Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Стефан Вълдобрев на 50: Вдъхновяват ме светлите неща

Снимка: Даниел Димитров

Aктьор, филмов режисьор, композитор, текстописец, певец, лидер на групата "Обичайните заподозрени", а от скоро и автор на книга. Стефан Вълдобрев празнува на днешния 20 май 50-годишния си юбилей с "Книга за песните", с която подари на почитателите си историите на 41 песни от неговото творчество.
"Kнига за песните" излиза в навечерието на Вашия 50-годишен юбилей. Това ли е поводът да я напишете?

- Не, не беше това, защото аз започнах да я пиша преди около три години, когато се роди идеята. Но много се забавих и в един момент цифрата 50 се появи пред очите ми и си казах, че може би е хубаво да добавя още малко неща към тези разкази за песните, които бях замислил. Да вкарам някакви биографични моменти и да съчетая с този красив рожден ден.

Може би ситуацията с извънредното положение Ви помогна да я довършите.

- Да, най-парадоксално ми помогна, просто защото ме усмири, вкараме вкъщи, каза ми: Стой тука! Не излизай никъде, не препускай, както до сега! Просто седнах и започнах да се фокусирам, да се отдам на приятни спомени и да живея в някаква паралелна реалност. И мисля, че книгата стана много по-добре, отколкото ако го нямаше това извънредно положение.

Кое Ви подтикна да допуснете публиката толкова близо до себе си?

- Самата публика ме подтикна (...) След концерт винаги оставам и си говоря с тези хора. И усещам, че в тези разговори  те ми споделят техните лични истории, т.е. те първо са разкрили себе си, какво една песен е причинила на някаква тяхна връзка или на момент от живота им. И това, че те първи са ме допуснали, някак си ме задължи и аз да ги допусна обратно към историята, която се крие зад тези песни. Има една такава взаимност.

Пишете песни от 80-те години до днес. Как се промени вкусът на публиката от тогава?

- Като че ли преди години беше по-важно какво пееш, а сега е по-важно как пееш.  Има безкрайно талантливи деца, но имам чувството, че много се обръща внимание на това как се пее, а ние не сме на олимпиада по надпяване, в крайна сметка. Целта и смисълът на една песен е да разкаже някаква вълнуваща история, думите.

Кое е водещото при Вас, когато пишете текст. Максима, която следвате?

- Сядам да пиша песен само ако имам нещо важно да кажа, иначе не. Ако нещо ме вълнува истински, си мисля, че ще развълнува и други хора.

И все пак кое си остава най-голямото вдъхновение за един автор на текстове?

- Чак най-голямото не бих могъл да кажа.  Всяко красиво нещо от деня е вдъхновение. По принцип позитивните неща ме вдъхновяват. Отрицателните... Да, правил съм такива песни. Знам как се правят. Имат сила, но като че ли тя е по-тъмна, по-разрушителна. Вдъхновяват ме светлите неща.

Как планирате да отбележите рождения си ден?

-  Плановете за концерт отпаднаха. То не беше само концерт. Беше замислено като шоу спектакъл с главните герои от книгата. Бях замислил и да има една седмица с театрални представления, в които играя, друга седмица с филми, в които участвам или като актьор, или като композитор, гастрол на Пловдивската опера с операта "Евита", в която участвам, мюзикълът "По-полека " да има специални издания. Обаче в крайна сметка остана само книгата. И аз никак не съжалявам. Изпитвам единствено благодарност, че това се случва, защото по този начин тази книга придобива друго значение. Става много по-важна, по-значима, защото това ще бъде  следващите месеци единствения начин за комуникация с публиката. И наистина се радвам, че я има тази книга!

Цялото интервю може да чуете в прикачения файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Копнеж по Италия

Първата за летния сезон фотоизложба под надслов „Копнеж по Италия“ е експонирана на откритите конструкции до Слънчевия часовник в Морската градина. Тя се състои от 28 цветни фотографии, заснети от Евгени Димитров . Изложбата е по инициатива на Италианския културен институт в София, съвместно Община Варна и агенция „БулФото“. Експозицията..

обновено на 06.06.20 в 13:55

Настроение в Графит от Явор Витанов

Изложбата  "НАСТРОЕНИЕ" на  художника Явор Витанов представя варненската галерия "Графит" . През целия юни месец може да й се насладите. Явор  Витанов е небезизвестно име сред ценителите на изкуството, активен участник в сборни експозиции, автор на повече от 100 самостоятелни изложби. Роден е на 17 май 1957 година..

обновено на 06.06.20 в 10:00

Небеста на Огнян Стефанов-един райски проект с много фантазия и ярка красота

Небеста е проект, започнат в средата на декември 2017 г. и завършен наскоро.  "Това е проект-мечта за едно по-различно селце, в което бих искал да се пренеса някой ден", казва авторът Огнян Стефанов -авиационен фотограф по професия. " Никога не съм скицирал идеята за Небеста и винаги е била само в съзнанието ми, като постоянно търпеше..

обновено на 04.06.20 в 18:38

Варненци се оглеждат за хубава къща на село

Затворени в апартаменти заради извънредното положение, много хора осъзнаха, че древните римляни са били прави с афоризма: "Моят дом е моята крепост." Казали са го толкова отдавна, а пророческите им думи са валидни и днес.  Традиционно българите предпочитаме да живеем в собствен дом. Заложено е в ценностната ни система като приоритет.  Възпято е във..

обновено на 04.06.20 в 09:19

Метеоролог: Очаква ни сухо и топло лято

България и регионът не правят изключение от глобалната тенденция за затопляне през последните десетилетия. Можем да очакваме относително сухо и топло лято. Много малко вероятно е то да се окаже дъждовно, с обилни валежи. Такива ще има, но те ще бъдат сравнително малко като общо количество за сезона и..

публикувано на 02.06.20 в 07:58

„Птичето и дървото“ - история за истинското приятелство и обичта

Вера Асенова е икономист, политолог, университетски преподавател, преводач и редактор. Образователните и творческите й търсения я отвеждат от Централноевропейския университет в Будапеща до Калифорнийския университет в Бъркли; от Института за хуманитарни и социални науки във Виена до Центъра за европейски интеграционни програми в Ковънтри,..

публикувано на 01.06.20 в 13:52

Вкусната страна на живота

Да умеем да се насладим на всеки миг, да виждаме красивото, да откриваме нови светове.  И да споделяме всичко това, дори с непознати. Защо не?! Животът е за споделяне. Особено когато сетивата ни копнеят да изразят емоцията от пъстротата на пътешествията, а умът ни жадува да разкаже за всичко преживяно по света и у нас. Радостина Ганева..

обновено на 31.05.20 в 14:05