Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Досега не сме били в подобна ситуация на неопределеност

Текущата икономическа ситуация не е много ясна. Ако ограничителните мерки бъдат върнати, няма начин това да не рефлектира отново върху икономиката.  Проблемите с КОВИД-вируса ще продължат поне една-две години. Това каза за Радио Варна проф. Зоя Младенова, директор на Научно-изследователския институт към Икономически университет - Варна.

"Уважавам подхода на правителството и оперативния щаб, които поставиха много ясно приоритетите си - на първо място да са животът и здравето на хората. Това е до известна степен ново за мен, като икономист, защото обикновено, когато става въпрос за социални процеси и явления, икономическите съображения излизат на преден план. "

На въпрос какво различава сегашната криза от тази през 2008-2009 година, професор Младенова отговори:

"През 2008 година имаше икономическа причина за кризата. Тя тръгна от балоните във финансовия сектор и строителството. Започна като икономическа криза и се разрази като икономическа криза с изключителна дълбочина. Сега причината е замирането на стопанската дейност след  принудително и изкуствено спиране с декрет, с правителствено решение. Първата разлика е  причината. "

Проф. Зоя Младенова, както и повечето икономисти, е на мнение, че продължителността на кризата не може да се прогнозира. Според нея, докато не се намери ваксина или лекарство, трудно може да се говори за овладяване на ситуацията и за възвръщане към една истинска нормалност. Много е трудно да се предвиди какво ще се случи в икономиката ни:

"Българската икономика е малка, отворена икономика и голяма част от БВП минава през външния оборот. Това ни прави свързани с икономиките, на първо място ЕС. Автомобилостроенето е добър пример, понеже у нас има десетки заводи, които произвеждат възли, части и детайли за големите автомобилни компании. Ако в Германия, Франция или Швеция заводите са затворени, то няма полза да работят българските производители на възли, части и детайли, защото няма на кого да ги продадат. Смятам, че да се нормализира ситуацията в Европа е също толкова важно, колкото и в България.

Чуйте повече в прикачения файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Може ли сбор от рецепти да привлича туристите

Колко от вас смятат, че за регионът на Варненското Черноморие най-популярните гозби са супа от коприва с яйце, пилешка яхния с дюли, както и десертът малайник, полят с маджун от захарна тръстика? Да, правилно сте прочели! Макар да звучи странно и непознато, именно това предвижда за Варна проектът „Национално меню“. Той е съвместна инициатива на..

обновено на 27.10.20 в 15:12

Журналистът Спас Спасов: Купените медии създават фалшива картина

"Нещата стават индиректно, чрез бюджети. Във всички градове в държавата това е практика." Това каза в предаването „Новият ден“ на Радио Варна кореспондентът на в-к "Дневник" Спас Спасов, който тази година получи Грамота от Програма "Достъп до информация" /ПДИ/ за задълбочената си работа по разследването за хилядите кубически метра замърсени..

обновено на 25.10.20 в 11:02

По Ком-Емине за 21 дни

Чудили ли сте се някога какво е нужно, за да стегнете туристическите обувки, да нарамите раницата и „да хванете гората”? Нещо, което много хора направиха в последната година, особено покрай правилата за дистанция и ограничение в събиранията. Двама варненци - Любомир Калчев - на снимката в дясно, и Диан Митев правят това буквално,..

обновено на 22.10.20 в 12:05

Мариус Куркински: Всеки ден трябва да изпитваме благодарност

Талантливият актьор и режисьор Мариус Куркински с размишления за времето, за живота, за театъра, за вярата и за Бог в интервю на Даниела Стойнова. Мариус споделя, че с всяка изминала година се чувства все по-добре у дома във Варна сред най-близките си хора. В навечерието на рождения си ден, актьорът отново се срещна с варненската публика и..

публикувано на 20.10.20 в 11:25

Христо Русев: Васко Василев ме научи навсякъде да съм на 100 %

„Васко Василев зад сцена“ е новата фото книга с автор младия фотограф Христо Русев. В 240 страници са обединени черно-бели снимки на световноизвестния ни цигулар от негови участия из четири държави - Англия, Испания, Япония и България. На 14 октомври музикантът навършва 50 години. Според него работата с Русев по томчето е едно от..

публикувано на 13.10.20 в 11:41

Дрехите с българска шевица предпазват и дават енергия

Българската шевица е изкуство, а в него е скрит шепотът на душата. Ако човек успее да вникне дълбоко в същността му, ще види много повече от разноцветни конци и геометрични фигури. И няма как да е иначе. Всяко истинско и съкровено изкуство минава далеч зад материалното и улавя космическите нишки на живота, за да свърже с тях в тънък възел добро,..

обновено на 12.10.20 в 13:44

Мария Петрова: МЗ не казва какъв е процента на достоверност на PCR тестовете

Всички данни, които се предоставят на обществото във връзка с коронавируса, трябва да бъдат аргументирани и обосновани. Това коментира в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ специалистът по медицинско право адвокат Мария Петрова. Тя е изпратила запитване до Министреството на здравеопазването по Закона за достъп до обществена информация...

публикувано на 10.10.20 в 12:50