Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Досега не сме били в подобна ситуация на неопределеност

Текущата икономическа ситуация не е много ясна. Ако ограничителните мерки бъдат върнати, няма начин това да не рефлектира отново върху икономиката.  Проблемите с КОВИД-вируса ще продължат поне една-две години. Това каза за Радио Варна проф. Зоя Младенова, директор на Научно-изследователския институт към Икономически университет - Варна.

"Уважавам подхода на правителството и оперативния щаб, които поставиха много ясно приоритетите си - на първо място да са животът и здравето на хората. Това е до известна степен ново за мен, като икономист, защото обикновено, когато става въпрос за социални процеси и явления, икономическите съображения излизат на преден план. "

На въпрос какво различава сегашната криза от тази през 2008-2009 година, професор Младенова отговори:

"През 2008 година имаше икономическа причина за кризата. Тя тръгна от балоните във финансовия сектор и строителството. Започна като икономическа криза и се разрази като икономическа криза с изключителна дълбочина. Сега причината е замирането на стопанската дейност след  принудително и изкуствено спиране с декрет, с правителствено решение. Първата разлика е  причината. "

Проф. Зоя Младенова, както и повечето икономисти, е на мнение, че продължителността на кризата не може да се прогнозира. Според нея, докато не се намери ваксина или лекарство, трудно може да се говори за овладяване на ситуацията и за възвръщане към една истинска нормалност. Много е трудно да се предвиди какво ще се случи в икономиката ни:

"Българската икономика е малка, отворена икономика и голяма част от БВП минава през външния оборот. Това ни прави свързани с икономиките, на първо място ЕС. Автомобилостроенето е добър пример, понеже у нас има десетки заводи, които произвеждат възли, части и детайли за големите автомобилни компании. Ако в Германия, Франция или Швеция заводите са затворени, то няма полза да работят българските производители на възли, части и детайли, защото няма на кого да ги продадат. Смятам, че да се нормализира ситуацията в Европа е също толкова важно, колкото и в България.

Чуйте повече в прикачения файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Копнеж по Италия

Първата за летния сезон фотоизложба под надслов „Копнеж по Италия“ е експонирана на откритите конструкции до Слънчевия часовник в Морската градина. Тя се състои от 28 цветни фотографии, заснети от Евгени Димитров . Изложбата е по инициатива на Италианския културен институт в София, съвместно Община Варна и агенция „БулФото“. Експозицията..

обновено на 06.06.20 в 13:55

Настроение в Графит от Явор Витанов

Изложбата  "НАСТРОЕНИЕ" на  художника Явор Витанов представя варненската галерия "Графит" . През целия юни месец може да й се насладите. Явор  Витанов е небезизвестно име сред ценителите на изкуството, активен участник в сборни експозиции, автор на повече от 100 самостоятелни изложби. Роден е на 17 май 1957 година..

обновено на 06.06.20 в 10:00

Небеста на Огнян Стефанов-един райски проект с много фантазия и ярка красота

Небеста е проект, започнат в средата на декември 2017 г. и завършен наскоро.  "Това е проект-мечта за едно по-различно селце, в което бих искал да се пренеса някой ден", казва авторът Огнян Стефанов -авиационен фотограф по професия. " Никога не съм скицирал идеята за Небеста и винаги е била само в съзнанието ми, като постоянно търпеше..

обновено на 04.06.20 в 18:38

Варненци се оглеждат за хубава къща на село

Затворени в апартаменти заради извънредното положение, много хора осъзнаха, че древните римляни са били прави с афоризма: "Моят дом е моята крепост." Казали са го толкова отдавна, а пророческите им думи са валидни и днес.  Традиционно българите предпочитаме да живеем в собствен дом. Заложено е в ценностната ни система като приоритет.  Възпято е във..

обновено на 04.06.20 в 09:19

Метеоролог: Очаква ни сухо и топло лято

България и регионът не правят изключение от глобалната тенденция за затопляне през последните десетилетия. Можем да очакваме относително сухо и топло лято. Много малко вероятно е то да се окаже дъждовно, с обилни валежи. Такива ще има, но те ще бъдат сравнително малко като общо количество за сезона и..

публикувано на 02.06.20 в 07:58

„Птичето и дървото“ - история за истинското приятелство и обичта

Вера Асенова е икономист, политолог, университетски преподавател, преводач и редактор. Образователните и творческите й търсения я отвеждат от Централноевропейския университет в Будапеща до Калифорнийския университет в Бъркли; от Института за хуманитарни и социални науки във Виена до Центъра за европейски интеграционни програми в Ковънтри,..

публикувано на 01.06.20 в 13:52

Вкусната страна на живота

Да умеем да се насладим на всеки миг, да виждаме красивото, да откриваме нови светове.  И да споделяме всичко това, дори с непознати. Защо не?! Животът е за споделяне. Особено когато сетивата ни копнеят да изразят емоцията от пъстротата на пътешествията, а умът ни жадува да разкаже за всичко преживяно по света и у нас. Радостина Ганева..

обновено на 31.05.20 в 14:05