Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Прекрасните сувенири-спомени на Мила Янева-Табакова

| обновено на 21.05.20 в 18:27
Снимка: Мила Янева-Табакова

"Сувенири" е бутикова книга на младата илюстраторка Мила Янева-Табакова.
Това е първата и самостоятелна авторска книга, с нейни рисунки и текст. Една история, която разказва за морето и спомените. Издадена е в бутиков тираж от 100 броя, ръчно номерирани и подписани от авторката.

Спомените са най-ценните сувенири, които събираме през лятото на морския бряг и които ни топлят в по-студените сезони – казва Мила. Със своя изящен илюстраторски стил и светло артистично излъчване тя ни кара да дишаме свободно и да се реем в нейните красиви светове.

В рецензията си за книгата „Сувенири” Яна Пункина пише:

„Една книга, в която има много малко текст и много красиви акварелни рисунки. Харесвам стила на Мила. Тя усеща морето в цялата му прозрачност и многопластовост. Винаги съм се възхищавала на леката произволност и огромния риск в акварелната техника, на това, че човек има право на един жест, за да нарисува това, което си е намислил. Нищо не може да бъде повторено или поправено. Ако не го направиш от първия път, просто трябва да започнеш отначало.

„Сувенири“ е една много лека книга. Книга, която разказва спомените от едно дълго и безметежно море в един много малък и тих град. Освен страшно умелите илюстрации и искрените кратки истории в „Сувенири“, това, което истински ме развълнува, е светлината. Защото слънцето прежуря в цялата книга и августовската жега може да бъде усетена дори когато навън е почти нула градуса.

Ако случайно и вие по цяла нощ сънувате море, мисля, че тази книга е за вас.“


ВИЖТЕ ОЩЕ
Чети във влака

Иван Богданов от "Буквите": Електронните книги и тези на хартиен носител не си пречат и се развиват паралелно

Фондация "Буквите" е един от партньорите, предоставили безплатно най-голям брой електронни книги - над 100, за инициативата "Чети във влака" на БДЖ. "Най-много се четат алманасите с творби на съвременни български автори и любовните романи. Като цяло хората във влака не предпочитат сериозна и тежка литература, търсят нещо, което ще им помогне да се..

публикувано на 04.06.20 в 15:38

Капитан за ветроходци, капитан за вкъщи

Ветроходци, граждани и близки на капитан Георги Георгиев поставиха венци и цветя на паметната плоча на ул. „Стефан Стамболов” 42 във Варна, където е живял капитанът. Поводът е 90 години от рождението му, които се навършват днес. „Герой на Народна Република България, първият българин извършил околосветско плаване с ветроходната яхта Кор Кароли”..

обновено на 04.06.20 в 13:30

Небеста на Огнян Стефанов-един райски проект с много фантазия и ярка красота

Небеста е проект, започнат в средата на декември 2017 г. и завършен наскоро.  "Това е проект-мечта за едно по-различно селце, в което бих искал да се пренеса някой ден", казва авторът Огнян Стефанов -авиационен фотограф по професия. " Никога не съм скицирал идеята за Небеста и винаги е била само в съзнанието ми, като постоянно търпеше..

публикувано на 04.06.20 в 11:39

Дойде ли моментът за въвеждане на 4-дневна работна седмица?

Сегашната пандемия от коронавирус е най-подходящият момент, за да реформираме нашия трудов живот и да преразгледаме някои утвърдени модели на трудова заетост, а и за да стимулираме икономиката. Подобна реформа би имала положително отражение и над здравето на трудещите се. „Онова, което преживяваме в момента, е ужасно, но то ще ни помогне да..

публикувано на 04.06.20 в 11:14

Откриха защо хората с кръвна група "А" се заразяват по-често с коронавирус

Европейски лекари и молекулярни биолози проведоха мащабен генетичен анализ сред почти две хиляди носители на новия коронавирус и откриха мутация, която прави хората с кръвна група "А" по-уязвими на SARS-CoV-2 , съобщи ТАСС. Резултатите от проучването са публикувани в електронната библиотека bioRxiv. "Наши колеги вече откриха доказателства..

публикувано на 03.06.20 в 17:17
Спасител на плаж Кабакум край Варна

Водните спасители през 100 метра в курортите, през 150 метра на обикновените плажове

Предвижда се броят на спасителните постове да се детайлизира според дължината на бреговата линия и в зависимост от местонахождението на плажовете. Спасителните постове на морските плажове, намиращи се в територията на курорти от национално значение остават през 100..

публикувано на 03.06.20 в 16:32

Как да увеличим времето на работа на смартфона си без презареждане

Независимо от модела на телефона, винаги можете да увеличите неговата производителност и да увеличите времето за работа без допълнително презареждане , твърди генералният директор на ANO Digital Platforms Арсений Шелцин пред „Прайм“ Просто трябва да премахнете..

публикувано на 03.06.20 в 14:15