Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Първа езикова гимназия с Награда "Варна" за колектив на годината

Първа езикова гимназия Варна

За втори път преподавателският екип  на Първа езикова гимназия във Варна получава Награда Варна за "Колектив на годината" в областта на средното училищно образование и обслужващи звена. Тази година учебното заведение навърши 140 години от основаването си като училище и 55 години като гимназия. За тези години се е утвърдило като водеща профилирана гимназия, в която завършват обучени и креативни млади хора, амбицирани да се справят с конкуренцията на връстниците си както у нас, така и по света. А екипът е съставен от професионалисти, като една немалка част от младите учители са възпитаници на гимназията. Това каза в интервю за Радио Варна директорът на училището Веселин Василев.

Награда Варна

Тази награда е може би най-престижната в областта на образованието и тази оценка за нас е много висока. Тя говори за признание на високото качество на труда на нашите учители и раждането на високи постижения на учениците като резултат на съвместната дейност между нас и тях.

Постиженията

Най-новото в нашата гимназия е, че имаме ученик, единствен от Варна и един от седемте в страната, който е награден от немската академична общност за обмен на студенти. Това е голяма чест и много трудно се постига, защото тази държавна агенция поема обучението на избраните ученици като бъдещи студенти за целия курс на обучение. Учениците си избират университета, а от агенцията им поемат всички разходи на обучение, включително и битовите.

Чакаме успехи и от националните олимпиади, които още не са минали. Имаме участници на състезанията по немски, български и английски език, физика, химия, биология и математическа лингвистика, която е много силна дисциплина при нас.

Онлайн гимназия

В началото имаше стъписване и колебание. Дистанционната форма на обучение се подготвяше с години, а ние я направихме за два дена. Имахме една събота и неделя и от 16 март започнахме да работим по този начин. Хубавото е, че учениците и учителите подходиха с ентусиазъм. Аз мисля, че тази форма на обучение не трябва да е водеща, защото най-добре са живият контакт и присъствие. Най-важното е учениците да завършат успешно училище.

Желанието

Аз съм в края на своята кариера. Но като директор на училището искам първо децата по-скоро да се върнат в класните стаи, защото без тях все едно, че е нищо – една пуста сграда, в която е доста тъжно. На второ място искам да открием по-скоро новостроящата се актова зала на гимназията, защото ние не само учим, но имаме един много богат музикално-артистичен свят.

Голямото ми  желание е да продължим да бъдем притегателен център, какъвто сме и досега в една сериозна конкуренция с другите варненски профилирани училища и с тези от страната, и да доказваме, че Първа гимназия си е Първа гимназия.

Успешният колектив

Да има екипност в работата. Да има единство на мненията дори и това да коства спорове и дискусии. Да има приемственост -  да се поема щафетата от по-младите със същия хъс, с който са работили тяхните предшественици. Веселин Василев

24 май онлайн

Всичко може да бъде отбелязано онлайн, но не е същото. Друго е истинската, живата атмосфера, която създава един неповторим колорит всяка година в България на този ден.

Пожеланието

Напред и нагоре!

Цялото интервю чуйте в звуковия файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Копнеж по Италия

Първата за летния сезон фотоизложба под надслов „Копнеж по Италия“ е експонирана на откритите конструкции до Слънчевия часовник в Морската градина. Тя се състои от 28 цветни фотографии, заснети от Евгени Димитров . Изложбата е по инициатива на Италианския културен институт в София, съвместно Община Варна и агенция „БулФото“. Експозицията..

обновено на 06.06.20 в 13:55

Настроение в Графит от Явор Витанов

Изложбата  "НАСТРОЕНИЕ" на  художника Явор Витанов представя варненската галерия "Графит" . През целия юни месец може да й се насладите. Явор  Витанов е небезизвестно име сред ценителите на изкуството, активен участник в сборни експозиции, автор на повече от 100 самостоятелни изложби. Роден е на 17 май 1957 година..

обновено на 06.06.20 в 10:00

Небеста на Огнян Стефанов-един райски проект с много фантазия и ярка красота

Небеста е проект, започнат в средата на декември 2017 г. и завършен наскоро.  "Това е проект-мечта за едно по-различно селце, в което бих искал да се пренеса някой ден", казва авторът Огнян Стефанов -авиационен фотограф по професия. " Никога не съм скицирал идеята за Небеста и винаги е била само в съзнанието ми, като постоянно търпеше..

обновено на 04.06.20 в 18:38

Варненци се оглеждат за хубава къща на село

Затворени в апартаменти заради извънредното положение, много хора осъзнаха, че древните римляни са били прави с афоризма: "Моят дом е моята крепост." Казали са го толкова отдавна, а пророческите им думи са валидни и днес.  Традиционно българите предпочитаме да живеем в собствен дом. Заложено е в ценностната ни система като приоритет.  Възпято е във..

обновено на 04.06.20 в 09:19

Метеоролог: Очаква ни сухо и топло лято

България и регионът не правят изключение от глобалната тенденция за затопляне през последните десетилетия. Можем да очакваме относително сухо и топло лято. Много малко вероятно е то да се окаже дъждовно, с обилни валежи. Такива ще има, но те ще бъдат сравнително малко като общо количество за сезона и..

публикувано на 02.06.20 в 07:58

„Птичето и дървото“ - история за истинското приятелство и обичта

Вера Асенова е икономист, политолог, университетски преподавател, преводач и редактор. Образователните и творческите й търсения я отвеждат от Централноевропейския университет в Будапеща до Калифорнийския университет в Бъркли; от Института за хуманитарни и социални науки във Виена до Центъра за европейски интеграционни програми в Ковънтри,..

публикувано на 01.06.20 в 13:52

Вкусната страна на живота

Да умеем да се насладим на всеки миг, да виждаме красивото, да откриваме нови светове.  И да споделяме всичко това, дори с непознати. Защо не?! Животът е за споделяне. Особено когато сетивата ни копнеят да изразят емоцията от пъстротата на пътешествията, а умът ни жадува да разкаже за всичко преживяно по света и у нас. Радостина Ганева..

обновено на 31.05.20 в 14:05