Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крайбрежната алея на Варна без автомобили

| обновено на 13.05.20 в 20:04
Предложение на ГС "Варна диша" за крайбрежна алея без МПС
Снимка: ГС "Варна диша"

Това предлагат от сдружение "Варна диша" . Инициаторите са изпратили своето предложение да местната власт, как и до радио Варна. Целта е подобряване  на градската среда чрез превръщането на урбанизираните крайбрежни зони на Варна в пешеходни пространства за широко обществено ползване за спорт, отдих и рекреация и без движение на автомобили. Исканията подкрепят още велоклубовете Устрем и Спартак. В писмото също се предлага и да бъде организиран екологичен транспорт по крайбрежната алея във вид на влакче с платформи за инвалидни и детски колички. Този транспорт да се движи от Морска гара и „Почивка”, където има удобни паркинги за автомобили. Подобна практика има в много от цивилизованите държави, в някои от тях този транспорт дори е безплатен за гражданите, защото се издържа от заведенията, покрай които минава, уточняват от "Варн диша".

Вижте пълния текст на писмото, получено на редакционната поща в радио Варна:

До Общинския съвет на Община Варна

До Кмета на Община Варна

До Областния управител на област Варна

До Министъра на отбраната на Република България

  ПРЕДЛОЖЕНИЕ

Относно: Подобряване на градската среда

чрез превръщането на урбанизираните крайбрежни зони на Варна

в пешеходни пространства за широко обществено ползване

за спорт, отдих и рекреация и без движение на МПС

От ГС „Варна диша” с представител Свилен Йорданов Стойчев, упълномощен от Славена Лазарова Панайотова, председател, с пълномощно 3899 / 13.10.2017 г. от нотариус Янчо Несторов с рег № 011.

Адрес за кореспонденция: електронна поща: svilen75@gbg.bg, morskatasos@gmail.com, 0876.....

Уважаеми дами и г-да Общински съветници,

Уважаеми г-н Кмете,

Уважаеми г-н Областен управител,

Уважаеми г-н Министър на отбраната,

От ГС „Варна диша” винаги сме изтъквали важността на озеленените пространства, парковете, градините, детските и спортни площадки за съвременния човек, живеещ в гъстонаселена, урбанизирана среда. Физическото и психическо здраве на гражданите е в доказана пряка зависимост от възможността за спорт и отдих. Епидемичната обстановка в световен мащаб е поредното доказателство колко важен е имунитетът на населението. За последните 20 години в гр. Варна то е нараснало с около 20%, докато зелените пространства намаляват, а с тях и качеството на живот.  Поради тази причина, от „Варна диша” призоваваме за развитие на зелената система, парковете, градините, и пешеходните зони, за сметка на автомобилното движение, по примера на големите европейски градове.

Наскоро гражданите на Варна отново получиха достъп до Крайбрежната алея на нашия град. Мястото стана изключително красиво и приятно, защото нямаше автомобили. Хората можеха спокойно да се разхождат и наслаждават на морето, без да има опасност да бъдат блъснати от кола. Нямаше изгорели газове от ауспусите, въздухът беше чист, цареше тишина и спокойствие, чуваше се само морето, а за велосипедистите и пешеходците беше напълно безопасно.

Всичко това обаче свърши и на алеята отново се движат коли. Поради това настояваме да се издаде заповед и цялата алея да остане без достъп за автомобили. Така хората ще могат спокойно да се разхождат край морето и до всички буни.

Предлагаме също и да бъде организиран екологичен транспорт по крайбрежната алея във вид на влакче с платформи за инвалидни и детски колички. Този транспорт ще се движи от Морска гара и „Почивка”, където има удобни паркинги за автомобили. Подобна практика има в много от цивилизованите държави, в някои от тях този транспорт дори е безплатен за гражданите, защото се издържа от заведенията, покрай които минава.

