Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Музикална приказка за 1-ви юни разказва цигуларката Бояна Желязкова

Снимка: WWF

В чудния морски свят ще можем да се потопим, при това под музикален съпровод на цигулка, днес от 18.30 часа. Поканата е от Световния фонд за дивата природа WWF по Деня на детето. Един от посланиците на организацията в България музикантът Бояна Желязкова ще представи "на живо" в интернет своята музикална приказка "Имало едно време една мъничка рибка...". Тя свири на цигулка, но и пише, така се ражда приказката с послание как всеки от нас може да помага за опазване на природата. Главните герои са момчето Мутавил и рибката Такси. Мутавил е глухоням, но умее да чува и говори с рибите и всички морски създания. Тя създава музикалната приказка по предложение на природозащитната организация, с която са работили и преди. Днешното празнично музикално събитие, подходящо и за пораснали деца, е посветено на каузата за опазване на изчезващи видове в Световния океан. Приказката ще се излъчи LIVE на страницата на WWF-България на 1-ви юни от 18:30 ч. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Антон Антонов: Пътят към красивото преминава през страданието

Това е дълбокото убеждение на художника Антон Антонов, споделено пред радио Варна. Според него лишението, влагането на някакво усилие, изстрадването, борбата по пътя, по който си поел, е единственият вариант да достигнеш друго ниво на духовна откровеност. Авторът представя във Варна днес своя изложба - живопис, която е нарекъл "Летен дъжд". Поканата му..

публикувано на 16.07.20 в 17:01

Автокино отново във Варна на 22 и 23 юли

След края на 13-тото си турне, Автокино отново организира прожекции във Варна, като този път ще гостува два поредни дни - 22 и 23 юли с четири български филм а. “Автокино” стартира през 2015г и вече цели 5 години подкрепя българското кино. Пътувайки в цялата страна, възражда онази романтична емоция под звездите, която всички познаваме от ретро..

публикувано на 16.07.20 в 15:40

Музиканти от два континента се събират в Балчик за Дните на класиката

Седем фестивални вечери ни очакват в 11-ото издание на традиционния летен фестивал „Дни на класиката в Балчик“. Всяка вечер от 25 юли до 1 август, с изключение на 31-ви юли, ще има концерти, съобщи директорът на фестивала Сава Тихолов.  За пореден път “Дни на кла­си­ка­та в Бал­чик” ще съ­бе­ре по­чи­та­те­ли­те на му­зи­ка­та с из­пъл­ни­те­ли от..

публикувано на 16.07.20 в 11:57

Как „Кармен“ се превръща във фламенко спектакъл?

  Най-популярната опера, създавана от френски композитор – „Кармен“ от Жорж Бизе, сега е претворена във фламенко формат в Държавна опера – Варна от диригента Страцимир Павлов и режисьора Сребрина Соколова в съвместния проект на ТМПЦ – Варна и ММФ „Варненско лято“.  „Фламенко Кармен“ в иновативната фламенко версия стъпва върху нов режисьорски..

публикувано на 16.07.20 в 08:30

Маестро Марио Хосен: Вярата и културата са най-важните за всяко общество

Имаме ли слънце в душите си, лятото е при нас, коментира проф. Марио Хосен преди откриването на Музикалното „Варненско лято“.  Тържественото откриване е на 19 юли 2020 от 20,30 в Летен театър - Варна.   Програмата открива Симфоничен оркестър на Държавна опера Варна с диригент Найден Тодоров и солист Емануил Иванов - пиано, носител..

обновено на 15.07.20 в 12:59

Седмици, посветени на Италия и Естония, в Двореца в Балчик

Ми­на­ла­та сед­ми­ца в Дво­ре­ца бе пос­ве­те­на на чеш­ка­та кул­ту­ра. По­се­ти­те­ли­те има­ха въз­мож­ност да раз­гле­дат в га­ле­рия “Ту­не­ла” във ви­ла "Ти­хо­то гнез­до" из­лож­ба "Чеш­ко стък­ло", де­ло на въз­пи­та­ни­ци на Сред­но­то учи­ли­ще за при­лож­ни из­кус­тва и ди­зайн на стък­ло във Ва­лаш­ке Ме­зер­жи­чи, Че­хия (град,..

публикувано на 15.07.20 в 12:03

Когато се научим да виждаме красивото, ставаме по-добри

Изложба ”Морето, моето безкрайно вдъхновение”  откриват в Археологически музей-Варна днес в 15 часа. Автор е на Златка Божилова, художник–приложник. Това е нейна осма самостоятелна изложба.  В нея представя над 50 нови произведения, изработени с черупки от миди и охлюви . Златка Божилова е инженер по образование, дългогодишен преподавател по..

публикувано на 15.07.20 в 11:26