Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Частично слънчево затъмнение в първия ден от астрономическото лято

| обновено на 21.06.20 в 10:33

Във Варна явлението започна в 8 часа и 2 минути, а максималното закриване на слънчевия диск настъпи в 8 часа и 38 минути. Тогава Слънцето бе на височина 28° над източния хоризонт. Краят на явлението за Варна бе в 9 часа и 16 минути. Това е третото затъмнение за годината и се нарича пръстеновидно слънчево. Те се наблюдават, когато Луната е близо до апогея на своята орбита, т.е. най-далеч от Земята.
Астрономите любители имаха възможност на наблюдават в небето над Източна Африка в деня на лятното слънцестоене пръстеновидно слънчево затъмнение от типа "огнен пръстен", съобщи АФП. Астрономическото явление започна малко слез изгрева в Централна Африка, преминавайки през ДР Конго, Южен Судан, Северна Етиопия, преди да се насочи към Азия, за да приключи над Тихия океан, южно от о-в Гуам. Луната блокира над 99 процента от слънчевата светлина по време на максимума, който беше в в 6,40 по Гринуич (9,40 българско време). Той беше само над 2 процента от земната повърхност.
Слънчевото затъмнение започна 3,45 ч по Гринуич (6,45 ч. българско време). Ще приключи в 9,34 часа по Гринуич (12,34 ч. българско време).
Частично затъмнението се наблюдава над Югоизточна Европа, Северна Австралия и части от Тихия и Индийския океан. То се излъчва на живо от проекта "Виртуален телескоп" (Virtual Telescope Project).
Предишното пръстеновидно слънчево затъмнение беше през декември миналата година.
При пръстеновидно слънчево затъмнение звездата ни, Луната и Земята се подреждат в линия, докато естественият ни спътник е максимално отдалечен от нас.
Затова Луната покрива центъра на Слънцето, но оставя периферията му видима, образувайки огнен пръстен.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Савинден е!

На 5 декември Православната църква отбелязва паметта на преподобни Сава Освещени. Историята на светеца тръгва от аристократичен род от Кападокия (Мала Азия). На 18 години Сава става монах и по-късно отшелник в пустинните местности край река Йордан. С наследството след смъртта на родителите си, той построява странноприемници, болници и един манастир до..

публикувано на 05.12.23 в 07:19

Лесна работа: Да потанцуваме с живота

Днес минавах край една галерия. На дъската за обяви беше написано следното: "Животът може да не е купонът, който сме си представяли, че ще бъде, но какво пречи да потанцуваме, докато сме тук?". Много ми хареса и по пътя се питах всъщност какво точно пречи. Разни хора, разни идеали, разни отговори. На един му пречи всичко, абсолютно всичко. Тортата..

публикувано на 04.12.23 в 17:30
архив

Палят светлините на градската елха навръх Никулден

Тържественото запалване на светлините на градската елха и празничен коледен концерт за деца ще се проведе навръх Никулден. Традиционно събитието ще бъде на 6 декември, сряда, от 18.00 часа на площад „Независимост“. Организатор е дирекция „Култура и духовно развитие“ към Община Варна. В концерта ще вземат участие детски вокални и танцови състави от..

публикувано на 04.12.23 в 15:51
Д-р Теодор Лазаров

И догодина ваксинират безплатно срещу човешкия папилома вирус

През следващата година изтича поредният етап от Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка. Започнала преди десет години, програмата на здравното министерство, разшири обхвата си с момичета на възраст от 10 до 13 години. Целта е предпазване от човешкия папилома вирус чрез ваксинация преди началото на..

публикувано на 04.12.23 в 15:10
Икона на Св. Варвара

Православната църква почита паметта на Света Варвара

На 4 декември Православната църква почита света Варвара, която е покровителка на починалите от внезапна смърт – тези, които са нямали време да се покаят и причастят. Света Варвара, родена в семейството на аристократ езичник от Илиопол, се е отличавала с особена красота. Тя се запознава с християни и приема свето кръщение и когато бащата научава, че..

публикувано на 04.12.23 в 09:35

Благотворителен коледен базар в сърцето на Варна

Благотворителният коледен базар в градинката с фонтаните до Община Варна се завръща за трета поредна година, за да изпълни декември с коледно настроение. Българската стрийт фууд асоциация - организатор на "Улицата на готвачите", заедно с "Фермерски пазар" канят варненци и гостите на града да посетят Благотворителния коледен базар от 8 до 27..

публикувано на 03.12.23 в 16:50

Роботизираната хирургия - бъдещето при операциите

Роботизираната хирургия е все по-предпочитана при операции. Както от хирузи, така и от пациенти. Предимствата са, че това е съвременен метод, който се базира на последните достижения в медицинската наука и практика. Той е залегнал в световните практики и през последните 15 години е широко застъпен. През последните пет години роботизираната..

публикувано на 02.12.23 в 13:31