Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 години празнува днес галерия "Арт Маркони"

6
Ваня Маркова
Снимка: Д. Дончева



По този повод от днес до 15 юли галеристът Ваня Маркова представя сборна изложба живопис и пластика „МАРКОНИ И ПРИЯТЕЛИ”

В сборната изложба участват:

Ангел Атанасов /Ачо/, Антон Антонов,Васил Петров, арх. Владимир Рачев, Димитър Манолов, Димитър Михайлов,  Емилия Бояджиева,Ивайло Евстатиев, Илия Касабов, Илиян Пеев, Камен Кисимов, Киро Янев,

 Клементина Манчева, Любен Пашкулски,

Маргарита Войнова, Милена Дрончева, Милен Маринов, Огнян Георгиев, Петър Андреев, Румен Михайлов, Румен Желев, Ренета Павлова,  Светлин Ненов, Сейфетин Шекеров,  Стефан Хаджи-Николов, Татяна Полихронова и Цанко Цанков

Откриването на "Маркони и приятели" е днес от  18.30 часа. 


 Галеристът Ваня Маркова пише: Позволих си да включа в поканата за тази изложба колаж с любимите ми, предани художници: Васил Петров, Ивайло Евстатиев, Стефан Хаджи-Николов и Огнян Георгиев - моите четири верни шпаги/шпакли/, защото благодарение на тяхната подкрепа, талант и приятелство имах куража да стартирам преди десет години своята мечта - галерия „Арт Маркони”. Аз съм зодия близнаци – смесвам кафето със захар, приятелството с бизнес, любовта с брак…Знам, че за много хора това е отживелица, почти нереалност, но аз правя така.

  Всичко, което човечеството преживява напоследък, е подсказване, че в стремежа си за личностно израстване загубихме почвата под краката си. Урокът за съпричастност никога не е отменян от учебника на живота.

  Радвам се, че през тези трудни месеци хората не са изгубили вкуса към изкуството и истински са зажаднели за него, съдейки от интереса към първата ни изложба след изолацията, тази на Ивайло Евстатиев. Мисля, че и с поредното издание на сборната изложба „Маркони и приятели - 10” всички почитатели на изящното ще бъдат отново приятно провокирани. Темата Варна е своеобразен акцент и живописен комплимент, поднесен чрез творбите на Васил Петров, Ивайло Евстатиев, Огнян Георгиев и арх. Владимир Рачев, които в своя си, различим стил интерпретират знакови сгради и атмосферата на любимия град.

  Картините на Ангел Атанасов/Ачо, Димитър Манолов, Димитър Михайлов, Илия Касабов и Румен Михайлов  отново ще напомнят за непреходността на тяхното изкуство и чрез тях духът им отново ще се присъедини към празника ни.

  Благодарна съм на всички, с които споделяхме и ще продължим да пълним с живот това пространство. Във времето, в което си липсвахме, имах възможност да ви припомням чрез страницата ни във ФБ и да ви връщам към толкова вълнуващи мигове – изложби, спектакли, премиери на книги, балове на поезията…Но магията на непосредственото общуване с нищо не може да бъде заменена. Малката уличка „Охрид” отново ще оживее от усмихнатите ви лица, от радостния глъч, от грейналите ви и заредени с очакване погледи, а ние с художниците ще направим всичко, за да утолим жаждата ви за красота. Не сме пренебрегнали изискванията за безопасност и за това купонът и артистичните подаръци - изненади ще бъдат отвън пред галерията.

  До среща в понеделник!

Ваня Маркова/ галерия „Арт Маркони” 2020




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Художествената галерия в Балчик

Откриват изложбата "Хоризонти" на Николай Тихолов в Балчик днес

От 19 юли до 16 август Художествената галерия в Балчик представя "Хоризонти"- изложба на Николай Тихолов. Откриването е днес, 19 юли, от 18:30 часа. Николай Тихолов е роден в гр. Кюстендил. Завършил е Средно художествено училище по приложни изкуства, гр. София (1987) и Педагогически колеж по изобразително изкуство в гр. Дупница (1991). Притежава..

публикувано на 19.07.24 в 08:50

Магърдич Халваджиян представя автобиографията "Без реклами" във Варна

Автобиографията "Без реклами" представя Магърдич Халваджиян в Концертното студио на Радио Варна от 18 часа днес.  В автобиографията си „Без реклами“ Магърдич Халваджиян повдига завесата и разкрива всичко от своето минало - без сценичен грим, откровено, лично. Като в приятелски разговор телевизионният визионер грабва вниманието на книжните зрители и..

публикувано на 18.07.24 в 17:12

Мюзикълът "Дух" с премиера на открита сцена днес във Варна

С две премиерни дати - на 17 юли и 28 август, Държавна опера Варна включва най-новия мюзикъл „Дух“ в програмата на XV Опера в Летния театър. "Дух" е създаден по едноименния холивудски филм с Деми Мур, Патрик Суейзи и Упи Голдбърг. Автор на либретото е Брус Джоел Рубин, а музиката е на Глен Балард и Дейв Стюарт.  Сюжетът разказва за влюбените Сам и Моли,..

публикувано на 17.07.24 в 13:52

“Моят Балчик” на Надежда Александрова до 1 август в ХГ

Надежда Александрова експонира свои творби за втори път в Художествена галерия – Балчик. Изложбата е озаглавена ,,Моят Балчик" и представя 36 живописни платна. Вдъхновението е черпено от суровите варовикови скали, прекрасната архитектура, тихите и стръмни улици, които спират дъха и носят една особена енергия, присъща само за Балчик. Копнежът и към..

публикувано на 15.07.24 в 16:41

Концерт в "Аладжа манастир" на 29 юли

На 29 юли (понеделник) от 14 часа, в музеен комплекс "Аладжа манастир", ще се проведе концерт на Дамския камерен хор при храм "Св. Атанасий" под надслов "Духовен полет на крилете на църковните песнопения и българските народни песни". В програмата ще прозвучат произведения от български и чужди композитори. Диригент: Евгения Григорова; с олисти: Светлана..

публикувано на 15.07.24 в 15:19

Съвместна изложба между няколко галерии в Балчик

Художествената галерия Ротенберг-Узунов и галериите A. Ръдулеску в Букурещ, в партньорство с Културен център "Двореца" в Балчик представят изложба , която е свързана с румънското междувоенно изкуство. Изложбата включва 52 творби, снимки и документи, които улавят забележителни моменти от „черноморската художествена школа“, термин, въведен през 1923 г...

публикувано на 15.07.24 в 13:51

"Exit Festival" с издание във Варна тази година

Музикалният фестивал "Екзит" тази година ще има издание и във Варна. Това обяви  директорът и основател на форума  Душан Ковачевич. От другата година музикалното събитие ще бъде в по-големи размери, каза още той, цитиран от БТА.  Кметът на Варна Благомир Коцев съобщи, че през следващата седмица ще излезе допълнителна информация за..

публикувано на 15.07.24 в 11:50