Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Прекрасните сувенири-спомени на Мила Янева-Табакова

| обновено на 21.05.20 в 18:27
Снимка: Мила Янева-Табакова

"Сувенири" е бутикова книга на младата илюстраторка Мила Янева-Табакова.
Това е първата и самостоятелна авторска книга, с нейни рисунки и текст. Една история, която разказва за морето и спомените. Издадена е в бутиков тираж от 100 броя, ръчно номерирани и подписани от авторката.

Спомените са най-ценните сувенири, които събираме през лятото на морския бряг и които ни топлят в по-студените сезони – казва Мила. Със своя изящен илюстраторски стил и светло артистично излъчване тя ни кара да дишаме свободно и да се реем в нейните красиви светове.

В рецензията си за книгата „Сувенири” Яна Пункина пише:

„Една книга, в която има много малко текст и много красиви акварелни рисунки. Харесвам стила на Мила. Тя усеща морето в цялата му прозрачност и многопластовост. Винаги съм се възхищавала на леката произволност и огромния риск в акварелната техника, на това, че човек има право на един жест, за да нарисува това, което си е намислил. Нищо не може да бъде повторено или поправено. Ако не го направиш от първия път, просто трябва да започнеш отначало.

„Сувенири“ е една много лека книга. Книга, която разказва спомените от едно дълго и безметежно море в един много малък и тих град. Освен страшно умелите илюстрации и искрените кратки истории в „Сувенири“, това, което истински ме развълнува, е светлината. Защото слънцето прежуря в цялата книга и августовската жега може да бъде усетена дори когато навън е почти нула градуса.

Ако случайно и вие по цяла нощ сънувате море, мисля, че тази книга е за вас.“


ВИЖТЕ ОЩЕ

Лекарство срещу подагра ще бъде тествано срещу Ковид-19

Противовъзпалителното лекарство Колхицин ще бъде тествано срещу Ковид-19 във Великобритания , съобщи Ройтерс. Това е поредният опит съществуващи медикаменти да бъдат проверени дали могат да помогнат срещу новия коронавирус. Изпитанията ще бъдат направени в рамките на проекта RECOVERY. Това е най-голямото клинично изпитание в света за лечения за..

публикувано на 27.11.20 в 15:51

Кметът на Каварна отличи 106 деца, пресъздали доброто в рисунки и снимки

Кметът на Каварна отличи с грамоти 106 деца, пресъздали достойни човешки постъпки в рисунки и фотографии, съобщиха от пресцентъра на общината за призьорите в конкурса "Доброто в моите очи". Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни посвети творческата надпревара на Световния ден на добротата и Световния ден на..

публикувано на 27.11.20 в 15:35

Родители от Добрич стават експерти от опит, ще помагат на семейства на деца с увреждания

Проект „Родители, експерти от опит“ реализира в Добрич Фондацията „Николай Чудотворец“. Идеята на проекта е родители на деца с увреждания да минат през обучение от различни експерти, за да бъдат подготвени да бъдат полезни на други, които тепърва се сблъскват с някаква диагноза при децата си. Осъществяването на проекта е било планирано да се случи..

публикувано на 27.11.20 в 10:05

Недостиг на авирон, азитромицин и на термометри във Варна

Ще стигнат ли лекарствата за домашно лечение?  От Асоциацията на собствениците на аптеки сигнализират, че вече има дефицити. Засега обаче държавата не е засякла проблем.  Аптечната мрежа отразява като в огледало случващото се в последните няколко седмици.  Колкото повече се увеличават новозаразените с COVID-19, толкова по-празни остават чекмеджетата..

публикувано на 27.11.20 в 08:41

Пагубно ли е спирането на спорта за подрастващите?

Треньори на деца от спортни школи в страната недоумяват защо да нямат право на тренировки всички картотекирани под 18 - годишна възраст, след като така бе посочено в Заповед на министъра на здравеопазването. Заповедта влиза в сила от 23.30ч. тази вечер, мерки, които целят намаляване разпространението на ковид - 19.  След първата вълна, при която..

публикувано на 27.11.20 в 07:34

Груповият лов не е забранен

Груповият лов няма да бъде спрян, въпреки заповедта на здравния министър, с която от петък вечерта се забраняват колективните спортни мероприятия. Тъй като ловът се провежда на открито, не влиза в забраните, съобщи Колю Панайотов , председател на Ловно-рибарското дружество във Варна. " Спазваме противоепидемичните мерки, понеже при нас дисциплината е..

публикувано на 26.11.20 в 16:31

Млада лекарка: Едно от най-страшните неща е дилемата кой пациент да бъде приет и кой върнат

Нуждата от непрекъснато увеличаване на броя на леглата в Covid отделенията на болниците в цялата страна нараства с всеки ден. В същото време все по-голяма е липсата на кадри, които да обезпечават тези легла. Затова и все повече лекари и медицински персонал от другите отделения биват командировани към секторите за лечение на коронавирусна инфекция...

публикувано на 26.11.20 в 12:51