Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денят на Ботев в Добрич, Балчик и Каварна

В  Добрич  Денят на Ботев  по традиция се отбелязва с поклонение пред паметника на поета - революционер в двора на едноименното училище. 144-ата годишнина от битката на Ботевата чета в подножието на връх Вола във Врачанската планина е белязана от предизвикателството на съвремието - разпространението на коронавирус. В необичайна обстановка, без детска глъч в школския двор се събраха представители на местната власт, депутати, политици, граждани и преподаватели от Основно училище "Христо Ботев". Точно в 12 часа с воя на сирените те склониха глави в мълчание, за да почетат паметта на всички загинали за свободата и независимостта на България. Поднесени бяха венци и цветя на признателност.

Днес ОУ "Христо Ботев" в Добрич  отбелязва своята 80-годишнина. "Липсват ни децата, но ние направихме всичко възможно с т.нар. онлайн система да им напомним, че Ботев няма нужда от слова. Той има нужда от това да бъде наш пример и дълг, за да го продължим и да пазим България такава, каквато той и всички негови съратници я направиха, за да я имаме", сподели за БТА директорът на училището Нели Торбатова.
След демографския срив, през последните 15 години тук се учат около 500 деца. Тържествата по случай юбилея са планирани за октомври, месецът, в който през 1940 г. Съветът на директорите и главните учители в Добрич е взел решение бившето румънско училище да се преименува във Втора средищна прогимназия "Христо Ботев". Наесен се очакват и новите попълнения в училището, в което до момента са записани 102-ма първокласници.

В Градския парк на Каварна пред бюст-паметника на Христо Ботев се състоя кратка церемония по повод 144-та годишнина от гибелта му, съобщиха от местната администрация.

Кметът на община Каварна Елена Балтаджиева и нейният екип положиха венец в знак на признателност към великия български революционер и на загиналите за свободата и независимостта на България. Всички присъстващи отбелязаха дълбокото си преклонение с едноминутно мълчание.
Цветя бяха поднесени още от представители на Общинския съвет и администрацията Историческия музей, Народно читалище "Съгласие-1890" и признателни граждани.

Точно в 12,00 ч. днес балчиклии застинаха с мисъл за героите, дали живота си за свободата на България. Сред тях имаше и такива, на които сърцето им не трепна – продължиха да крачат забързано, с показна проява на непризнателност към паметта на загиналите. Същото отношение демонстрираха и преобладаващата част от водачите на автомобили, информира кореспондентът ни Албена Иванова.


В Деня на Ботев да си припомним пламенните му слова:

„Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото човечество"

„Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира...“

„Настане вечер - месец изгрее, звезди обсипят свода небесен;

гора зашуми, вятър повее, - Балканът пее хайдушка песен!

„… единственото спасение на нашия народ се състои в революцията. Който има уши, той нека чуе. Нашата революционна партия скоро ще покаже де е, какво е и какво иска…“

„…Знайте, че който не обича родителите си, жена си и децата си, той не обича своето отечество!…“

„Една от най-главните причини за неуспеха на нашите вестници, особено на тия, що са се издавали и издават отсам Дунава, е и тая, дето между програмата и съдържанието на всеки почти вестник, между обещанията и изпълнението на редакторите почти всякога е имало такава разлика, каквато има между мохамеданския рай и християнската мъка. Нашите редактори в програмите си обещавали са златни гори на читателите си, но тутакси след тези обещания, след тези сладки и медени, вестникът им замязва на голо поле без цел, без характер, на кое наместо обещаните гори читателят вижда някакви си тръни, случайно накачени с безцветни дрипи от разни материи, приготвени за дреха на оголелия народ“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите и това лято на Златните

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите ще има и това лято в курорта "Златни пясъци". Ще се извършват повече проверки на терен, уверил е представител на ведомството, съобщават от общинската пресслужба. Вече текат проверките по туристическите обекти на Областната дирекция по безопасност на храните. Особено внимание контролните органи ще..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Първият патрулен кораб "Храбри" ще е готов до края на 2025-а

Първият от новите многофункционални модулни патрулни кораби за ВМС  - "Храбри", вече е спуснат на вода. Продължава дострояването му и оборудването му с въоръжение, техника и спомагателни механизми.  Това съобщи във Варна флотилен адмирал Георги Пенев, заместник-командир на военния ни флот.  Той допълни, че корабът ще бъде приет във ВМС през..

публикувано на 26.04.24 в 19:08
Спасител на плаж Кабакум край Варна

Могат ли да отложат новите изисквания за водното спасяване?

Спешна междуведомствена среща ще вземе решение по казуса с водното спасяване на плажовете. Oт туристическия бранш във Варна са поискали от министъра на туризма Евтим Милошев новите изисквания в наредбата за водното спасяване да бъдат отложени за следващия сезон, тъй като те са неизпълними от концесионерите. Това съобщи Милошев след среща с бранша и..

публикувано на 26.04.24 в 18:00

Обявиха датите за явяване на матурите по желание на дванадесетокласниците

Допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика ще са от 22 до 29 май. Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е  публикуван  на сайта на Министерството на образованието и науката. На 22 май от 8:30 часа ще са държавните зрелостни изпити по математика и география и икономика от общообразователната подготовка...

публикувано на 26.04.24 в 15:37

Предстои смяна на спътника, излъчващ програмите на БНР

Предстои смяна на сателит Intelsat 38 със сателит Hotbird 13F. Двата спътника едновременно ще излъчват програмите на Българското национално радио до 31 декември т.г.  Параметрите са следните: Hotbird 13Fat 13.0°E, честота - 12 635 MHz   Приемна поляризация: линейна вертикална Стандарт: DVB-S2 Модулация : 8PSK  FEC: 5/6 Symbol rate: 30 000..

публикувано на 26.04.24 в 14:54

МЗ осигурява безплатни ваксини срещу коклюш за бременните

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина, предаде БНР.   Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева...

публикувано на 26.04.24 в 14:33

Всеки пети българин е живял под прага на бедност през 2023-та

637.92 лв. е линията на бедност за страната през 2023 г. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 млн. и 325 хил. българи или над една пета от населението на страната , съобщиха от Националния статистически институт.  Данните за 2023 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се..

публикувано на 26.04.24 в 14:12