Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Управляваме стари радиоапарати през телефоните си

Нов живот вдъхва на стари, забравени радиа /радиоапарати/ Минко Минков. Запазваме техния чар и техния ретродизайн и поне за момента сме единствените не само в България, но може би и в света, пояснява той за Радио Варна.

Страстта към старите радиоапарати датира от детските му години, но „тунинговането“ им е част от живота на Минко Минков и семейството му от около година.

Идеята се родила спонтанно. Минков имал силното желание  да “съживи“ стара прашасала реликва, която да огласи с модерен звук дома му.

Много  случайно попаднах на един радиопарат и го осъвремених. Мои приятели винаги с голяма изненада научаваха, че музиката идва именно от тaзи дървена кутия от 50-те години.

Оттам се запалихме да правим повече радиоприемници - с различни инсталации, с по-различни функционалности. В момента всички в колекцията разполагат с Bluetooth възможности и могат да се управляват и през смартфоните, разказва Минков.

По думите на колекционера рядко се намират добре запазени апарати, но за сметка на това отваряенто на кутиите е като отваряне на капсула на времето.

„Не мога да ви опиша, каква история разказват, когато ги разглобяваме. При някои добре си личи как са се грижили хората за тях. Майстори, които са ги поправяли са оставили своя отпечатък с подписа си. Личат си старите лепенки с производството от съответния завод, споделя още Минков.

Мисията на ентусиастите сега обаче е не да отстранят просто повреда, а напълно да трансформират и възкресят радиоапаратите така, че отличният звук да бъде гарантиран, а новият собственик да даде акцент на интериора си и да създаде уют в дома си.

„Реално подменяме цялата техника, която е вътре, но запазваме ретро дизайна. При някои от „тунингованите“ радиа старите копчета са още активни и могат да се използват за комуникация и контрол“, допълни Минков.

Според него ценителите на оригиналите няма да погледнат с добро око на преработките им, но по думите му за съжаление голяма част от тези апарати са нискочестотни, така че трудно могата да съответстват на качеството на музиката в наши дни. 

„Качеството на звука,  което предлагаме сега, е напълно измеримо с всички модерни музикални уредби, които ползваме и които са на пазара“, убеден е техникът.

„Вдъхването на нов живот на един радиоапарат на 60-70 години отнема повече от месец, по-трудно е самото им откриване. Повечето от тях са уникати, твърди още Минков, като обясни, че в процеса на преработката доста време отнема и самото чакане за нови части.

Подробностите чуйте в интервюто с Минко Минков.ВИЖТЕ ОЩЕ

Насилието започва там, където свършват думите

Всяко второ дете у нас - 47%, е преживяло някаква форма на насилие до 18-ата си година. Емоционалното насилие е най-често срещаният вид - 45,9%, последвано от физическо – при всяко трето дете, и сексуално насилие, от което са потърпевши около 15 на сто от децата. Това показват данните от проведеното по поръчка на UNICEF България национално..

обновено на 22.04.21 в 14:28

Ритъм-терапевтът Мартин Иванов: Две крачки за секунда е най-добрият ритъм за "умно" ходене

Мартин Иванов е един от българите, натрупали ценен опит в чужбина, завърнал се и посветен на нещо значимо в родината. Той е композитор, диригент и перкусионист, прекарал 15 години в САЩ и Канада. Завършва престижния музикален колеж "Бъркли" в Бостън със специалност джаз композиция и аранжиране, има магистърска и докторска степен по изкуства и композиция..

обновено на 21.04.21 в 16:07

Джагистиката като начин на живот

Футболът на маса или както е по-известен у нас с името „джаги” е спорт, който се развива в България от години. Огромна заслуга за неговото популяризиране има град Варна в лицето на Иван Ефтимов. Той е основател и главен треньор на клуб „Джа-Ра”. „Все още се опитваме да популяризираме футболът на маса като професионален спорт. Ако в..

публикувано на 21.04.21 в 09:55

Един от най-добрите фотографи на дива природа в България Богдан Боев прави безплатен урок за Деня на земята

Богдан Боев е един от най-добрите фотографи на дива природа в България в момента. От ранното си детство, при риболов и излети  сред природата с баща си, той е запленен от живота на птиците и животните. С времето интересът му се разгръща и с помоща на фотообектива започва да запечатва уникални мигове от полета, храненето и любовната игра на птици и..

публикувано на 20.04.21 в 09:56

"Улицата на готвачите" във Варна с нови специалитети за гостите до 25 април

"Улицата на готвачите" за пореден път ще събере любителите на кулинарни вкусотии във Варна. От 16 до 25 април те ще бъдат разположени до Търговската гимназия във Варна. В инициативата ще участват общо 13 готвачи от Варна, Бургас и София. С организаторите и участници в кулинарното събитие ни среща Ваня Славова. Филип Спасов : Много..

обновено на 17.04.21 в 10:48

Откриха първата пиеса от афиша на Варненския театър

Първата пиеса, поставена на варненска сцена, се съхранява в кралската библиотека на Белгия. Именно там я открива Анна Сливкова, преводач в Европейския парламент в Брюксел и почитател на операта и театъра. Пиесата е на Анри Кистмекер "Инстинктът" и с нея на 12 март 1921 г. започва летоброенето на Варненския театър. По тази пиеса е бил заснет филм..

обновено на 16.04.21 в 14:02

Нора Михайлова: В пустинята оставаш сам с мислите си

Нора Михайлова събира впечатления  докато придружава съпруга си в дипломатическите му мисии по света . В свободното си време обича да кара колело на дълги разстояния. В предаването за туризъм и приключения "Хоризонти" тя бе наш задочен домакин в Йордания. Нора  е стигала до такива места, където сякаш човешки крак не е стъпвал, като планината Небо, Ум..

обновено на 16.04.21 в 09:37