Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 20 май 1923 г. откриват Морския музей

Началото на Военноморския музей е поставено в дунавския град Русе през 1883 г.

В същия град през 1879 г. е създаден военният флот на новоосвободеното българско Княжество.

Първата сбирка на музея е съставена в Русе, като първият документ за музея е рапортът на капитан-лейтенант Зинови Рожественски – командир на Дунавската флотилия, до военния министър от 12 (24) октомври 1883 г. В него е обявено, че вече е започнало събирането на старини и морският музей е в „зачатък“. Заедно с новосформираната библиотека музеят ще съдейства за „образованието на съответстващите среди“ във Флотилията. През 1885 г. за уредник на морската музейна сбирка е определен инженер-механикът Павел Кузмински. Първите експонати са предимно образци на въоръжение и технически пособия. От това време има съхранено лично оръжие и лични вещи.

Чуйте в звуковия файл какво още разказа директорът на музея д-р Мариана Кръстева:

Идеята за морски музей във флота се развива. В края на Първата световна война във Варна има реални предпоставки за откриването му: набрани са експонати, намерени са реализатори и поддръжници на инициативата, осигурено е помещение. Отварянето на музея е предшествано от решение на Управителния съвет на Българския народен морски сговор (БНМС) от август 1921 г. музейната сбирка да бъде преместена от Русе във Варна. Издействано е да бъдат предоставени две стаи в тогавашната Девическа гимназия, където сбирката остава до средата на 50-те години на миналия век. Инициаторите са офицерите Георги Славянов, Иван Михайлов, Сава Иванов. Сред първите уредници са имената на Протаси Пампулов, Ст. Цанев, Джеферов. Привлечен е видният археолог Карел Шкорпил. Чертежите, плановете, диаграмите и легендарното „Морско дъно” се дължат на руския полковник Александър Полубояринов, археолог по образование.


Официалното откриване и освещаване на Морския музей (както се нарича тогава) става на 20 май 1923 г., с което може да бъде определен за първия публичен морски музей в България. Осветен е от Варненския и преславски митрополит Симеон. В словото на Карел Шкорпил четем: „Целта на музея е да разучи и представи на обществото развитието на българското мореплаване… има да пропагандира идеята за любов към морето, нуждите от неговото опознаване и грамадните облаги от него. В музея ще се запознае посетителят с историята на бившия ни военен и търговски флот…“.

В следващите десетилетия постоянен служител, който е и уредник, и охранител, е Олга Полубояринова.

Дълго време съществуването на музея и оцеляването му се дължат на обществената подкрепа в лицето на БНМС. Сговорът основава фонд „Музей“ и чрез него и доброволни дарения издържа музея.

С министерска заповед № 46/10 април 1955 г. Морският музей влиза в системата на Министерството на народната отбрана под названието Военноморски музей като филиал на Централния музей на народната армия (днес Национален военноисторически музей). Разположен е в сградата на бул. „Приморски“ № 2.


Официалното откриване става със заповед на министъра на народната отбрана от 9 август 1956 г. Скоро заложената още в началото идея започва да се налага – съхраняването и популяризирането на достойното минало на морска България в по-широкия смисъл – корабоплаване, корабостроене, прояви в морските спортове и в художествената маринистика. Днес музеят съхранява колекции от морско оръжие – мини, брегова и корабна артилерия, от униформи и отличия, от корабни модели, голям брой фотографии и др.


С Военноморския музей са свързани първите подводни археологически проучвания в България. Първата такава експедиция е организирана през 1959 г. при нос Калиакра. През следващите десетилетия са проведени поредица от изследвания– край нос Калиакра, при Шабла, във Варненския залив и пр.

Музеят е носител на орден „Кирил и Методий“ І степен, с който е награден през 1973 г. по случай 50-годишнината от откриването на експозицията му във Варна.

Стотици хиляди посетители са минала през откритата и закритата експозиция, където са изложени общо около 1200 предмета. След ремонт на сградата през 2012 г. постоянната експозиция е изцяло обновена.


В цялото си съществуване музеят се ползва със специалното отношение на варненската морска гилдия. Няма момент от историята му, в който да не е усещана грижата от страна на командването на Българския военен флот. Днес сред най-близките съмишленици на Военноморския музей е Сдружение „Национален морски музей“.


Още истории за създаването на Военноморския музей, експозициите в него, колекции и издания може да прочетете в офциалния сайт на музея. Снимките в публикацията са от сайта на музея.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба живопис на Георги Андонов за първи път във Варна

30 самостоятелни изложби има в творческия си път кюстендилският художник Георги Андонов.  Днес е във Варна, където прави за пръв път представяне на творби-живопис. Ярки цветове, многопластовост и красота видя в галерията на Тереза Зиковска репортерът ни Ваня Славова.  Тя разговаря и с художника Георги Андонов, нека помиришем ефирно и..

публикувано на 10.07.24 в 16:02

Петра Димитрова с изложба живопис във Варна

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова. Откриването е на 10 юли от 18 часа. Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни..

публикувано на 10.07.24 в 14:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 10.07.24 в 12:52

Подаръци на Тодор Живков са изложени в РИМ-Варна

Единствена по рода си колекция може да разгледат варненци и гости на града в Регионалния исторически музей. Тя включва подаръци на българската държава и на държавния глава Тодор Живков от гости и делегации на правителствено ниво от цял свят. Периодът е 60-те и 70-те години, както и подготовката и честването на 1300-годишнината на българската..

публикувано на 09.07.24 в 10:34

Спечелиха дело срещу Община Варна за отказан достъп до обществена информация

Продуцентът Доно Цветков, носител на 3 награди „Варна”,спечели дело срещу Община Варна. Това пише в окончателно съдебно решение, според което той има право на информацията кой, как и по какви критерии е финансирал културни проекти от 2017 до 2021 година от варненския Фонд „Култура. След като от Община Варна не отговориха по същество на тези въпроси,..

публикувано на 08.07.24 в 11:50

Гостуваща изложба в РИМ-Варна: "Подаръкът - акт на дипломация и междудържавни отношения"

Исторически музей – Правец представя единствена по рода си колекция, включваща подаръци на българската държава и на държавния глава Тодор Живков от гости и делегации на правителствено ниво от цял свят. Периодът обхваща 60-те и 70-те години, както и подготовката и честването на 1300 годишнината на българската държава през 80-те години на ХХ..

публикувано на 07.07.24 в 11:24

Фестивалът „Киното – моя любов, моя песен“ за 13-ти път във Варна

Варна отново е домакин на фестивала за младежко изкуство „Арлекин“, от 3 до 8 юли. Част от него е 13-то издание на конкурса за пеещи деца и младежи „Киното – моя любов, моя песен“, от 5 до 7 юли. Над 40 деца от различни населени места в страната се представиха с популярни филмови песни Арт салона на Радио Варна. Тази година журито е в състав:..

публикувано на 06.07.24 в 16:36