Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професиите след 7 клас в Техническата гимназия във Варна

| обновено на 15.06.20 в 10:11
Професионална техническа гимназия - Варна
Снимка: ПТГ - Варна

Осем са професиите, по които ще осъществи прием на ученици след завършване на основно образование за учебната 2020/2021 г. Професионалната техническа гимназия във Варна. Всички специалности са със срок на обучението 5 години, с разширено изучаване на английски език и накрая учениците завършват със средно образование и трета степен на професионална квалификация.  В състезателния бал за всички специалности влизат удвоените оценки, превърнати в точки, по математика и български от националното външно оценяване в края на 7 клас и оценката по информационни технологии от основното образование. Четвъртият елемент в балообразуването е различен за различните професии и може да бъде оценката по изобразително изкуство или математика от свидетелството за завършено основно образование.

За изучаваните професии, за връзката с бизнеса и за професионалната реализация на възпитаниците на училището – разказа в предаването „Отличен 6“ на Радио Варна инж. Надежда Желязкова – заместник-директор „Учебно-производствена дейност“ в ПТГ-Варна. Интервюто можете да чуете в звуковия файл.



Три са професиите в областта на аудио-визуалните изкуства в ПТГ - Варна. Професия „Компютърен график“  със специалност „Компютърна графика“ дава широки възможности за реализация на младите хора в областта на web-дизайна, графичен дизайн, рекламна дейност, дву- и тримерна компютърна графика, интернет среда, Е-приложения, предпечатна подготовка и софтуерно обслужване. Друга професия, близка до тази и много търсена и желана от младите хора е „Графичен дизайнер“ със специалност „Графичен дизайн“. Професионалната реализация на завършилите е в рекламната и издателската дейност, занимават се със страниране на книги, брошури, каталози, дипляни, web- дизайн, обработка на снимки, анимация, фирмени рекламни материали и графичен дизайн на крайни продукти. Ще приемем ученици и по специалността „Полиграфия“. С професия „Полиграфист“ те са търсени кадри за проектиране и изработване на полиграфически изделия в рекламни агенции, издателства, културни институции, печатници.

Най-големите постижения на учениците от ПТГ - Варна - пет поредни години златни медали на национални състезания, са в областта на компютърните технологии и мехатрониката. Много модерна и перспективна специалност в ПТГ-Варна е „Мехатроника“, която подготвя специалисти за работа в индустрията, свързана с електроника, автоматизираща техника, информатика, роботика. Традиционно сред желаните технически професии с много добра реализация на пазара на труда са „Техник на електронна техника“  със специалност „Микропроцесорна техника“ и „Техник на компютърни системи" със спец. "Компютърна техника и технологии“. Учениците придобиват знания и умения  за проектиране, експлоатация и поддръжка на електронни устройства и компютърни системи, асемблиране на компютърни системи, изграждане и експлоатация на компютърни мрежи, периферни и комуникационни устройства, софтуерно обслужване.

В областта на транспорта специалностите в ПТГ – Варна са две като и двете завършват, освен със степен на професионална квалификация, и с придобиване на правоспособност за водач на МПС, категория "В". Едната специалност е „Автомобилна мехатроника“ от професия „Техник по транспортна техника“, която дава на учениците квалификация за оценка на техническото състояние на мехатронно оборудване, сензори, работа с компютър със софтуер за обработка на данни, специализиран софтуер в автосервизи, гаражи и транспортни фирми. Втората е спец. „Електрически превозни средства“ от професия „Техник по транспорта техника“ – за специалисти в транспортни предприятия и фирми, производствени и експлоатационни звена в сферата на електрическата мобилност - електромобили и хибриди. От 2018 година ПТГ - Варна е член на националния индустриален клъстер "Електромобили", заедно с осем професонални гимназии от страната, но е единствената, която вече три поредни години реализира изключително успешен прием по специалност "Електрически превозни средства".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Henrik Klingenberg (SONATA ARCTICA): Музиката е комуникация

Интервю с Henrik Klingenberg (SONATA ARCTICA) С последните си няколко издания SONATA ARCTICA бяха променили посоката и смело бяха нагазили в рока и акустиката. За щастие на феновете, групата се осъзна и изкара „Clear Cold Beyond“, който е директно завръщане към пауър метъл корените на SONATA ARCTICA. Добър повод клавиристът Henrik..

публикувано на 02.06.24 в 11:04

Пулмолог: Безвредно пушене няма

Тютюнът причинява 25 % от всички видове рак и убива над 8 милиона души всяка година, но на пазара се предлагат „нови“ и „по-безопасни“ продукти насочени основно към младите хора. Почти всяко пето дете е настоящ пушач (пушилo e един и повече дни през последния месец), като относителният дял на момичетата е по-висок от този на момчетата (17% срещу..

публикувано на 31.05.24 в 10:15
Даниел Стефанов

СИК-овете имат много повече отговорности в сравнение с изборите през 90-те години, но обучението им не се променя

Хартиените бюлетини за изборите на 9 юни са направени достатъчно различими, което минимизира допускането на грешки. Това каза за Радио Варна изборният експерт Даниел Стефанов. Често допускана грешка, по думите на Стефанов, е при гласуване с хартия да се попълва само преференцията, но не и партията, което прави вота невалиден. Липсва подробно..

публикувано на 31.05.24 в 08:10

Даниела Белчева: Това, което живо ме интересува, са човешките взаимоотношения

Песните на Даниела Белчева имат свойството да проникват дълбоко в слушателя. Правят го по фин и деликатен начин, почти незабележимо - сякаш винаги са били там. В момента певицата работи върху третия си албум, който ще излезе в края на юни. Той ще съдържа девет песни, а заглавието му е "Naive" ("Наивна"). Наивността е една линия, която..

публикувано на 30.05.24 в 08:00

Радослава Бекова: Рибата в Черно море става все по-дребна

По-високата температура на водата в Черно море води до по-ранно полово съзряване на рибата, което е сериозен проблем, защото забраните за улов не са съобразени с тази промяна. Това каза за Радио Варна д-р Радослава Бекова от Института по океанология към БАН и допълни: "По-ранното полово съзряване на рибите започва дори при повишаване на..

публикувано на 29.05.24 в 06:58

Проф. Драгомир Пламенов: 13 са пълните отличници в ТУ-Варна

750 са абсолвентите, завършили през 2023 година Техническия университет във Варна. Преди дни те получиха дипломите си на церемония във Фестивалния и конгресен център във Варна. 13 са пълните отличници от четирите факултета. „Успехът на абсолвентите е много добър, както на тези, които се обучаваха с образователно-квалификационна степен..

публикувано на 28.05.24 в 13:47

Guilhermino Martins (SERRABULHO): От едната страна е Роналдо, от другата сме ние

Интервю с Guilhermino Martins (SERRABULHO) 31 май и 1 юни са датите, на които София ще бъде домакин на екстремната танцова вечеринка „Grind Over Sofia 2024”. Мястото е клуб „При черепите”. Органзатори са  сат „Autumn Souls of Sofia”. Големият хедлайнър са SINNISTER, а една от другите основни банди са протугалците от SERRABULHO. Техният басист..

публикувано на 28.05.24 в 09:05