Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Големите от Вулкан

Изложбата „Вулкан” на варненския фотограф Александър Николов представя  портрети на художници от „Вулкан”, интериори от техните ателиета и общи планове в 152 черно-бели кадъра.

Откриването е на 29 май, петък, в ГХГ на Варна от 18 часа.

Снимките са правени в началото 90-те години на 20 в., когато „Вулкан” съществува като комплекс от художествени ателиета,в които работят графици, живописци, скулптори, приложници и изпълнители.

Във Вулкан тогава има две печатни бази – за дълбок и за висок печат, ателие за монументално изкуство, ателиета за керамика, промишлен дизайн и плакат, изпълнителски ателиета за дърво и метал, студио за книговезки услуги и др.

В своето битие от много и талантливи художници „Вулкан” е общност на единомишленици и пространство на творческа свобода. Изложбата извежда явлението „Вулкан” в неговата иконичност.  Силата на фотографския образ „разкъсва” времето и актуализира представата за „Вулкан“ с ново визуално присъствие, след като сградата  исторически е престанала да съществува.

През 1991 година собствениците на някогашната фабрика предявяват претенции за реституиране на парцела, което предопределя съдбата му. „Александър Николов, който е майстор на фотографския натюрморт и на мъртвата природа, подхожда към обекта с аналитичен поглед. Той вложи душата си в кадрите от Вулкан и направи от нас герои тогава, когато ние още не бяхме такива“ – казва Димитър Трайчев, един от художниците на „Вулкан“  за изложбата.Чуйте повече в интервюто на Светлана Вълкова с фотографа Александър Николов:

Образът „Вулкан“ мислен днес е метафора , място на паметта, един от фундаментите на културната идентичност на Варна от 80-те година на XX в.

„Порутената стара фабрична сграда приюти една голяма група художници и превърна Варна във важен център на българското изкуство през 80-те години, какъвто беше Пловдив през 60-те. Художниците от варненската група получиха международно признание”, пише Владимир Левчев

Неслучайно „Вулкан” беше едно средище на събирателна творческа енергия…Струва ми се, че от няколко места се създаде една атмосфера, която беше естествена. Но, разбира се, идеята си беше варненска, идеята беше основно на Стоимен” , казва акад. Светлин Русев.

Стоимен Стоилов от годините във

„Вулкан беше емблематично място от живота на варненските художници, една умножена енергия. Творческата атмосфера беше чудесна, затова и остави знак във времето. Събирането на толкова художници заедно, контактите и възможностите да общуват, а и да обменят идеи в областта на изкуството, раждаха творчество” , споделя проф. Стоимен Стоилов

„Във Вулкан бяха събрани много и добри художници. Ние не се деляхме, имаше общност, бяхме приятели. Академията ме научи да рисувам, Вулкан ме направи художник. Във „Вулкан“ получих един от трите големи жеста в моя живот. Той е, когато Стоимен раздели ателието си с мен”, казва художникът Милко Божков.

Да преживееш „Вулкан“ вече е възможно само в музея – по разкази и образи. В галерията се случва нещо, даващо силен подтик на колективната художествена памет на Варна. И фотографските портрети на художниците от „Вулкан“ в техните ателиета  престават да бъде само документални изображения. Те са произведения на изкуството. Всичко в музея придобива особена, допълнителна значимост, ситуация, която Андре Малро определя в  есето си от 1947 г. с термина „въображаемия музей“.

Авторът дарява на Градската художествена галерия  във Варна цялата колекция фотографии, представени в изложбата.

Александър Николов

Роден през 1956 в гр. Варна. Син на известния варненски архитект и акварелист Марин Маринов. Завършил специалност „Геодезия, картография и фотограметрия“ през 1975 г. в родния си град. Дипломирал се в специалност „Фотография“ в ТПФ „Юлиус Фучик“ – София. Фотограф-художник от 1984 г. Работил за периодичния печат във Варна и в Регионалния исторически музей. От 1990 г. е фотограф във Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна. Отличен с множество грамоти и награди, между които I-ва награда за рекламна фотография от Национален конкурс, Смолян, 1986 г.

Уредникът в Градската художествена галерия Доротея Павлова разказва още за това, което може да се види от днес:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екстремно високи температури в новия албум на Polina

"475°C е максималната температура, измерена на Венера. Планета, богиня, закрилник, воин, многолика, многопластова, начало и край. "475°C" се казва албумът, който със силна увереност и романтични чувства създавахме през последните две години." Така Полина и Фенги описват новия албум на Polina , който излезе на 23 август. Изданието съдържа 9..

публикувано на 24.08.24 в 15:50

Еколагер в Езерец: обучение по пчеларство за млади природозащитници

Сдружение „Обществен център за околна среда и устойчиво развитие“ организира еколагер в с. Езерец, община Шабла,от 29 август до 1 септември. Около 10 педагози, аниматори, еколози и младежи ще се обучават да изработват сламен кошер, ще участват в практически пчеларски дейности и ще видят отблизо какви са необходимите грижи за отглеждането на..

публикувано на 23.08.24 в 10:02

200 години от създаването на Рибния буквар - акцент в 10-ото издание на международния форум "Българско наследство" в Балчик

Национален исторически музей гостува в Балчик с изложбата "200 години от създаването на Рибния буквар на д-р Петър Берон". Тя ще остане в Мелницата в Белия град до края октомври, съобщи Маруся Костова – директор на международния форум „Българско наследство“, в рамките на който се откри изложбата и която даде начало на международната проява. Тя е..

публикувано на 22.08.24 в 13:39

Международният кинофестивал „Любовта е лудост" започва на 23 август

Международният филмов фестивал „Любовта е лудост“ превръща Варна във филмова столица от 23 август до 1 септември, включвайки в програмата си най-новите филми, номинирани или спечелили награди в международни фестивали, съобщават от общинския пресцентър. Официалното откриване на фестивала е на 23 август от 19:00 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен..

публикувано на 21.08.24 в 19:20

В Добрич набират участници за конкурса "Млад творец"

Фондация „Добруджа – история, традиции, култура“ набира желаещи за участие в конкурса „Млад творец“. Заявки могат да подават творци в различни области – бижута, дрехи, чанти, изработване на предмети от хартия, дърво и други. Инициативата се финансира от Община Добрич. Право на участие  в конкурса „Млад творец“, организиран от фондация „Добруджа –..

публикувано на 21.08.24 в 16:14
автор: Васил Василев

Изложба “Море” в Зала “Ателие Георги Велчев”

Август е месецът на традиционната изложба “Море” в Зала „Ателие Георги Велчев“ на Художествения музей „Георги Велчев“, филиал на Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна.  Откриването на изложбата е на 22 август от 18:00 часа.  Експозицията може да се види до 21 септември 2024 г. 12 изявени автори, свързани с Варна, е..

публикувано на 21.08.24 в 11:28

Отиде си Росен Статев

Градската художествена галерия "Борис Георгиев" във Варна съобщи, че на 60-годишна възраст, след боледуване, си е отишъл Росен Статев.  Росен Статев започва работа в Галерията през 1988 г. при емблематичния директор Ванко Урумов, с когото го свързва дълбоко уважение и приятелство. През годините работи с много варненски и гостуващи художници и се..

публикувано на 20.08.24 в 15:16