Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Стари добруджански песни в новите записи на Галя Петрова

Галя Петрова
Снимка: Ники Гъмзов

Време за четене: 1 мин.

Добруджанската певица и преподавател Галя Петрова представи новите си записи в предаването „Съботна трапеза“, излъчено на 13 юни. Песните са записани с Оркестъра за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов. Слушателите за първи път чуха интерпретациите на певицата върху песни, събирани от теренно проучване. „Тръгнала е Неда“, „Чи са трепнали“ и „Димитровата стара майчица“ остават за фонда на БНР с аранжиментите за народен оркестър на проф. д-р Костадин Бураджиев.

Песните, които съм записала до момента в националното радио, са били винаги песни от родния ми край, североизточната част на Добруджа. Този път обаче трите песни, които записах, са от силистренската част на Добруджа. Двете песни са от село Главан, а третата е от село Овчарово, Добричко. Това е следствие на моята теренна работа, когато правих изследване за дисертационния труд, с който защитих докторска степен по музикознание и музикално изкуство в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив. Аз имах огромното удоволствие да обиколя всички кътчета на Добруджа, за да мога да изследвам какво е настоящото използване на песента, присъствието ѝ, битуването ѝ в днешно време. И се запознах с едни сърдечни хора, певци, които наистина ми дадоха много песни, разказа доц. д-р Галя Петрова.

Цялото интервю и песните чуйте в звуковия файл. 

Галя Петрова по време на записи в БНР
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десета нощ на литературата днес във Варна

Десетата нощ на литературата тази година ще бъде организирана на две открити читателски пространства, за да предостави оптимален комфорт на всички участници и посетители. Само тази година текстовете ще бъдат четени еднократно. Входът е свободен. Всеки, който обича книгите, може да се включи във всеки един момент между 18 и 22.30 ч., дори и да..

обновено на 12.05.21 в 14:19

Нощта на музеите в Балчик се отлага, но изложбите по този повод остават

По традиция всяка година в средата на месец май, с откриване на изложби и с провеждане на култур-на програма, Исторически музей - Балчик отбелязва Европейската нощ на музеите. Събитието е отложено в цялата страна за неопределен период от време, но организираните изложби по този повод могат да бъдат разгледани, без официално представяне, съобщиха от..

публикувано на 12.05.21 в 12:17

Писателката Неда Антонова се срещна с клуба на жените-социалистки във Варна

Писателката  Неда  Антонова, автор на над 20 романа, повечето свързани с българската история, се срещна във Варна с представители на клуба на жените- социалистки.  Даниела Стойнова разговаря с нея за творчеството и и за новия  и роман „Безмълвие”, посветен на младостта на Паисий Хилендарски. Неда Антонова обясни защо е избрала именно Паисий:..

обновено на 11.05.21 в 17:45

Фотоизложба "Старото школо разказва" в Областна управа в Добрич

Фотоизложба „Старото школо разказва“ на Регионален исторически музей - Добрич е подредена от днес във фоайето на Областна управа. Тя проследява моменти от училищния живот в Добрич от 60-те години на ХIХдо началото на ХХ в. В изложбата са включени фотоси на учителски колективи и ученически класове от периода до войните за национално обединение, от..

публикувано на 11.05.21 в 17:09

Отиде си Георги Велчовски

След тежко боледуване на 10.05.2021 г. ни напусна Георги Велчовски, актьор, режисьор и писател, един от емблематичните творци на Варненския драматичен театър. Тъжната вест съобщиха от екипа на Театрално-музикален продуцентски център Варна ДТ „Стоян Бъчваров“ § Държавна опера Варна Завършил ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1974 г. в класа на..

публикувано на 11.05.21 в 16:57

"Нощ на литературата" ще се проведе във Варна

Десето издание на "Нощ на литературата" ще се проведе във Варна на 12-ти май.  "Нощ на литературата" е събитие, което се случва по едно и също време в различни европейски градове. Представят се откъси от съвременни европейски писатели, а подборът се осъществява от културните институти и посолствата на европейските държави в България. Текстовете се четат..

публикувано на 11.05.21 в 13:52

Библиотеката на ВСУ „Черноризец Храбър“ с изложба, посветена на разпространението на славянската писменост

В деня на Светите равноапостоли Кирил и Методий – 11 май, Университетската библиотека на ВСУ „Черноризец Храбър“ представя изложбата „1135 г. от началото на разпространението на славянската писменост в България от учениците на Св. Св. Кирил и Методий –  Климент, Горазд, Наум, Ангеларий и Сава“.Тя е разположена в читалнята и може да бъде посетена до 24..

публикувано на 11.05.21 в 13:48