Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Николай Василев: ДДС-то ще е по-ниско, но не и цените

| обновено на 23.05.20 в 12:06
Николай Василев

Малко е вероятно понижаването на Данък добавена стойност от 20 на 9 процента да доведе до намаляване на цените в заведенията. Това коментира в интервю за предаването "Позиция" за Радио Варна бившият министър на икономиката Николай Василев по повод приетите на първо четене от Парламента промени в Закона за ДДС. Според него, няма да се стигне до реално диференцирана ставка на ДДС. Идеята за намаляване на данъка за заведенията е безсмислена и няма да реши проблемите в този сектор, категоричен е той.

Василев допълни, че един от ключовите фактори, които обуславят развитието на отрасъла, е инфраструктурата и изброи няколко приоритета, които трябва да се следват, като намаляването на ДДС е извън тях:

 „Изграждането на магистрала „Черно море“ е много по-важно от тази ставка.  Поддържането на международния имидж на държавата, който да привлича туристи и инвеститори, това са нещата, за които ресторантьорите трябва да говорят с премиера. Те трябва да търсят подкрепа за запазване на работните места, за заплати, за реклама.

Икономистът изрази съмнение, че мярката с намаляването на ДДС-то ще има ефект върху събираемостта на данъците.

Обещаха да плащат повече, когато няма туризъм в ситуация на пандемия. За да платят повече данъци, това означава,  че досега са укривали 90 % от оборота си, а сега ще крият 20 % от него.

Николай Василев коментира, че намаляване на ДДС-то за заведенията ще доведе до големи злоупотреби, особено при вноса на стоки, които вече масово ще се обмитяват на по-ниската ставка и даде пример: 

Представете си комплексна туристическа услуга, в която туристът идва и се възползва от всички екстри – ресторант, кола под наем и др. Накрая ще се окаже, че повечето от услугите ще минат като ресторантьорски и ще имат по-ниско ДДС.

България винаги е била с много проста данъчна система. Всички плащат 20%  и точка. Ако трябва нещо да се дискутира, то например е дали може да се понижи цялата ставка за ДДС за всички до 18 %. Това вече бюджетна политика, не толкова данъчна, каза още Василев.

Повече чуйте в прикачения файл:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерт: ДДС за туризма трябва да остане 9%, заплатите в сектора скочиха тройно

Данъкът добавена стойност за туризма трябва да остане на сегашната си стойност, защото допринася за изсветляване на сектора и за запазването на работните места. Това заяви по време на форум, посветен на ваканционния туризъм Ангел Димитров, заместник-председател на БХРА. Димитров коментира, че статистиката показва тройно увеличение на заплатите в..

публикувано на 27.09.23 в 17:17
Пристанище Варна

40 млн. лева влага "Пристанище Варна" за модернизация на терминалите си през следващите три години

40 млн. лева собствени средства ще вложи "Пристанище Варна" за модернизацията на терминалите си през следващите три години. Това каза изпълнителният директор на "Пристанище Варна" ЕАД Ивайло Гавраилов. С инвестицията ще бъде подобрена материалната база в пристанищата "Варна -  Изток" и "Варна - Запад". Във "Варна-Изток" ще бъдат изградени складове от..

обновено на 27.09.23 в 17:11

Временно е спряно плащането през Е-PAY в електронните услуги на НАП

До началото на октомври ще бъде спряно плащането през Е-PAY в електронните услуги на Нaционалната агенция за приходите, съобщиха от приходната агенция.  Гражданите и дружествата могат да продължат да погасяват своите задължения без такси, като използват физическите ПОС терминали в офисите на приходната агенция, както и виртуалния ПОС (е-услугата за..

публикувано на 27.09.23 в 16:31

Нова дата за делото за шатрите пред ресторант в Морската градина

Административният съд във Варна отсрочва делото срещу издадено разрешение на главния архитект на Варна за поставянето на десет преместваеми обекта в района на ресторант в Морската градина. Причината - невъзможност за редовно призоваване на заинтересованата страна, уточняват от пресцентъра на съда. Припомняме, че поради неявяване в съда на представители..

обновено на 27.09.23 в 16:05

Подаваме сигнали на четири телефона за изхвърляне на отпадъци в горските територии

От днес, 26 септември, четирима служители на Североизточното държавно предприятие (СИДП), което обединява горските стопанства в Североизточна България, ще приемат сигнали за неправомерно изхвърляне на строителни и битови отпадъци в държавни горски територии.  Сигнали ще се приемат през всички делнични дни от 8.30 до 17 часа. За област Варна ще..

публикувано на 27.09.23 в 15:30

Задържаха 11 мигранти, избягали в района на езерото Вая в Бургас

След пет часа издирване бургаската полиция задържа 11 мигранти, които тази сутрин избягаха при полицейска блокада. Автомобилът с мигрантите беше спрян след преследване на улиците "Спортна" и "Крайезерна", а мигрантите се разбягаха в района на езерото Вая. Мигранти са заловени в ж.к. Меден Рудник, други са избягали Всички 11 души и шофьорът..

обновено на 27.09.23 в 15:26

Областната администрация обяви приемен ден за представяне на идеи на граждани

Четвърти пореден приемен ден организира Областната администрация във Варна. Срещите с граждани ще се състоят във всеки пореден четвъртък от месеца, от 10 до 12 часа . Заявлението за участие в приемните се допуска само за хората, които са формулирали или разписали идеи и са изготвили предложение за организиране или провеждане на форуми, каузи или..

публикувано на 27.09.23 в 15:18