Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очите са най-лесният „вход” за коронавируса

Снимка: БГНЕС

Сълзите могат да разпространяват коронавируса, твърди проучване на университета Джонс Хопкинс.

Екип от лекари и лаборанти в Медицинския университет Джонс Хопкинс оповести нов доклад, който предполага, че очите и околните тъкани може би са идеалните „входни врати” за COVID-19.

Учените изследвали труповете на хора, които са починали от болести, нямащи нищо общо с коронавируса - и открили, че очите им и областта под клепачите произвеждат солидно количество АСЕ2 - ензим, за който се знае, че улеснява проникването на COVID-19 в човешкото тяло. Този ензим се намира на много места - като устата и белите дробове - но досега не се знаеше, че очите ни го имат в толкова големи количества.

Това е огромен проблем, очевидно - но нещата стават още по-тревожни, заради другото откритие в изследването. Има още един ензим, наречен TMPRSS2, който допълнително помага на вируса да се промъкне през нашите пори и кръвоносни съдове - екипът на университета Джонс Хопкинс откри, че очите ни имат големи количества и от него.

Изводът на учените е, че сълзите ни в същност могат да бъдат доста ефикасен начин за предаване на вируса и разпространение след попадане върху повърхности - в зависимост от това къде плачете.

Заключението изглежда доста плашещо, въпреки че професионалистите отдавна предупредиха хората да пазим очите си като начин да предотвратим заразяване. Сега имаме още повече причини да се въздържаме да докосваме или бършем очите си./БГНЕС


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Райчо Райчев е новият "Доктор хонорис кауза" на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров"

Основателят и изпълнителен директор на водеща у нас аерокосмическа компания Райчо Райчев беше удостоен с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров" във Варна.  Началникът на учебното заведение флотилен адмирал проф. д-р Боян Медникаров връчи медал и диплом за най-високото почетно звание.  Началникът..

публикувано на 26.07.24 в 16:14

"Пальо Баня фест" в село Баня

За втори път бургаското село Баня ще бъде домакин на „Пальо Баня фест“. Той е организиран от местната артистична общност, защото в селото през лятото си почуват много хора на изкуството. Фестивалът е тридневен. Започна днес 26 юли и ще продължи до неделя 28 юли.  "Пальо Баня" е местността, където се е намирало старото село Баня. Заради редица набези..

публикувано на 26.07.24 в 15:30

Концертите през август на сцена "Раковина" (ПРОГРАМА)

В почти всеки ден от месец август в Морската градина ще се провеждат концерти на сцената "Раковина". Програмата включва музикални изпълнения от различни жанрове, поетични вечери и танцови спектакли. Изпълнители от Международния фолклорен фестивал "Варненско лято", който ще се проведе от 29 юли до 1 август, също ще се включат в програмата.  На 29..

публикувано на 26.07.24 в 12:25

Над 500 деца участват в Музикалния конкурс "Бъди звезда" в Радио Варна

Неочаквано голям интерес и тази година на  Международен музикален конкурс за вокално и танцово изкуство "БЪДИ ЗВЕЗДА" На 25 - 28 юли 2024 година в морската ни столица Варна за четвърта поредна година ще се проведе Международен музикален конкурс за вокално и танцово изкуство "БЪДИ ЗВЕЗДА", организиран от Сдружение "Старс Академи".  Четири дни над 500..

публикувано на 26.07.24 в 10:28

Българските запалянковци са хапвали най-много бургери по време на европейското

Българските футболни запалянковци са си поръчвали най-много чийзбургери и обикновени бургери по време на мачовете от Евро 2024, показва анализ на една от големите компании за доставка на храна. След тях се нарежда тараторът, който е особено предпочитан в горещините. Сред най-скъпите мачове, отразени от компанията, са тези на Португалия срещу..

публикувано на 26.07.24 в 07:20

Черно море - едно от най-бързо затоплящите се в света

Черно море е едно от най-бързо затоплящите се морета в световен мащаб. До края на века скоростта на вятъра в региона ще нарасне, ще се увеличат валежите, а налягането на въздуха ще се повиши. По-големи количества на валежите вече се регистрират в районите на Варна, Добрич и Бургас. Българските учени предупреждават, че климатичните промени..

публикувано на 25.07.24 в 17:09

На 29 юли започва 32-рият Международен фолклорен фестивал във Варна (ПРОГРАМА)

От 29 юли до 1 август във Варна ще се проведе 32-рото издание на Международния фолклорен фестивал „Варненско лято“. Тази година в него участват ансамбли над 400 артисти от 8 държави. Гостуват фолклорни формации от Украйна, Словакия, Черна гора, Грузия, Китай, Тимор-Леще и Албания. Домакини и тази година са добре познатите на публиката Фолклорен..

публикувано на 25.07.24 в 12:10