Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безрадостни облекчения за туризма в Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ресторантите и кафенетата в Гърция се отвориха предсрочно днес, след като страната очаква и се подготвя за кратък летен туристически сезон, жизненоважен за икономиката.

Но с правилата за социално дистанциране, ограничаващи бизнеса до около 50-процентов капацитет, и разрешени са само масите на открито, много собственици поставят под въпрос смисъла да отворят бизнеса си отново след блокирането от над два месеца.

"Трябва да дезинфекцираме всичко през цялото време ... ще трябва да наемем допълнително персонал, който да чисти преди и следи клиентите ..., но не сме в състояние да го направим", заяви собственикът на кафене Вангелис Даскалопулос пред АФП в Атина.

"Не знам как ще се справим", каза той и добави, че се разкъсва между страха си от вируса и необходимостта да поддържа бизнеса си.

В заведенията като неговото се изисква задължително минимално разстояние между 70 сантиметра (28 инча) до 1,7 метра (5,5 фута) между седалките и се допускат максимум шест седящи клиенти на маса.

Въпреки опасенията на някои като Даскалопулос, ценителите на заведенията бяха щастливи заради възможността отново да се социализират в тях.

„Радвам се да прекъсна изолацията си през последните месеци и да се срещна лично отново с приятели“, заяви пенсионерът Джоргос Каравацанис.

"Кафенетата в Гърция имат социално измерение. Там се намира биещото сърце на града", каза той.

Три от 10 кафенета или ресторанти се очаква да останат затворени от страх за непечеливш бизнес, заяви Никос Нифудис от Солунската инициатива за кетъринг пред Атинската агенция за новини през уикенда.

"Секторът е много загрижен да посрещне завръщането към бизнеса ... никой не може да предвиди колко уверени клиенти ще се върнат в кафенета и ресторанти", каза той.

"Трудностите са зад гърба ни", заяви премиерът Кириакос Мицотакис пред телевизионната станция „Star” по-рано.

„От 1300 пристигащи в Гърция от чужбина през последните няколко дни не са открити случаи на коронавирус“, добави той.

Той обаче призна, че се страхува от ефекта на кризата върху средната класа в страната и прецени, че тази година в Гърция рецесията ще бъде между 5 и 10 процента.

Страната от 11 милиона засега е регистрирала по-малко от 180 смъртни случаи от коронавирус.

От 4 май Гърция прогресивно започна възобновяване на работата на бизнеса, свързан с туризма след карантината, наложена през март, за да се предотврати икономически срив, което може да достигне 13 процента от БВП през тази година.

Платените плажове отвориха на 16 май, докато пътуването с ферибот до островите беше разрешено от днес само за гръцки туристи. Целогодишните хотели ще възобновят дейността си на 1 юни, последвани от сезонните хотели на 15 юни.

Полетите до Атина ще се рестартират на 15 юни, а до останалите регионални и островни летища в Гърция - на 1 юли.

ЕС заяви, че летовниците могат да бъдат помолени да носят маски за лице в самолетите, както да спазват социалните дистанции на плажа и дори да резервират шезлонги преди да използват хотелските басейни.

Първоначално Гърция искаше пристигащите чужди туристи да се подложат на тестове поне 72 часа преди пътуването, но Брюксел се нацупи на предложението.

Атина сега заявява, че няма да изисква пътниците да преминат тестове за COVID-19 или карантина, но пробни тестове ще се извършват за епидемиологични цели.

Навсякъде в Европа терасите на кафенета и ресторанти също се отвориха – това се случи за първи път от месеци в Мадрид и Барселона - испанските градове, най-силно засегнати от вируса.

Бавария също разреши на прословутите си бирарии да заработят отново. Но и в Испания и в Германия собствениците се оплакаха, че ограничителните безопасни разстояния намаляват броят на клиентите им и по този начин не ги отдалечават от дъното и потенциалните фалити./БГНЕС


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Привърженици на Ахмед Доган се събраха в Росенец с призив да бъдат защитени правата му

Привърженици на Ахмед Доган са се събрали снощи пред резиденцията му в "Росенец" с призив да бъдат защитени правата му, съобщава БНР-Бургас.  "Призовавам чрез вас, медиите, служебния министър-председател, президента на България и председателя на агенция "Държавна сигурност", да осигурят правото на д-р Ахмед Доган като български гражданин. Това, което..

публикувано на 30.08.24 в 08:34

Днес определят официалните номинации за български еврокомисар

Правителството ще определи днес двете официални номинации на страната ни за български еврокомисар и ги изпраща на председателя на Европейската комисия, съобщава БНР.  Парламентарните групи, по настояване на служебния премиер, издигнаха свои кандидатури. Урсула фон дер Лайен настоя да получи български кандидатури на мъж и на жена, но снощи държавният..

публикувано на 30.08.24 в 08:23

Къде няма да има ток на 30 август

Поради извършване неотложни ремонти на съоръженията за доставка на електроенергия, без ток днес във Варненска област ще са в селата Левски, Кичево, Аврен, Горен чифлик, Комунари.  Токът в рамките на деловата част спира в част от Долни чифлик, кв. Север в Провадия и във Варна в района на Виница и "Цветния квартал" по улиците Ружа, Кокиче и Прилеп, както и..

публикувано на 30.08.24 в 06:37

Облаци и дъжд в петък

Днес отново облачността ще е променлива, често значителна. Ще има валежи, на места с краткотраен характер, придружени от гръмотевици. Възможни са по-значители сумарни количества. Ще духа умерен вятър от север. Максимални температури между 24° и 29°, за Варна около 26°. Вълнението на морето 2-3 бала. Температура на морската вода от 26° до 28°...

публикувано на 30.08.24 в 06:07

Определиха заплатите на членовете на РИК и СИК за вота на 27 октомври

Централната избирателна комисия определи месечните възнаграждения на членовете на Районните избирателни комисии и Секционните избирателни комисии в страната, както и на специалистите към РИК за изборите на 27 октомври. На вота за народни представители председател на РИК ще взема 2 300 лева заплата, а заместникът му - 2 100 лева. Секретарят ще бъде с..

публикувано на 29.08.24 в 20:07

Евтим Милошев обсъди с туристически организации промените в бъдещия Гаранционен фонд

До 2 септември всички туристически организации трябва да дадат своите предложения за промени в текстовете на Закона за изменение и допълнение на Закона за туризма за създаване на Гаранционен фонд.  Гаранционният фонд в туризма раздели бранша и министерството Всички организации са потвърдили готовността си да продължат работата на работната..

публикувано на 29.08.24 в 19:04

Разкриха продажба на т. нар. "енергиен прах" във Варна

В обекти във Варна и още осем области в страната е разкрита продажбата на енергиен прах. Това сочат резултатите от проверката на над 150 обекта у нас, след разпореждането на здравния министър д-р Ваня Кондева.  Регионалните здравни инспекции със спешни проверки на обектите, където се продава т. нар. "енергиен сниф" Посочените продукти са..

публикувано на 29.08.24 в 18:20