Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

143 тона пластмасови капачки са събрани във Варна за 5 години

2
капачки
Снимка: Румен Сарандев

Първата кампания в България за събиране на пластмасови капачки в помощ на недоносените бебета "Аз Вярвам и Помагам" достигна нов рекорд.  Общо 143 тона капачки са събрани и предадени за рециклиране от началото на инициативата през 2015г, съобщават организаторите.

По време на извънредното събитие Празник на рециклирането "Аз Вярвам и Помагам 4" в събота на площада пред Катедрален храм "Св. Успение богородично" във Варна се събраха впечатляващото количество от 25 тона пластмасови капачки, които ще бъдат предадени за преработване.

Събитието отново беше притегателен център за хиляди добри хора от цяла Североизточна България, а и не само, тъй като бяха предадени капачки от Мексико, Англия, Германия и много други наши сънародници, които подкрепят кампанията, отбелязват още от сдружение „Аз вярвам и помагам“.

До този момент Сдружение "Аз Вярвам и Помагам" е закупило и дарило 11 медицински апаратури в помощ на отделенията по неонатология, родилните отделения и отделения по детска хирургия в помощ на хиляди деца, а в близките седмици с падането на повечето световно епидемиологични мерки и отварянето на повечето граници се очакват да бъдат дарени още 9 медицински апаратури.

Екипът на Сдружение "Аз Вярвам и Помагам" изказва огромна благодарност към всеки, който събира капачки и специални благодарности на всеки един доброволец, който се включи по време на събитието.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Борисов: Трябва да минем 3% ръст на БВП до декември

„България има нужда да се съвземе от пандемията и за целта до декември трябва да минем 3% ръст на Брутния вътрешен продукт. Това трябва да бъде в съзнанието на всеки един, който казва, че е политик и милее за държавата“, заяви министър-председателят Бойко Борисов в Чирпан. „Всички са се..

публикувано на 27.02.21 в 14:04

Всяко трето дете в Германия има психични проблеми заради пандемията

Експертите по детско психично здраве в Германия изразиха нарастваща загриженост от затварянето на училища и ограниченията, влошаващи стреса от пандемията сред 13,7 милиона деца и тийнейджъри в страната. Те подчертават възможността за бъдеща криза заради психичното здраве, съобщи "Гардиън". Едно на..

публикувано на 27.02.21 в 13:49

Ремонтират Бачковския манастир с 4 млн. лв.

Реконструкция на Бачковския манастир ще го направи още по-желан за поклоннически, религиозен и културен туризъм. Това предвижда проект на стойност близо 4 милиона лева, който ще се финансира от европейската програма "Региони в растеж". С парите ще бъде ремонтирана оригиналната порта. Ще бъдат изградени и помещения за хора с увреждания...

публикувано на 27.02.21 в 13:40

Белгия: Базразсъдното отпускане на мерките има само кратък ефект

Мерките в Белгия остават затегнати, обяви премиерът на страната Александър Де Кроо. На редовния си брифинг след поредната среща на Консултативния съвет в обществото имаше нагласа за по-драстично разхлабване на локдауна, в който се намира страната от октомври...

публикувано на 27.02.21 в 13:38

Трета събота протест за защита на гората на "Коджа тепе"

Десетки жители на местността "Коджа тепе" във Варна се събраха в центъра на квартал Виница с български знамена и плакати срещу изсичането на гората заради изграждане на комплекс от еднофамилни къщи. Протестиращите казаха,че вече имат официален отговор от Изпълнителната агенция по горите, че гората е защитна и затова сега търсят виновника..

публикувано на 27.02.21 в 12:56
Проф. Асен Балтов

„Зелени коридори“ за имунизиране ще има след пристигането на две пратки ваксини следващата седмица

Имунизациите в първите четири фази от ваксинационния план ще бъдат възстановени вероятно от утре, съобщи за „Хоризонт“ директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. „Зелените коридори“ ще се възобновят, когато в страната пристигнат по-големи количества ваксини, посочи Балтов. „От първа до четвърта фаза може би ще бъдат възстановени от утре с..

публикувано на 27.02.21 в 12:25
Снимката е илюстративна

Добрич е в червена зона от днес

От днес и област Добрич е в червената зона със заболяемост от Ковид-19 от 121 на 100 000 жители, информират от РЗИ. За последните две седмици се забелязва нарастване на положителните случаи за коронавирус, като само за тази седмица те са 152.  Временно е преустановено записването и не се извършва имунизация в “зелените коридори” за..

публикувано на 27.02.21 в 12:04