Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Екатерина Спасова: Награда "Варна" е голямо признание за учителя

Екатерина Спасова
Снимка: личен архив

Редица постижения и дълъг професионален опит стоят зад номинацията за Награда Варна за варненската детска учителка  Екатерина Спасова. Тя работи в Детска градина „Приказка“ повече 22 години, а като учител има 25 годишен стаж. Разработва и реализира образователни проекти по Програма „eTwinning“, интегрирана към Еразъм+. Участва активно в 4 международни проекта, обучава и вдъхновява млади и желаещи учители да работят по проекти, непрекъснато обогатява дигиталните си компетентности, проучва и въвежда новаторски практики при работата си с деца и родители. Екатерина Спасова е номинирана в категорията „Учител на годината“ в областта на предучилищното образование.

 

Как приемате отличието Награда „Варна“?

Приех отличието като голяма промяна за мен, защото това се случва много рядко в живота на човек. Тази награда е едно много голямо отличие за всичките години, в които съм работила като учител.

Защо избрахте да станете детска учителка?

Сигурно ще прозвучи банално, но на мен още от дете ми харесваше отношението на учителите ми. Те докоснаха сърцето ми и през всичките години след това не съм променяла желанието си да стана детска учителка. И не на последно място – любовта ми към децата.

Бяхте ли готова за предизвикателството „работа от вкъщи“?

Незнам има ли някой, който е бил на 100% готов да се справи със ситуацията, която ни поднесе животът. Не смятам, обаче, че имаше някакви големи затруднения лично при мен. Не сме спирали да работим в рамките на тези два месеца с децата и с родителите им. Предизвикателство беше да влезем във все по необятния простор на информационните технологии и да намираме нови начини и идеи, които да приложим на децата от вкъщи. Смятам, че се справихме достатъчно добре.

От дълги години работите по проекти за иновативни методи за преподаване. Кои са новите методи, по които трябва да се работи в детските градини?

Това, което и сега продължаваме при нас да прилагаме е метода „Обърната занималня“. Той се състои в това, че осъществяваме обратна връзка с родителите, а те помагат да се извърши предварителна подготовка на децата по тема, по която предстои да бъдат обучени. Даваме на родителите предварителни насоки за това какво могат да научат децата по определена тема и когато започнем да учим по нея те вече са подготвени. Забелязваме, че метода дава добри резултати, защото децата искат да покажат нови знания.

Във връзка със сегашната ситуация имате ли притеснения да се върнете на работа в детската градина?

Не, защото смятам, че процесът трябва да се възстанови. Трябва да имаме позитивна нагласа. Сега отговорността на всеки родител и учител ще е много по-голяма, за да няма прекъсвания след като стартира учебния процес.ВИЖТЕ ОЩЕ

Копнеж по Италия

Първата за летния сезон фотоизложба под надслов „Копнеж по Италия“ е експонирана на откритите конструкции до Слънчевия часовник в Морската градина. Тя се състои от 28 цветни фотографии, заснети от Евгени Димитров . Изложбата е по инициатива на Италианския културен институт в София, съвместно Община Варна и агенция „БулФото“. Експозицията..

обновено на 06.06.20 в 13:55

Настроение в Графит от Явор Витанов

Изложбата  "НАСТРОЕНИЕ" на  художника Явор Витанов представя варненската галерия "Графит" . През целия юни месец може да й се насладите. Явор  Витанов е небезизвестно име сред ценителите на изкуството, активен участник в сборни експозиции, автор на повече от 100 самостоятелни изложби. Роден е на 17 май 1957 година..

обновено на 06.06.20 в 10:00

Небеста на Огнян Стефанов-един райски проект с много фантазия и ярка красота

Небеста е проект, започнат в средата на декември 2017 г. и завършен наскоро.  "Това е проект-мечта за едно по-различно селце, в което бих искал да се пренеса някой ден", казва авторът Огнян Стефанов -авиационен фотограф по професия. " Никога не съм скицирал идеята за Небеста и винаги е била само в съзнанието ми, като постоянно търпеше..

обновено на 04.06.20 в 18:38

Варненци се оглеждат за хубава къща на село

Затворени в апартаменти заради извънредното положение, много хора осъзнаха, че древните римляни са били прави с афоризма: "Моят дом е моята крепост." Казали са го толкова отдавна, а пророческите им думи са валидни и днес.  Традиционно българите предпочитаме да живеем в собствен дом. Заложено е в ценностната ни система като приоритет.  Възпято е във..

обновено на 04.06.20 в 09:19

Метеоролог: Очаква ни сухо и топло лято

България и регионът не правят изключение от глобалната тенденция за затопляне през последните десетилетия. Можем да очакваме относително сухо и топло лято. Много малко вероятно е то да се окаже дъждовно, с обилни валежи. Такива ще има, но те ще бъдат сравнително малко като общо количество за сезона и..

публикувано на 02.06.20 в 07:58

„Птичето и дървото“ - история за истинското приятелство и обичта

Вера Асенова е икономист, политолог, университетски преподавател, преводач и редактор. Образователните и творческите й търсения я отвеждат от Централноевропейския университет в Будапеща до Калифорнийския университет в Бъркли; от Института за хуманитарни и социални науки във Виена до Центъра за европейски интеграционни програми в Ковънтри,..

публикувано на 01.06.20 в 13:52

Вкусната страна на живота

Да умеем да се насладим на всеки миг, да виждаме красивото, да откриваме нови светове.  И да споделяме всичко това, дори с непознати. Защо не?! Животът е за споделяне. Особено когато сетивата ни копнеят да изразят емоцията от пъстротата на пътешествията, а умът ни жадува да разкаже за всичко преживяно по света и у нас. Радостина Ганева..

обновено на 31.05.20 в 14:05