Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Път" е темата на 14-я Национален литературен конкурс „Този безкраен свят”

Снимка: БГНЕС

Организаторите на 14-тото издание на Националния литературен конкурс за авторски текстове на английски и немски език „Този безкраен свят” вече очакват творбите на младите автори. Cрокът за представяне на конкурсните материали е 25-ти май, а темата за 2020 година е „Път“.

Жанрът може да е есе, поезия или разказ. В него все по-често участват не само представители на езиковите гимназии, но и ученици от средни училища и професионални гимназии.

През целия период на съществуването си Националният литературен конкурс „Този безкраен свят“ на Първа езикова гимназия – Варна се радва на пълното съдействие на Фондация Българска Памет и д-р Милен Врабевски, който е бивш възпитаник на гимназията. Община Варна също подкрепя конкурса, а заедно с Фондация “Българска памет” активно си сътрудничат в приобщаването на българите от диаспората. Именно затова в конкурса могат да участват и ученици от българската историческа диаспора в Молдова, Украйна, Албания, Сърбия и Македония.

Специалната награда за социално ангажирано произведение 

По традиция тя се връчва лично председателят на Фондация "Българска памет"д-р Милен Врабевски. Традиционно церемонията по награждаването се провежда в Арт салона на Радио Варна, но т.г. тя най-вероятно ще бъде он-лайн, разкри г-жа Гергана Герова, преподавател по английски език в Първа езикова гимназия и член на журито на конкурса „Този безкраен свят”.

Първа езикова на 55-т години

Първа езикова гимназия отпразнува своя 55-ти рожден ден на 11 май с необичаен концерт - он-лайн. Записът може да бъде видян в инернет страницата на училището. От екипа на учебното заведение анонсират също, че "празникът започва на 11 май с първите изпълнения и поздравления, които получихме, и ще продължи до края на месеца".

ВИЖТЕ ОЩЕ

Поляците изместиха руснаците в Двореца

Поляците изместиха руснаците. Българи, румънци, поляци, руснаци. Това е подредбата на посетителите в един от най-посещаваните туристически обекти на България - архитектурно-парков комплекс "Двореца" в Балчик. Това се дължи на добрата популяризация на туристическата ни дестинация, както и на туроператорските усилия на курортите Златни пясъци и Албена...

публикувано на 27.07.21 в 17:04

Семейство италиански китаристи гости в предаването ДЖЕМ СЕШЪН

В днешното издание на "Джем сешън" по Радио Варна ни гостуваха китаристите Емма Гани и Андреа Подгорник. Поводът е предстоящият концерт на открито в Държавен културен център “Двореца” в Балчик, а събитието е част от Седмицата на италианската култура. Може да чуете италианското музикално семейството на 28 юли, сряда, на сцена Нимфеум, в Двореца от..

публикувано на 27.07.21 в 15:58

Празничен концерт - събор по повод 118 години Илинденско-Преображенското въстание

На 24.07.2021г. в Аспарухов парк - град Варна се проведе Празничен концерт - събор по случай 118 години от Илинденско-Преображенското въстание. Този проект се реализира с финансовата подкрепа на Фонд култура на Община Варна, както и със съдействието и партньорството на Район Аспарухово - Община Варна и БНР - Радио Варна. Събитието започна със заупокойна..

публикувано на 27.07.21 в 10:13

Възрастни двойки показват миг от живота си във фотоизложбата "Босонога обич"

Неподправените истории на 14 възрастни двойки от селата Паволче и Челопек показват във фотоизложба в авторски проект две фотографки   - Мария Ангелова и Милица Джанджова. И двете са част от екипа, който реализира проекта „Резиденция баба“. В него доброволци помагат в ежедневието на възрастни двойки по селата. Спонтанно възниква идеята да..

публикувано на 26.07.21 в 15:30

Изложба в Балчик на оригинални плакати на Кристо и Жан-Клод

Откриват изложба в Балчик на оригинални плакати на Кристо и Жан-Клод от колекцията на фестивала “Процес - Пространство”.  Откриването е на 27 юли от 17:00 ч. в Художествена галерия - Балчик, съобщи един от организаторите Пенка Минчева.  Експозицията може да бъде видяна до 31 август. Тази изложба се реализира в памет на Димитър Грозданов -..

публикувано на 26.07.21 в 15:27

Италия пътува в България с колективната изложба „Данте плюс 700“

С Дни на Италия в Двореца на Балчик бе даден старт на пътуващата експозиция, посветена на автора на “Божествена комедия“ Данте Алигиери. От 20 до 30 юли Белият град е сцена за италиански творци, като кулминацията е на 28 юли, когато тук ще гостува новият посланик на Италия у нас Н. Пр. Джузепина Дзара. Тогава артистите към Държавна опера – Варна ще..

публикувано на 26.07.21 в 15:25

Джаз фестивалът “Варненско лято” празнува 30 години

Международният джаз фестивал “Варненско лято”, организиран от Община Варна и Варненското джазово общество, предлага интересна програма по случай 30-та годишнина от създаването си.  Поредицата концерти започват на 29.07. и ще продължат до 01.08. включително. Програмата е дело на основателя на фестивала Анатолий Вапиров и включва 8 концерта, които ще..

публикувано на 26.07.21 в 15:03