Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Големите от Вулкан

Изложбата „Вулкан” на варненския фотограф Александър Николов представя  портрети на художници от „Вулкан”, интериори от техните ателиета и общи планове в 152 черно-бели кадъра.

Откриването е на 29 май, петък, в ГХГ на Варна от 18 часа.

Снимките са правени в началото 90-те години на 20 в., когато „Вулкан” съществува като комплекс от художествени ателиета,в които работят графици, живописци, скулптори, приложници и изпълнители.

Във Вулкан тогава има две печатни бази – за дълбок и за висок печат, ателие за монументално изкуство, ателиета за керамика, промишлен дизайн и плакат, изпълнителски ателиета за дърво и метал, студио за книговезки услуги и др.

В своето битие от много и талантливи художници „Вулкан” е общност на единомишленици и пространство на творческа свобода. Изложбата извежда явлението „Вулкан” в неговата иконичност.  Силата на фотографския образ „разкъсва” времето и актуализира представата за „Вулкан“ с ново визуално присъствие, след като сградата  исторически е престанала да съществува.

През 1991 година собствениците на някогашната фабрика предявяват претенции за реституиране на парцела, което предопределя съдбата му. „Александър Николов, който е майстор на фотографския натюрморт и на мъртвата природа, подхожда към обекта с аналитичен поглед. Той вложи душата си в кадрите от Вулкан и направи от нас герои тогава, когато ние още не бяхме такива“ – казва Димитър Трайчев, един от художниците на „Вулкан“  за изложбата.Чуйте повече в интервюто на Светлана Вълкова с фотографа Александър Николов:

Образът „Вулкан“ мислен днес е метафора , място на паметта, един от фундаментите на културната идентичност на Варна от 80-те година на XX в.

„Порутената стара фабрична сграда приюти една голяма група художници и превърна Варна във важен център на българското изкуство през 80-те години, какъвто беше Пловдив през 60-те. Художниците от варненската група получиха международно признание”, пише Владимир Левчев

Неслучайно „Вулкан” беше едно средище на събирателна творческа енергия…Струва ми се, че от няколко места се създаде една атмосфера, която беше естествена. Но, разбира се, идеята си беше варненска, идеята беше основно на Стоимен” , казва акад. Светлин Русев.

Стоимен Стоилов от годините във

„Вулкан беше емблематично място от живота на варненските художници, една умножена енергия. Творческата атмосфера беше чудесна, затова и остави знак във времето. Събирането на толкова художници заедно, контактите и възможностите да общуват, а и да обменят идеи в областта на изкуството, раждаха творчество” , споделя проф. Стоимен Стоилов

„Във Вулкан бяха събрани много и добри художници. Ние не се деляхме, имаше общност, бяхме приятели. Академията ме научи да рисувам, Вулкан ме направи художник. Във „Вулкан“ получих един от трите големи жеста в моя живот. Той е, когато Стоимен раздели ателието си с мен”, казва художникът Милко Божков.

Да преживееш „Вулкан“ вече е възможно само в музея – по разкази и образи. В галерията се случва нещо, даващо силен подтик на колективната художествена памет на Варна. И фотографските портрети на художниците от „Вулкан“ в техните ателиета  престават да бъде само документални изображения. Те са произведения на изкуството. Всичко в музея придобива особена, допълнителна значимост, ситуация, която Андре Малро определя в  есето си от 1947 г. с термина „въображаемия музей“.

Авторът дарява на Градската художествена галерия  във Варна цялата колекция фотографии, представени в изложбата.

Александър Николов

Роден през 1956 в гр. Варна. Син на известния варненски архитект и акварелист Марин Маринов. Завършил специалност „Геодезия, картография и фотограметрия“ през 1975 г. в родния си град. Дипломирал се в специалност „Фотография“ в ТПФ „Юлиус Фучик“ – София. Фотограф-художник от 1984 г. Работил за периодичния печат във Варна и в Регионалния исторически музей. От 1990 г. е фотограф във Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна. Отличен с множество грамоти и награди, между които I-ва награда за рекламна фотография от Национален конкурс, Смолян, 1986 г.

Уредникът в Градската художествена галерия Доротея Павлова разказва още за това, което може да се види от днес:


БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Писателят Мариaн Желев получи ливанската литературна награда "Наджи Нааман"

Писателят Мариан Желев получи ливанската литературна награда „Наджи Нааман“. Призовете се връчват на автори, чиито литературни произведения са с акцент върху общочовешките ценности. Желев е отличен в раздела за цялостно творчество.  В конкурса той участва с разказа „Съборете ме в четвъртък“, който е поместен в последната му книга „Спете..

обновено на 09.06.23 в 17:41

Две изложби от "Процес - Пространство" в Балчик

На три сцени - Русе, Варна и Балчик, през 2023 година международният фестивал за съвременно изкуство "Процес - Пространство" отбелязва своето 34-то издание под мотото "Археология на щастието". В Балчик програмата е от 9-и до 11-и юни. Изложбата "Димитър Грозданов - другото лице" ще бъде открита в Художествена галерия - Балчик на 9 юни от 17:30 ч. и ще..

публикувано на 09.06.23 в 12:06

Международния ден на архивите отбелязват във Варна днес

С награждаване на читател, приятел и дарител на Държавния архив във Варна днес ще бъде отбелязан Международният ден на архивите в морската столица. През 2023-а се навършват 75 години от създаването на Международния съвет на архивите. Гостите на събитието, което ще се състои от 11 часа в Изложбената зала на Държавния архив във Варна, ще могат да..

публикувано на 09.06.23 в 05:00

Отменят представлението "Затегнете коланите", планирано за 14 юни във Варна

Представлението "Затегнете коланите", което трябваше да се играе на 14 юни, сряда, във Фестивалния и конгресен център във Варна, се отменя, съобщават организаторите, които се извиняват за неудобството и благодарят за разбирането. Закупените към момента билети могат да бъдат върнати през платформата за продажба.

публикувано на 08.06.23 в 19:16

Започна Международният хоров фестивал „Черноморски звуци“

По стара българска традиция с хляб и сол и пожелания за здраве и прекрасни дни в Балчик бяха посрещнати 250-те влюбени във вокалното изкуство хора на откриването на 11-ия международен хоров фестивал „Черноморски звуци“. От 7 до 11 юни ежегодното събитие преминава под патронажа на Министерството на културата и кмета на Общината Николай Ангелов и..

публикувано на 08.06.23 в 12:14
Чудотворната икона на Света Богородица „Достойно есть” от столичния храм „Св. Александър Невски” гостува в Поморие

Международен фестивал на православната музика започна в Поморие

Жители и гости от страната и чужбина посрещнаха в Поморие иконата "Св. Богородица-Достойно есть" , пренесена в крайморския град по повод деветнадесетия Международен фестивал на православната музика, носещ нейното име. Кметът на община Поморие Иван Алексиев получи разрешението на Светия Синод и благословията на Негово Светейшество Българския..

публикувано на 08.06.23 в 06:38

Паруш Парушев отбелязва 45 години творческа дейност с изложба – живопис,

Паруш Парушев отбелязва 45 години творческа дейност с изложба – живопис, която ще бъде подредена от 9 до 25 юни в галерия “Тихото гнездо” на ДКИ КЦ “Двореца” – Балчик. Парушев е член на Сдружението на художниците в Русе и във Варна. Има зад гърба си в над 15 самостоятелни и 13 общи изложби, участия в Бианалета и Национални художествени изложби...

обновено на 07.06.23 в 18:39