Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват „Варненско лято“ на 19 юли

Международният музикален фестивал „Варненско лято“ 2020 прави големи промени в програмата си, за да успее да даде на вярната си публика възможност за жива среща с изкуството. Откриването ще е на 19 юли, а концерти и спектакли ще има чак до октомври.

Международният музикален фестивал „Варненско лято“, който като всички други големи културни форуми в Европа, понася последствията от мерките срещу COVID-19, въпреки всичко ще има свое издание 2020. Организаторите от Община Варна, която организира първият и най-дълголетен български фестивал, в най-скоро време ще представи новата програма, която ще бъде под мотото Varna Summer Light.

„Изнасяме основните събития на откритите сцени на град Варна – представя идеята маестро Марио Хосен – артистичен директор на Фестивала – Ще използваме възможностите на популярния в цял свят Летен театър, като спазваме изискванията за социална дистанция и хигиена. Под открито небе там, на 19 юли, ще направим Официалното откриване със Симфоничния оркестър на Държавна опера - Варна под палката на маестро Найден Тодоров, Музикант на годината 2018. След музикалната емблема на фестивала Рапсодия "Вардар" от Панчо Владигеров, на сцената ще излезе и един от най-талантливите млади български пианисти - Емануил Иванов, носител на първа награда от престижния клавирен конкурс Бузони 2019, който ще солира в Концерт №1 на Рахманинов за пиано и оркестър. Емануил Иванов е и носител на приза Млад музикант на годината за 2019, избран преди броени дни с вота на публиката в традиционната анкета на предаването Алегро виваче на БНР.“

В обновената програма ще бъдат силно застъпени престижните български изпълнители, а новата организация ще позволи да има прояви във всички традиционни модули на фестивала

Основна програма, Симпозиум, Музикална лаборатория, Лятна академия, Барок, Опера в Летния театър и Кросовър.

Ще се проведат и класовете от Лятната академия, но с променени дати - от 12 до 19 август.

Пълната програма на ММФ „Варненско лято“ 2020 може да проследите на сайта на фестивала: http://www.varnasummerfest.org

Цените на билетите за концертите са от 5 и от 20 лв. със специална цена за учащи се и пенсионери - 2 лв.

Билети за събитията от програмата на ММФ „Варненско лято“ 2020: за концертите - на касите на ФКЦ и онлайн на за „Опера в Летния театър“ - на касите на Летен театър, Опера Варна и онлайн. Продажба на билети в деня на събитията - на място преди събитието.  

ММФ „Варненско лято“ 2020 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата и НУИ „Добри Христов“, ТМПЦ - Варна и със съдействието на Градската художествена галерия, Регионален исторически музей, Дворец на културата и спорта – Летен театър  и ФКЦ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радио Варна ще излъчи Юбилейния концерт на Мария Мутафчиева от зала „България“

Радио Варна ще излъчи на 6 май от 12,30 часа Юбилейния концерт на Мария Мутафчиева от зала „България“. Мери, заедно със специални гости - любими изпълнители, с които тя записва дуети и работи през годините, като Маргарита Хранова, Марио Николов, Мери Бойс Бенд и Тони Димитрова пяха пред препълнената зала на 10 февруари т.г. Важна роля в спектакъла..

публикувано на 26.04.24 в 16:23

Забравени пейзажи представя художникът Милчо Талев

От 25-ти април 2024 година галерия Ларго ще представи за първи със самостоятелна изложба във Варна Милчо Талев.  Експозицията се нарича „Забравени пейзажи“ и представя около 20 живописни платна, повечето създадени специално за представянето му във Варна. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художника Милчо..

публикувано на 25.04.24 в 17:19

Изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево"

Откриването на изложбата е от 18.30 часа 25.04./четвъртък/ 2024 г., Варна, ул. „Охрид” 22, галерия „Арт Маркони”. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художничката Ренета Павлова и с галериста Ваня Маркова: Преди две години Ренета Павлова отвори вратата на провокациите с идеята, че творецът винаги може да черпи..

публикувано на 25.04.24 в 16:58

Лазаровден отбелязват в Балчик

Повече от 300 участници ще се включат в тазгодишното 19-о издание на общински фестивал на любителските състави “Лазаровден” в Балчик, организиран от Общината и Народно читалище “Васил Левски 1959”. Тази година сцена на проявата за първи път ще бъде информационният център "Мелницата", а за първа година там ще се организира и базар за ръчно изработени..

публикувано на 25.04.24 в 14:23

Варна дарява на Унгария скулптура на поета Петър Алипиев

Община Варна дарява скулптурен портрет на поета и преводач Петър Алипиев на Община Кишкьорьош, Унгария. За целта мемориалният знак ще бъде предаден на Унгарския културен институт в София и с тяхно съдействие ще отпътува за Унгария. Скулптурният портрет на Петър Алипиев ще бъде поставена в парка на преводачите „Шандор Петьофи”, който се стопанисва от..

публикувано на 25.04.24 в 13:51

Три гостуващи изложби в Двореца в Балчик

Н а 26 април от 17.00 часа ще се представи младата самоука художничка Дарина Пенева, която влага в своите картини любовта си към природата-творец и към всяко цвете, което тя е създала. Изложбата и "Цветна феерия" може да видите от 26.04. до 09.05.2024 г. в Галерия "Тунела " в ДКИ КЦ "Двореца".Дарина Пенева е дарявала..

публикувано на 24.04.24 в 17:36

Илюстраторката Дияна Нанева гостува на варненската библиотека днес

Илюстраторката Дияна Нанева ще представи днес във Варна първата част от юбилейното издание на детската поредица за Червенокоска от Златко Енев. Събитието ще бъде от 18 часа в отдел "Изкуство" в Регионалната библиотека "Пенчо Славейков". С тази нова визия „Червенокоска в гората на призраците“ прави своя дебют във Варна – родния град на художничката..

публикувано на 24.04.24 в 14:35