Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кукленият театър във Варна отваря врати за Деня на детето

| обновено на 01.06.20 в 06:21
Куклен театър Варна

Кукленият театър във Варна отваря врати за своите малки и големи зрители в Деня на детето - 1 юни, със спектакъла „Трите феи“. Представлениятa вече ще се играят на лятната сцена. Броят на децата и възрастните, които ще се допускат, е ограничен като превантивна мярка срещу разпространението на коронавируса.

Само 30% от сцената може да бъде запълнена. Това са около 40 места, но това няма никакво значение, важното е хората да са тук и децата да се усмихват. Това каза за Радио Варна Вера Стойкова - директор на Държавен куклен театър – Варна.

Ако трябва, ще играем второ представление след първото, за тези, които непременно искат на 1 юни да са наши гости. Купили сме специани столчета за всички наши малки зрители, които могат лесно да се дезинфекцират след всеки спектакъл, обясни още тя. В театъра е създадена безопасна среда за здравето на публиката и актьорите, според изискванията на Министерството на здравеопазването. Ще бъдат обособени отделни коридори за вход и изход.

Дойде дългоочакваното време след месеци на виртуални срещи да посрещнем възможността отново да се виждаме. Правилата ще останат за първие минути до настаняването, а оттам нататък започва приключението, започват приказките, започват хубавите неща, каза още Стойкова.

От театъра напомнят, че касата на ул. "Драгоман" 4 е отворена още от 26 май.


Подробности чуйте от разговора на Светлана Вълкова с Вера Стойкова в прикачения звуков файл:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Автокино отново във Варна на 22 и 23 юли

След края на 13-тото си турне, Автокино отново организира прожекции във Варна, като този път ще гостува два поредни дни - 22 и 23 юли с четири български филм а. “Автокино” стартира през 2015г и вече цели 5 години подкрепя българското кино. Пътувайки в цялата страна, възражда онази романтична емоция под звездите, която всички познаваме от ретро..

публикувано на 16.07.20 в 15:40

Музиканти от два континента се събират в Балчик за Дните на класиката

Седем фестивални вечери ни очакват в 11-ото издание на традиционния летен фестивал „Дни на класиката в Балчик“. Всяка вечер от 25 юли до 1 август, с изключение на 31-ви юли, ще има концерти, съобщи директорът на фестивала Сава Тихолов.  За пореден път “Дни на кла­си­ка­та в Бал­чик” ще съ­бе­ре по­чи­та­те­ли­те на му­зи­ка­та с из­пъл­ни­те­ли от..

публикувано на 16.07.20 в 11:57

Как „Кармен“ се превръща във фламенко спектакъл?

  Най-популярната опера, създавана от френски композитор – „Кармен“ от Жорж Бизе, сега е претворена във фламенко формат в Държавна опера – Варна от диригента Страцимир Павлов и режисьора Сребрина Соколова в съвместния проект на ТМПЦ – Варна и ММФ „Варненско лято“.  „Фламенко Кармен“ в иновативната фламенко версия стъпва върху нов режисьорски..

публикувано на 16.07.20 в 08:30

Маестро Марио Хосен: Вярата и културата са най-важните за всяко общество

Имаме ли слънце в душите си, лятото е при нас, коментира проф. Марио Хосен преди откриването на Музикалното „Варненско лято“.  Тържественото откриване е на 19 юли 2020 от 20,30 в Летен театър - Варна.   Програмата открива Симфоничен оркестър на Държавна опера Варна с диригент Найден Тодоров и солист Емануил Иванов - пиано, носител..

обновено на 15.07.20 в 12:59

Седмици, посветени на Италия и Естония, в Двореца в Балчик

Ми­на­ла­та сед­ми­ца в Дво­ре­ца бе пос­ве­те­на на чеш­ка­та кул­ту­ра. По­се­ти­те­ли­те има­ха въз­мож­ност да раз­гле­дат в га­ле­рия “Ту­не­ла” във ви­ла "Ти­хо­то гнез­до" из­лож­ба "Чеш­ко стък­ло", де­ло на въз­пи­та­ни­ци на Сред­но­то учи­ли­ще за при­лож­ни из­кус­тва и ди­зайн на стък­ло във Ва­лаш­ке Ме­зер­жи­чи, Че­хия (град,..

публикувано на 15.07.20 в 12:03

Когато се научим да виждаме красивото, ставаме по-добри

Изложба ”Морето, моето безкрайно вдъхновение”  откриват в Археологически музей-Варна днес в 15 часа. Автор е на Златка Божилова, художник–приложник. Това е нейна осма самостоятелна изложба.  В нея представя над 50 нови произведения, изработени с черупки от миди и охлюви . Златка Божилова е инженер по образование, дългогодишен преподавател по..

публикувано на 15.07.20 в 11:26

Благотворителен пленер предлага картини в помощ на семейство без дом

Шести благотворителен пленер, организиран от балчишкия художник Иво Узунов и негови колеги, се проведе от 10 до 12 юли. Тази година в Морска градина – Варна, под надслов "За по-чисто Черно море". Виртуалната изложба може да видите на страницата на Иво Узунов и да  купите картини, пресъздаващи красиви кътчета от нашето Черноморие...

обновено на 14.07.20 в 17:08