24 в 09:40