Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Обмислят включване на второкласни пътища в тол системата

Решение за развитието на тол системата ще се вземе в диалог с превозвачите. Това каза проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), за БНТ Стъпката ще бъде направена въз основа на достатъчно данни и анализ на работата на системата след края на извънредното положение заради COVID-19.

Общата дължина на пътищата, за които камионите и автобусите плащат за изминато разстояние - толтакса, е 3 115 км. Те обхващат 803 км автомагистрали и 2 312 км първокласни пътища. За 2 935 км пътища втори клас ставката е нулева, припомнят от АПИ.

Проф. Асенов напомни, че обхватът на тол системата и таксите бяха определени в диалог с превозвачите, които се съгласиха, че след анализ на първоначалните резултати от въвеждането на системата може да се обсъжда промяната им. В рамките на месец – от 15 май до 15 юни, Националното тол управление събира и данни за второкласните пътища, по които натоварването се е увеличило с повече от 50% спрямо 2019 г.

„В област Смолян няма автомагистрала, нито първокласен път, което означава, че камионите и автобусите над 3,5 т там се движат без да плащат такси. В област Добрич панорамният крайбрежен път, който не е най-често използваният в маршрутите на транспортния бранш, е единственият с тол такси“, посочи  проф. Асенов. Според него при анализа на данните с представители на транспортния бранш, спедиторите, големите търговски вериги трябва да се прецени взаимодействието между тарифата и обхвата на пътищата с тол, както и промяната в натовареността на участъците извън толсистемата. Таксите за изминаване на 1 км зависят от общата технически допустима максимална маса на камионите и автобусите, екологичния им клас, както и от категорията на пътя.

От началото на 2020 г. до края на месец май приходите от пътни такси са над 190 млн. лв., от които 163 млн. лв. са от е-винетки и над 27 млн. лв. – от тол такси“, съобщи още проф. Асенов. Той коментира още, че приходите от такси от тежкотоварния трафик за миналата година на месечна база са съизмерими с приходите сега, дори в условията на извънредно положение заради COVID-19. „Това постижение на този етап ни дава основание за умерен оптимизъм“, каза той.

Приходите от маршрутни карти към 31 май са 17 млн. лв. 75 % от тях са купени от каналите на АПИ – терминалите за самотаксуване, сайтът www.bgtoll.bg, мобилното приложение, както и от пунктовете за обслужване лице в лице на основните гранични контролно-пропускателни пункта и в областните пътни управления на АПИ.

До 31 май приходите от автоматично тол таксуване – чрез бордови устройства и GPS тракери, са 10 млн. лв. „Това показва, че все още има и местен трафик, който предпочита инцидентно да пътува. Основната причина за това е пандемията и липсата на възможност превозвачите да прогнозират устойчиво постоянни ангажименти за транспорт“, коментира проф. Асенов.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Повече от 120 руски граждани протестираха във Варна с искане за освобождаване на Алексей Навални

Повече от 120 руски граждани се събраха пред сградата на Генералното консулство на Руската федерация във Варна с искане за незабавно освобождаване на руския опозиционен лидер Алексей Навални. Те заявиха твърда решимост да отстояват до край принципите на свободата и демокрацията. В разговор с репортера Даниела Стойнова бившият депутат от Държавната дума..

публикувано на 23.01.21 в 15:08
Андрей Чорбанов

Андрей Чорбанов: Преболедувалите Ковид-19 имат много по-добър имунитет от този, който осигуряват ваксините

Все още никой не може да каже колко продължителен ще е имунитетът, който изграждат ваксините срещу коронавируса. Това каза в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Андрей Чорбанов от Института по микробиология към БАН. Според него, до края на годината у нас може да бъдат ваксинирани малко над 2 милиона души. Доц. Чорбанов подчерта, че..

публикувано на 23.01.21 в 14:32
Анелия Клисарова и Ивайло Митковски

Проф. Клисарова и д-р Митковски: Парите за общинското здравеопазване във Варна са недостатъчни

Около 226 хиляди лева са капиталовите разходи, предвидени в новия бюджет на община Варна за общинските здравни заведения. Сумата е крайно недостатъчна – около това мнение се обединиха общинските съветници проф. Анелия Клисарова и д-р Ивайло Митковски. В обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ те коментираха, че проблема с недофинансирането..

обновено на 23.01.21 в 13:55

Великобритания обмисля задължителна карантина за пристигащите от чужбина

Британското правителство ще обсъди в понеделник още по-силно затягане на ограниченията върху пътуванията заради пандемията, като може да въведе изискване пристигащите от чужбина да бъдат карантинирани в хотели, предаде Ройтерс. Премиерът Борис Джонсън заяви на пресконференция вчера, че затягането на мерките може да се наложи, за да се защити..

публикувано на 23.01.21 в 13:53

Русия и Турция са подписали споразумение за производство на ваксини

Руският фонд за преки инвестиции (РФПИ) съобщи днес, че е подписал споразумение с Турция за производство на руската ваксина срещу коронавирус Спутник V, предаде Ройтерс, позовавайки се на агенция Интерфакс. РФПИ посочи, че е започнал трансфер на производствената технология в Турция. Фондът е подписал споразумения за производство на..

публикувано на 23.01.21 в 13:47

Костадин Ангелов: „Английският” щам на коронавируса няма да доведе до ново затягане на мерките

Ситуацията с новия щам от Великобритания няма да доведе до ново затягане на мерките, заяви във Варна министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Ангелов се срещна с директорите на Регионалните здравни инспекции в Район 3 от Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 – Разград, Търговище, Шумен, Варна, Добрич и Силистра. В..

публикувано на 23.01.21 в 13:40

Румен Радев: Борисов приключи с демокрацията в България, сега „освобождава други народи”

„Борисов не се трогна нито за битите български протестиращи и журналисти, нито за отравянето на Емилиян Гебрев и други български граждани. В Европарламента се прочу със заканата „да изгори” Елена Йончева, както сам се изразява в записа, а в европейската преса – с това, че праща в турските затвори хора, потърсили убежище в Европа”. Това се посочва в..

публикувано на 23.01.21 в 13:20