Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени: Над 500 вида животни ще изчезнат много скоро

3
Снимка: Зелени Балкани

Светът претърпява шесто масово изчезване на животински видове, оповестиха учени. За разлика от други масови изчезвания, причинени от изригвания на вулкани или удари на астероиди, за това сме виновни само ние – хората, казва проф. Герардо Кебалос от Националния университет на Мексико в Мексико Сити пред Би Би Си. 515 вида животни, които сега наброяват 1 000 или по-малко екземпляра вероятно ще изчезнат много скоро, прогнозира проф. Крис Джонсън от университета в Тасмания. А глобалното затопляне принуждава много животни да бягат от местообитанията си към полюсите. Събирайки данни от 258 партньорски проучвания, изследователите сравняват над 30 хиляди промени на местообитанията на повече от 12 000 вида бактерии, гъби, растения и животни. По този повод за Радио Варна екологът Димитър Попов от природозащитната организация "Зелени Балкани" коментира:

Г-н Попов как разчитате като еколог тези сигнали на учените, че е започнало шесто масово изчезване на животински видове?

Промяната в климата е сериозен проблем. По-критичното и притеснителното е, че за съжаление има политици на високо ниво, които го отхвърлят. Но всъщност единият от видовете, който най-много ще пострада е именно нашият вид човешкият. Повече от 10 години херпетолозите алармират за проблемите със земноводните, при които масово се развиват нови заболявания. И то пандемии които са много по-тежки, вкл. от настоящата за човечеството от Covid-19 и гъбични заболявания, които водят до масово заболяване и измиране на тези видове, точно в резултат на повишаване на температурите в определени зони на Земята. За съжаление в човешката история случаите с изчезнали видове са изключително много и то някои от тях не са просто косвени жертви, както в случая ще се случи с много от видовете от климатичните промени, които са резултат от човешката дейност. Те са били обект на масово и целенасочено изтребване. За много хора сигурно е емблематичен случаят с бизоните в Северна Америка, но не по-различна е и ситуацията с океаните. Китоловът като човешка интензивна, икономическа и печеливша дейност в големи мащаби, е спрял не защото хората са започнали да оценяват ролята на китовете в Световния океан, а просто защото е загубила своята икономическа стойност. Същото се отнася и за делфинолова в Черно море. Свръхуловът на риба е довел до това, че всяка нова година, ние виждаме нови видове да се предлагат на пазара. Просто защото популациите на традиционните видове видове риба, които са намерили място на нашата трапеза намаляват все повече и повече.

Червеногуша гъска

Новина от последните дни подсказва подобна насока - хиляди животински видове бягат към полюсите. Едно изместване на естествените местообитания както на сухоземни, така и на земноводни, вкл. и на видове в океаните. При червеногушата гъска, ако погледнем този застрашен вид, зимуващ в България, възможно ли е тя да започне да избягва страната ни и да остава по на север за гнездене през зимата, освен другите прогонващия ефект на бракониерството и изчерпване на ресурсите за храна тук?

Абсолютно, да. Това го наблюдаваме, именно през последната зима причината за изключително ниската численост на червеногуши гъски, които дойдоха в България беше, че зимата беше незапомнено мека. Тази висока зимна температура намали миграционния път на гъските и те си останаха на север. Останаха в Украйна, Крим, някои стигнаха до Румъния, но само единични птици стигнаха и прекосиха политическата граница между Румъния и България. Това само по себе си вероятно ще има малко благотворен ефект върху такъв далечен мигрант, какъвто е червеногушата гъска, но за по-слабо подвижни видове, като случаите със земноводните, особено пък за растителните, които няма как да се преместят току така, това ще бъде доста тежък период. Той ще доведе до масово измиране, най-вероятно и само най-адаптивните ще успеят да се нагодят към новите условия.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Магърдич Халваджиян: Успешните хора не обвиняват другите и признават грешките си

Магърдич Халваджиян е един от най-успешните продуценти у нас. Описва себе си като мечтател. Обича да казва, че „хвърчи в облаците, но в същото време е здраво стъпил на земята“.  В годините разбрах, че мечтите са много хубаво нещо, но трябва да ги подплатиш с много можене и знаене. Чак тогава разбираш, че те се сбъдват, категоричен е той. Този урок..

публикувано на 23.07.24 в 08:00
Мария Славкова

Мария Славкова: РИМ-Варна се нуждае от лаборатория за реставрация

Годината е 1972, когато светът е разтърсен от откритието на най-старото злато в света в древен некропол от халколитната епоха. Мястото е бреговете на Варненското езеро, където са открити 294 гроба, за които е характерно голямо разнообразие на погребални ритуали. Открити са и голям брой керамични съдове, каменни и кремъчни сечива, предмети..

публикувано на 22.07.24 в 07:05

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 20.07.24 в 16:05

Пламена Иванова: Възрастните губят радостта от живота, когато забравят игрите от детството си

Варненският психолог и психоаналитик във формиране Пламена Иванова-Бучинска събра в една увлекателна книга "70+ игри от нашето детство". Пламена Иванова е създател на Център за терапия, приложни изкуства и обучения във Варна и на Зона за свобдни игри за деца от 7 месеца до 3 години. Опитът и там, заедно с вдъхновението от игрите с малката и..

публикувано на 19.07.24 в 08:30

Geoff Bub (JUNGLE ROT): Страхотно е, че можем да се срещнем и да говорим лице в лице с всички фенове

Интервю с Geoff Bub (JUNGLE ROT) Американската дет метъл банда JUNGLE ROT ще направи първи концерт в нашата мила родна страна на 21.07.2024 година. Поканата е от „Sofia Waste Water System”. Мястото – традиционно за подобни танцови забави - „Grindhouse Skateboard Club” в София. Съпорт бандите са CONCRETE, ПРОКАЗА и UNBAPTISED. Интервюто с..

публикувано на 19.07.24 в 08:05

От актриса до военен кореспондент: пътят на Горица Радева от Велико Търново до Донбас

Тя е актриса. Играла е на няколко български театрални сцени. Работила е като PR на Шуменския театър. Повече от 10 години събира стари театрални афиши и пиеси. Сред тях са оригинални ръкописи на Йордан Йовков, част от кореспонденцията му до Елин Пелин, първото издание на пиесата "В полите на Витоша" на Пейо Яворов.  Последната сцена, на която застава -..

публикувано на 18.07.24 в 08:05

Белослава: Имам един вдъхновяващ живот, който ценя от сърце

На 18 юли в клуб Ментол   посрещаме Белослава с проекта “Welcome to 74th street” . Заедно с нея на сцената ще бъдат музикантите от J P3: Живко Петров - пиано, Димитър Семов - ударни, Димитър Карамфилов - контрабас и Младен Димитров (Mr. Moon) програминг и перкусии. Събитието е с начален час 21 часа . Чуйте цялото интервю с Белослава в..

публикувано на 18.07.24 в 07:05