Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Върви, народе възродени" да прозвучи на 24 май от всеки дом в Добрич

Снимката е илюстративна

Това призоваха от общината в Добрич. Нека   в 12 часа  на 24 май "Върви, народе възродени" да прозвучи от всеки дом в Добрич, призоваха от общината за празника на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Всеки където и да е - на балкона вкъщи, на улицата, в парка , да запее химна на Светите братя Кирил и Методий, апелира заместник-кметът по хуманитарните дейности д-р Емилия Баева празничното настроение да завладее града дори и в епидемичната обстановка.

Общината приканва гражданите и да заснемат на видео или във фотокадри как празнуват със семействата си като изберат символ или послание за деня, за да бъде създаден дигиталният албум "Моят 24 май". Българите в чужбина също могат да споделят лични моменти от празника.

На 24 май известни имена в културата и изкуството, радвали се на овациите на публиката и в добруджанския град, ще отправят виртуален поздрав под мотото "Добрич и приятели", допълниха от общината.

В онлайн събитието ще звучи цигулката на Веско Ешкенази, професор Виктор Чучков ще свири на пиано, от дома си във Виена музикален поздрав ще отправи и Мария Принц - дъщеря на именития диригент и композитор Константин Илиев, празнични слова ще произнесат Бойко Ламбовски, Теодора Димова, Камелия Кондова. В онлайн програмата ще се включат и Хилда Казасян, Хайгашот Агасян, Б.Т.Р., Галина Дурмушлийска и други изпълнители./БТА

ВИЖТЕ ОЩЕ
Триптих, Йордан Кисьов

Утаеното време на Йордан Кисьов

Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ - Варна представя от 3 до 23 юни един концептуален автор със запазено място в случването на модерността в българското визуално изкуство – Йордан Кисьов. Изложбата е под знаковото име „Утаено време“. Много често материята, която Йордан Кисьов използва за основа в платната си, е утайка от кафе...

публикувано на 04.06.20 в 15:42

Неизвестна песен на Недялка Керанова в новите записи на Николай Урумов с ОНМ на БНР

Време за четене: 4 мин. Тракийският певец Николай Урумов е един от най-големите почитатели на изкуството на Недялка Керанова. Запознат в детайли с песните ѝ, различните им варианти през годините, историите на звукозаписните сесии... Отдаденост и посветеност, която със сигурност обогатява творческата му душа. Като прибавим и..

обновено на 03.06.20 в 17:28

Представят 28 фотографии в изложбата "Копнеж по Италия"

Първата за летния сезон фотоизложба под надслов „Копнеж по Италия“ ще бъде експонирана на откритите конструкции до Слънчевия часовник в Морската градина. Тя ще се състои от 28 цветни фотографии, заснети от Евгени Димитров. Изложбата е по инициатива на Италианския културен институт в София, съвместно Община Варна и агенция „БулФото“...

публикувано на 03.06.20 в 13:26

„Детски Албум“ на Чайковски и истории за кукли, чучулиги и мечти звучат на лятна сцена днес

Представление за деца ПРИКАЗЕН КОНЦЕРТ Произведения от „Детски албум“ от Чайковски в изпълнение на солисти от Държавна Опера-Варна.  Авторски текстове на Искра Иванова и Константина Тодорова, разказани от Стоян Радев.  Актьорът Стоян Радев ще разкаже интересни истории за кукли, песни, чучулиги и мечти. Прекрасната музика на..

публикувано на 03.06.20 в 06:29

Кинофестивал, оперета, изложби и пленер в Двореца в Балчик през юни

Държавен културен институт – културен център „Двореца“ в Балчик представя от 3 до 17 юни изложба живопис на Румен Райнов. Художникът Румен Райнов има зад гърба си десетки самостоятелни изложби, участия в престижни пленери и колективни експозиции. В галерия “Тихото гнездо” той ще представи живописни платна, които са сътворени специално за..

публикувано на 02.06.20 в 10:39
В Нидерландия музеите отвориха врати с указания за посоката на разглеждане

Откриват първа изложба, посветена на въздействието на COVID-19 върху човека

На 2 юни в столичната галерия „Райко Алексиев“ на СБХ ще бъде отворена за посетители първата у нас, а може би и в световен мащаб, изложба, посветена на въздействието на COVID-19 върху човека. Авангардистът Венцислав Занков се завръща в публичното пространство след почти година затишие с уникална експозиция, която представлява визуална симбиоза..

публикувано на 02.06.20 в 07:16

Музикална приказка за 1-ви юни разказва цигуларката Бояна Желязкова

В чудния морски свят ще можем да се потопим, при това под музикален съпровод на цигулка, днес от 18.30 часа. Поканата е от Световния фонд за дивата природа WWF по Деня на детето. Един от посланиците на организацията в България музикантът Бояна Желязкова ще представи "на живо" в интернет своята музикална приказка "Имало едно време една..

публикувано на 01.06.20 в 14:25