Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двойна доза любов в един дюнер

Хубавият дюнер е за предпочитане пред бързата храна. Причината е проста: в дюнера, освен месо, има пресни зеленчуци, а питката, с която е обвит, е достатъчно тънка, за да ни лиши от ненужните въглехидрати.

В дюнера има и лют сос. Идеално средство за убиване на микроби.

Във Варна дюнери се продават на различни места. Но има едни, които са по-различни, заради любовта, която влагат в направата им семейство Исмаил:  Исмаил Яхя Исмаил и съпругата му Незиха.


С тях ни среща Ваня Славова:




Едни смятат, че родинатана дюнера е Турция, за други дюнерът произлиза от Арабските страни, a Турция спомага за разпространението му в Европа и Северна Америка, трети дори преписват, че се създава във Германия от турски майстор готвачи.

Всички го свързват с Турция.

Неговата съставна част е месото - агнешко, телешко, козе и пилешко. Дюнерът съществува в най-различни видове и доста се е изменил в световен мащаб от самия оригинал.

Дали от различни вкусове,  или просто от фантазиите на готвачите, можем само да гадаем.

Според професор Камил Бостан от Истанбулския университет Айдън, има сериозни доказателства, които показват, че корените на дюнера са в Централния Анадол, от където произхождат турците.

“Днес, кебапът, приготвян в източната провинция Ерзурум, е прародител на оригиналната рецепта за дюнер”, заяви той. „Когато дюнерът започна да се готви вертикално, той се превърна в този дюнер, какъвто го познаваме днес. Въпреки че някои нации, като Израел например, твърдят, че дюнерът принадлежи към тяхната национална кухня, това със сигурност е една от кулинарните традиции, които са донесени в Анадола от турците от Централна Азия”, категоричен е Камил Бостан.

Професорът също така заявява, че анадолската кухня не принадлежи само на една нация, а е резултат от стотиците цивилизации, които през историята на човечеството са наричали Анадола свой дом.

И още малко любопитни факти:

Кадир Нурман се смята, че е „Бащата на дюнера“. Той обаче пропуска да патентова изобретението си и не се облагодетелства от бума в дюнер индустрията в Германия

Първoтo cи зaвeдeниe зa дюнeр oтвaря нa жп гaрaтa в Зaпaдeн Бeрлин прeз 1972 г. Caмият Нурмaн имa cъдбaтa нa гacтaрбaйтeр. Приcтигa в Зaпaднa Гeрмaния прeз 1960 г. Шecт гoдини пo-къcнo тoй ce мecти oт Щутгaрт в Зaпaдeн Бeрлин. Мeждуврeмeннo му хрумвa, чe пoпулярния в Турция дюнeр мoжe би щe ce хaрeca нa зaбързaния нaчин нa живoт. Прaктикaтa пoтвърждaвa идeятa му и в нaши дни изпeчeнoтo нa шиш мeco, нaрязaнo нa мaлки хaпки и гaрнирaнo cъc caлaтa и cocoвe пo жeлaния, e eднa oт нaй-прeдпoчитaнитe фoрми нa бързa зaкуcкa зa гeрмaнцитe.

Caмият Кaдир Нурмaн прeз 2011 г. пoлучaвa признaниeтo oт Acoциaциятa нa прoизвoдитeлитe нa турcки дюнeр  зa принoca cи зa cъздaтeл нa дюнeрa в Гeрмaния.

В интeрвю зa в. „Фрaнкфуртeр Рундшaу“ Кaдир Нурмaн зaяви, чe e щacтлив, чe тoлкoвa мнoгo турци мoгaт дa ce прeхрaнвaт oт прaвeнeтo нa дюнeр и чe милиoни ca oпитaли нeгoвия вкуc.

В мoмeнтa в Гeрмaния имa 16 000 зaвeдeния зa дюнeр. 1000 oт тях ce нaмирaт в cтoлицaтa Бeрлин. Гeрмaнcкитe кoмпaнии, кoитo прoизвeждaт мeco зa пeчeнe и мaшини зa дюнeр ocигурявaт нуждитe нa 80% oт пaзaрa нa EC.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

От 15 до 19 юли обработват срещу кърлежи и комари на обществени места

Дейности по растителна защита и обработка на тревни площи срещу кърлежи и комари предстои да бъде извършена в следващите дни на няколко обществени места, съобщават от Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация”. В периода 15 – 19 юли ще бъде извършена обработка за растителна защита на дървета и храсти в двора на Градската..

публикувано на 12.07.24 в 17:50

Лесовъди: Трябва ни сериозна зима, за да уморим "чужденците"

Така коментираха от горското стопанство в Балчик наличието на цикади в Добруджа – насекоми , които са типични за Средиземноморието и само един продължителен сняг през зимата може да ги прогони. Предполага се, че те са една от причините за съхнене на полезащитните пояси в Добруджа последните пет години. Унищожаването им е много трудно, тъй като ларвите..

публикувано на 12.07.24 в 16:11

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той и семейството му живеят и работят в Лондон, но съпругата му е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до София, където на..

обновено на 12.07.24 в 12:25
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 12.07.24 в 10:55

Модели с женствени форми вместо слаби красавици се налагат според новите тенденции

Концепцията за красотата на жената се променя през годините. От много слаби момичета преди години към модели плюс сайз, тоест близки до нормалните мерки на реалната жена.                         Кастингът за най-грандиозния конкурс за красота Мис Варна 2024 ще бъде на 14 юли Светското модно събитие е от 16:00 часа в комплекс Морско..

публикувано на 12.07.24 в 08:00

Туристически поход по морския бряг организира ТД „Черноморски простори“

Традиционният туристически поход по морския бряг, организиран от Туристическо дружество “Черноморски простори“, ще се проведе от 13 до 17 юли за 26-а поредна година. Това каза за Радио Варна Атанас Сивков, председател на дружеството. До момента участие са заявили около 70 души от цяла България на възраст от 7 до 70 години...

публикувано на 12.07.24 в 07:00

Реновация и разруха – една бяла емблема на брега в Балчик още дълго ще буди недоумение с визията си

Това е Голямата мелница, построена в първоначалния си вид от Анонимното индустриално дружество през 1909 година. За една година е построена най-модерно оборудваната мелница на Балканите, която съдържа и първите стоманобетонови силози в България . Имала е капацитет 75 тона брашно на денонощие. Произвеждала е също грис и макаронени изделия (за пръв път в..

обновено на 11.07.24 в 17:48