Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Документален филм преобръща представите за пластмасата

Прожекция на документалния филм „История на пластмасата / The Story Of Plastic“, който разказва за проблема по вълнуващ и достъпен начин с ярки кадри от три различни континента, организира екологично сдружение За Земята. Филмът преобърща представите като разкрива тъмните страни на пластмасовата индустрия и проследява щетите, нанасяни от пластмасата от нейното производство и след изхвърлянето й.  Той е вдъхновен от международното движение #BreakFreeFromPlastic (Да се освободим от пластмасата), в което участват над 2500 организации и близо 6500 души от цял свят. 

Филмът ще е достъпен за безплатно гледане до 00:00 часа на 10 юни, а за да го гледате се прави регистрация на тук: https://www.zazemiata.org/story-of-plastic-movie/ .


Специално са поканени учителите, които искат да запознаят учениците си с един от най-горещите екологични проблеми от последните десетилетия. След лесна регистрация на сайта на За Земята, те могат да поканят своите ученици да гледат онлайн 90-минутния филм със субтитри на български език. Филмът е подходящ за ученици над 10-годишна възраст поради сложността на темата, но може да го гледат и по-малки ученици по преценка на преподавателите. Регистриралите се учители ще получат и наръчник с идеи за дискусия и допълнителни занимания след филма. До момента над 50 педагози са направили регистрация за гледане, споделя Десислава Стоянова от екип "Нулеви отпадъци" на За земята. 

Ако сте учител и искате да изпратите филма и на учениците си като линк, можете да се регистрирате в ето този формуляр: https://www.zazemiata.org/story-of-plastic-movie-teachers/ 

Снимките на Никола Бобчев от Less Plastic Bulgaria отразяват замърсяването по Южното Черноморие (вж. галерията).




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Музикално-документален филм, посветен на българския интелектуалец Димитър Ненов

Музикално - документалният филм, посветен на българския интелектуалец Димитър Ненов (1901-1953), е осъществен по повод 120-годишнината от неговото рождение. Продукцията ще бъде представена на 26 март от 19:00 ч. в Концертното студио на Радио Варна, а след прожекцията пианистката Венета Нейнска ще изпълни клавирен рецитал, в който освен творби на..

публикувано на 26.03.24 в 15:57

ОТРАЖЕНИЯ или вечното търсене - отиване и връщане, връщане и отиване

Варненската публика ще се потопи в танц, изпълнен с притихвания - поява и  изчезване в “светлото” и “тъмното”, в търсенето на средината и нейния ритъм с танцовото представление ОТРАЖЕНИЯ. Негов автор е хореографът Искра Проданова, а консултант на артистичния процес е културологът Светлозара Христова. На сцената за първи път си партнират две млади..

публикувано на 22.03.24 в 16:18

С театрален и литературен уъркшоп продължава Emergence Art Fest в Радио Варна

Трети ден продължава Emergence Art Fest в Радио Варна с театрален и литературен уъркшоп.  Фестивалът, който продължава до 24 март, се завръща с второ издание.  Emergence Art Fest събира изгряващи артисти, като им дава поле за изява и се стреми да създаде открито пространство за колаборация, дискусия и обмен. Издание 2024 се концентрира върху..

публикувано на 22.03.24 в 15:39

Музеят за нова история на Варна отбелязва 35 години от спелеоложката експедиция "Жан Бернар"

Музеят за нова история на Варна ще отбележи 35-ата годишнина от поставянето от варненски спортисти на един днес забравен рекорд – спелеоложката експедиция през 1989 г. в най-дълбоката по онова време пещера в света „Жан Бернар“ в Савойските Алпи, Франция. Експедицията е дело на членовете на пещерния клуб „Галата“ във Варна.  За да припомни това значимо..

публикувано на 22.03.24 в 08:38

"София филм фест" започва във Варна днес

15-ото издание на "София филм фест" започва днес във Варна със селекция от над  20 филма, музикална програма и други събития. Фестивалът ще бъде открит от 19 часа днес в зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна с прожекция на филма " Клопка" на Надежда Косева. Филмът „Клопка” е копродукция на България и Германия. Той е претендент за..

публикувано на 22.03.24 в 08:32

Дни на космонавтиката в Учебния музей във Варна през април

Среща-разговор с историка и учител по история и цивилизации Симеон Кулиш организират в Учебния музей във Варна. Беседата е предназначена за ученици от 8. до 12. клас и ще се състои от 14.30 часа на 10 април. Темата на срещата е: „Българският принос в космическите изследвания”. На 12 април в Учебния музей към РИМ-Варна ще бъде отбелязана 90-ата..

публикувано на 21.03.24 в 15:18

"Аз съм българче" - концерт на "Варненско лято за деца" тази неделя

Музиката на България е вдъхновението за новия концерт на възпитаниците на Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ от поредицата „Варненско лято за деца“, образователен модул от програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Събитието е съвместен проект на НУИ „Добри Христов“, Община Варна и БНТ Варна и е продължение на..

публикувано на 21.03.24 в 12:57