За пълноценното използване на Морската градина и крайбрежната алея като един комплекс призоваваме Министерството на отбраната да предостави свой терен в „Приморски парк” за широко обществено ползване.

Предложението ни също така напълно кореспондира с наскоро внесеното в община Варна предложение с вх. № РД20007916ВН / 05.05.2020 за спиране на автомобилното движение по Крайбрежната алея „Кап. Георги Георгиев” от екип архитекти, начело с арх. Максим Недков и подписано от над 1600 варненци за два дни.

Считаме, че ако нашите прдложения бъдат изпълнени, Варна ще получи много по-красив и приятен облик, а гражданите и гостите на града ще могат безопасно да се разхождат край морето.

Прилагаме конкретни предложения в текстови и графичен вид за крайбрежните алеи в непосредствена близост да двата най-големи парка на Варна, Морската градина („Приморски парк”) и „Аспарухов парк”.

Подкрепящи организации:

Велоклуб Устрем

Велоклуб Спартак




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жълт код за горещо време в цялата страна за понеделник

През нощта ще е ясно и почти тихо, посочват от филиала на Националния институт по метеорология и хидрология във Варна. Минимални температури от 19° до 24°, за Варна около 24°. В понеделник през деня ще е предимно слънчево. Ще духа слаб, следобед умерен вятър от изток и югоизток. Жълт код за високи температури е в сила за цялата страна...

публикувано на 11.08.24 в 15:31

Служебният министър на отбраната все още не е водил разговори да остане на поста

Министърът на отбраната Атанас Запрянов все още не е разговарял с предложената за премиер на служебното правителство Горица Кожарева, тъй като е бил четири дни в командировка и срещата предстои. Това заяви той във Варна.  Министърът потвърди, че през 2025-та година ще бъде готов първия нов кораб за ВМС, а втроият - през 2027-ма година...

публикувано на 11.08.24 в 15:18

Първи офицерски пагони за 31 курсанти на Военноморското училище във Варна

31 курсанти от випуск "Цар Симеон Велики" на Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" получиха лейтенантските си пагони на тържествен ритуал на Морска гарата във Варна в присъствието на служебния министър на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, председателят на парламентарната комисия по отбрана Христо..

публикувано на 11.08.24 в 15:09
д-р Ангел Кунчев

10 случая на салмонелоза за седмица във Варна, инфекцията засяга в ранна детска възраст

Държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че до момента през това лято няма сериозни епидемични взривове, нито по Черноморието, нито във вътрешността на страната.  В ефира на БТВ Кунчев, коментира че липсата на епидемични взривове показва сравнително добро ниво на хигиена по заведенията за обществено хранене, както и по-високо..

публикувано на 11.08.24 в 14:43

За какво да внимаваме при офертите от типа "в последния момент"

"Last minute офертите трябва да бъдат внимателно проучвани, за да се предпазим от риска дори да променим плановете си за периода и мястото на своята почивка, а да получим по-неизгодни условия". Това препоръча от ефира на национална телевизия основателката на платформата "Ние, потребителите" Габриела Руменова.   Тя насочи вниманието към..

публикувано на 11.08.24 в 13:00

Демонстрации с кораби и вертолети във Варна

Военни демонстрации в чест на 145-годишнината от създаването на Военноморските сили на България ще има днес във Варна. Включват се военнослужещи от специалните сили на ВМС заедно с екипажи на кораби и вертолети. Демонстрациите започват в 11:30 часа на Централния плаж в града и ще бъдат наблюдавани от служебния министър на отбраната Атанас Запрянов и..

публикувано на 11.08.24 в 10:40

Няма признаци на чума по дребните преживни животни у нас

Проверки на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) в 551 животновъдни обекта установиха, че животните са клинично здрави , съобщиха от агенцията. Засилените прегледи продължават през следващата седмица,  заради огнищата на чума по дребните преживни животни в съседни страни.  През измината седмица са прегледани над 11 000 дребни..

публикувано на 11.08.24 в 09:31