Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Красимир Делийски: Дори един човек да запаля по магията на аналоговия звук, това ми стига

Отдавна не е новина, че грамофонната плоча се завърна на бял кон в сърцата на меломаните по целия свят, включително и в България. Топлият органичен звук, обложките в голям формат и ежедневното общуване с колекцията на рафтовете не могат да бъдат заменени от нищо.

На същото мнение е и Красимир Делийски - създател на единствения по рода си дом на грамофонната плоча във Варна. Преди дни Vinyl Home Varna - притегателен център и убежище за всички изкушени от плочите и аналоговия звук в града, отбеляза втория си рожден ден.

Идеята да направи подобно пространство, посветено на музиката, се заражда у него преди няколко години, а точно на 24 май 2018 г. Vinyl Home Varna отваря врати. От тогава до днес "червеното магазинче", както е известно сред почитателите на плочите, се развива непрекъснато - асортиментът му се увеличава прогресивно, появяват се нови артикули, като тениски, списания, аксесоари и сувенири, както и нови услуги - като например вакуумно почистване на грамофонни плочи. Но Краси не смята да спира до тук.

Имам много планове за бъдещето. Една от мечтите ми е да започна да издавам музика. Винаги съм подкрепял варненската и изобщо българската музикална сцена и това е една целите, които съм си поставил с Vinyl Home Varna. Тук присъстват много от албумите, които съвременните български музиканти издават, и така ще бъде винаги, споделя Краси Делийски.

Правя всичко това като любител на музиката и аналоговия звук. Ако запаля поне един посетител по тази магия, на мен това ми стига.

За пътя си до тук, тясно обвързан с музиката, за варненската ъндърграунд сцена, за подкрепата през годините от приятелите и от жената до себе си, както и за отговорността, която носи пред меломанската общност, Красимир Делийски разказа още в предаването Улица "Събота":

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Танго, фламенко, валс на Лятна сцена „Зад Театъра“ на 17 юли

Лятото зарежда с енергията си този кипящ от живот спектакъл, който събира музика и танц в едно празнично изживяване на 17 юли на Лятна сцена „Зад Театъра“. „Танцувай с нас“ е по идея на фаготистката Константина Тодорова. Тя е водач на квинтета от духови инструменти „Хабанеро“, който ще пресъздаде музикалните картини в представлението. Заедно с нея са..

публикувано на 09.07.20 в 12:58

Играят „Двубой“ на лятната сцена „Зад Театъра“

Класическата българска комедия „Двубой“ ще се играе на 13-ти юли от 21 ч. на лятната сцена „Зад театъра“, съобщават от Драматичен театър „Стоян Бъчваров. Постановката е на режисьора Стоян Радев Ге. К. и стъпва върху нередактирания текст на Вазов, изпъстрен с характерни думи от епохата, които засилват комичното усещане. Художник на..

обновено на 08.07.20 в 17:55

Изящни творби на Елена Стоева във варненска галерия /обновена/

Арт Галерия Le Papillon представя изящните творби на романтичната Елена Стоева , създадени в ситуацията на „спряло време“. Времето, в което природата наложи принудителна спирачка на забързаното ни ежедневие, породи много надежди за промяна към добро в живота ни, в поведението и мисленето на хората, в загрижеността към другия и мисълта за..

обновено на 08.07.20 в 17:51

Графа тръгва на турне с армия от „греещи човечета“

Графа ще пее пред публика от фенове и „греещи човечета“ по време на концерти от лятното си турне. След четирите поредни вечери, от 14 до 17 юли, на стадион (парк-център) „Юнак“ в София греещата армия ще завладее последователно Летните театри на Велико Търново и Варна , съответно на 22 и 26 юли . В Античен театър Пловдив шоуто ще е на 30 юли,..

публикувано на 07.07.20 в 15:22

Четем „Под игото“ в електронен формат с оригинални илюстрации от първото издание

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ с гордост показа оригинални издания и документи от фондовете си, представящи малка част от мащабното творчество на гениалния български писател и поет Иван Вазов , предаде БГНЕС. У никалната изложба носи името..

публикувано на 07.07.20 в 13:37

Аз един Бачо Киро съм, Правдата си да диря излязох

185 години се навършват днес от рождението на Бачо Киров - изявен учител, книжовник и фолклорист, обесен като участник в освободителното движение. Киро Петров Занев, както е цялото му име, е роден на 7 юли 1835 година в Горни Турчета, днес Бяла черква. Баща му, който е селският говедар, умира, когато Киро е едва 6-годишен. Животът го..

публикувано на 07.07.20 в 11:27
Катедралния храм

Православната църква почита паметта на Света Неделя

Българската православна църква почита днес паметта на Света великомъченица Неделя. Родена през трети век в Мала Азия, Кириакия загинала мъченически за своята вяра по време на гоненията срещу християните при император Диоклетиан. Мощите на светицата са пренесени в столицата на Второто българско царство - град Търново при управлението..

публикувано на 07.07.20 в 09:22