Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Откриват първа изложба, посветена на въздействието на COVID-19 върху човека

В Нидерландия музеите отвориха врати с указания за посоката на разглеждане
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 2 юни в столичната галерия „Райко Алексиев“ на СБХ ще бъде отворена за посетители първата у нас, а може би и в световен мащаб, изложба, посветена на въздействието на COVID-19 върху човека. Авангардистът Венцислав Занков се завръща в публичното пространство след почти година затишие с уникална експозиция, която представлява визуална симбиоза на две теми: две кризи, преплетени в човешкото поведение – екологичната и социалната, породени от пандемичните обстоятелства. Тези две кризи според Занков прерастват в екзистенциална криза и питане за човешкото.

Самата изложба включва голямоформатна живопис и скулптура, но деликатно присъства и вече превърналият се в отличителен за творчеството на Занков неон. Разширявайки полето на изобразителното изкуство и прекрачвайки границите между отделните жанрове, чрез своите самотни дървета Занков пита какво става с човека, какво остава от човека, какво оставя човекът, къде е оставен човекът, превръщайки изложбата в метафора за деконстуирано битие. В Деня, в който отбелязваме делото на Ботев, Занков сякаш се пита за кого всъщност вият сирените и не са ли това сирени, които ни предупреждават за опасността пред цялото човечество.

Заглавието на изложбата е „Пред мен“, но то също е своеобразен въпрос, който авторът е оставил отворен пред себе си и пред зрителя. Дали пред нас вече стои неизбежното, или пък нещо все пак ни предстои в бъдещето – тази дилема може да реши всеки за себе си, посещавайки галерия „Райко Алексиев“ между 2 и 30 юни тази година и при изключителни санитарно-хигиенни мерки, допълващи органично със смисъл произведенията на Занков. Изложбата се осъществява с подкрепата на Централния фонд за стратегическо развитие към настоятелството на Нов български университет.

Венцислав Занков е роден през 1962. Завършил е скулптура в НХА-София през 1988. От тогава до днес стои зад множество инициативи и кураторски проекти, сред които седмичния дискусионен клуб „На тясно” в Хамбара (2004-2008), вестник „39 грама” (2005-2008), Фондация за съвременно изкуство „Венцислав Занков” (основана 2009), Железен орден за съвременно изкуство „Венцислав Занков” (учреден 2010), „Всичко за мъжа” (2004-2008) съвместно с „Гьоте институт – България”, „White, male, straight” project (2002) с подкрепата на Швейцарска културна програма за България „Прохелвеция”. Куратор за България на международни видеоарт проекти, организирани от Magmart, Италия (2013-2019).

Доцент в департамент „Визуални изкуства”, НБУ (2017). Дипломиран магистър филмово и телевизионно изкуство, Нов български университет (2016). Доктор в направление „Изкуствознание и изобразително изкуство” (2013). Психодрама-асистент (консултант) (2014) диплома № 222/13.07.2014 обучителна програма по психодрама, социометрия и групова терапия, Фондация „Психотерапия 2000”.
ВИЖТЕ ОЩЕ
boris_hristov

Удостояват с Вазовата награда големия поет Борис Христов

Големият български поет, писател и сценарист Борис Христов ще бъде удостоен в Вазовата награда за литература. Той бе избран от Вазовия комитет, който определя лауреатите на най-престижното литературно отличие. Наградата се връчва всяка година на 9 юли, рождената дата на патриарха на българската литература Иван Вазов в родния му град Сопот. По..

публикувано на 04.07.20 в 17:23

Голям успех за първата от петте премиери на „Опера в Летния театър“ 2020

„Хубавата Елена“ от Офенбах обра овациите на публиката. На 6 юли фестивалното настроение продължава с любима музикална комедия - „Севилският бръснар“ от Росини. Въодушевена публика, много усмивки и аплаузи предизвика първата от петте премиери на фестивала „Опера в Летния театър“ – „Хубавата Елена“ от Жак Офенбах , която се игра в петък..

публикувано на 04.07.20 в 17:12

Летните музикални празници "Емил Чакъров" започват в Бургас

С операта "Бал с маски" ще бъдат открити Летните музикални празници "Емил Чакъров" в Бургас. Това съобщиха от пресслужбата на Държавната опера в града. Откриването на празниците ще е на 7 юли, от 21.00 часа на сцената на Летния театър. Заглавието не е избрано случайно - то е в синхрон с изненадващите реалности в последните месеци,..

публикувано на 04.07.20 в 09:41

Орхан Памук завършвал роман за пандемия, когато настъпил коронавирусът

Орхан Памук тъкмо завършвал новата си книга "Чумни нощи", в която детайлно описва пандемия от миналия век, когато новият коронавирус започнал да се шири из света , съобщава "Хюриет дейли нюз". Нобеловият лауреат е бил на път да завърши романа си, посветен на чумна пандемия в началото на 20 в., когато избухнала пандемията от Ковид-19...

публикувано на 03.07.20 в 10:35

Татарската плячка - изложба, гостува в Балчик от август до октомври

Експозицията ще бъде открита на 3 август и е съвместна с Националния исторически музей. Изложбата е акцент в тазгодишната художествено – творческа програма на културния институт и ще бъде открита от доц. д-р Бони Петрунова - директор на Националния исторически музей. Съкровището съдържа 983 предмета –сребърни и златни монети, апликации..

публикувано на 03.07.20 в 10:00

Опера в Летния театър - "Хубавата Елена" (премиера)

3 юли, петък, 21 часа, Летен театър-Варна ХУБАВАТА ЕЛЕНА Оперета от Жак Офенбах Режисьор Светозар Донев Диригент Кръстин Настев С участието на Лилия Илиева (Елена), Пламен Долапчиев (Парис), Александър Мутафчийски (Калхас), Пламен Георгиев (Менелай) , солисти, хор, балет и оркестър на Държавна опера Варна...

публикувано на 03.07.20 в 08:39

Поредица събития започват в Двореца-Балчик

За поредица събития отправя покана Държавен културен институт „Двореца“ в Балчик На 5 юли от 18,00 ч. Каменна зала ще бъде мястото за среща – разговор и презентация на книгата "Мой сън" с голямата звезда на българската поп и рок сцена Силвия Кацарова. Входът е свободен. Чуйте в звуковия файл още за предстоящите прояви в Двореца от..

публикувано на 02.07.20 в 11:39