Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Випуск 2020 Музикалното училище - Варна тръгна по творческия си път с концерт на открито

Концертът и изложбата за изпращането на абитуриентите осветиха новата Лятна сцена за изкуства на варненското Музикалното училище

Слънце, дами с елегантни летни шапки и щастливи усмивки на ученици, учители и родители изпълниха двора на Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ – Варна на 27 юни за заключителното събитие на тази много различна учебна година. Концерт-изложба изпрати зрелостниците и същевременно даде старт на проявите в новата Лятна сцена на училището, за която все по-често ще чуваме в културния афиш на морската столица.


На добър път пожела на абитуриентите директорът на НУИ „Добри Христов“ – Варна, Румяна Петрова, която беше и диригент на Младежкия оркестър.


От името на зрелостниците приветствие поднесе Свилена Иванова – едно от изявените лица на випуска, цигулар, концертмайстор на училищния оркестър.


Редуваха се прекрасни музикални изпълнения на талантите – и току-що завършили, и продължаващи обучението си в елитното варненско училище. Сред тях изпъкнаха образците на класическата музика – Сарабанда от сюитата „Класично и романтично“ на Панчо Владигеров и Марш на тореадора от операта „Кармен“ на Жорж Бизе.

Звучаха и фолклорни ритми в изпълнение на изумителния гайдар Александър Тодоров, и народни песни, поднесени от вокална дамска група от абитуриентки. С много аплодисменти бяха посрещнати и изпълненията на Александрина Петрова, Александър Димитров и Иван Манахов от класа по поп и джаз пеене. Всички участници в концерта бяха силно ентусиазирани от възможността да покажат равнището на своята подготовка и да зарадват публиката, която силно им липсваше в последните месеци.


Постиженията на класовете по изящни изкуства и графичен дизайн бяха събрани от зам.-директора Йорданка Манева в пъстра изложба, която представи преподавателят по живопис Красен Бербенков.


С много добри емоции започна пътят към успешна творческа кариера на завършилите тази година легендарното варненско Музикално училище. Артистичната общност в морския град ще ги очаква на големите сцени и в изложбените зали на Варна, а на мнозина пътят със сигурност ще мине през наши и световни университети и ще продължи много по-далеч и по-нагоре.

Още информация – във Фейсбук групата Национално училище по изкуствата "Добри Христов" - Варна.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриха монументален комплекс на Перперикон

В първата седмица от тазгодишните разкопки на Перперикон екипът на проф. Николай Овчаров е попаднал на монументален комплекс изсечен в скалите и продължен на височина с големи каменни блокове, за който се предполага, че е представлявал голям епископски дворец на епископия Родопи от 4-6 век. Това съобщи самият професор Овчаров на първата си..

публикувано на 05.07.20 в 14:50

Изложба "Приказки от Белия град“ е подредена в Художествената галерия в Балчик

Балчишката художничка Надежда Александрова се представя пред съгражданите си и гости на Балчик с изложба под надслов „Приказки от Белия град“- Ек­спо­зи­ция­та -  сюрреална живопис, изпълнена с фантазия и авангард, мо­же да раз­гле­да­те в Ху­до­жес­тве­на га­ле­рия Бал­чик до 21-ви юли.   По­ра­ди епи­де­мич­на­та об­ста­нов­ка ня­ма да..

публикувано на 05.07.20 в 14:38
Народен театър''Иван Вазов''

Народният театър учредява награда на името на Иван Вазов

Народният театър ще връчи за първи път годишната награда за духовен принос на името на своя патрон Иван Вазов. Тържествена церемония с водещ актьорът Дарин Ангелов ще се състои на 9 юли - рождения ден на Вазов (1850-1920), на която ще станат известни имената на номинираните и лауреатът, съобщиха от трупата. Най-големият изследовател на..

публикувано на 05.07.20 в 12:53

Иван Иванов – Ивани със самостоятелна изложба „4 х 7“ в Градската галерия във Варна

Акварел, рисунки, метални релефи и кавалетна пластика показват част от пластическото многообразие в работата на варненския скулптор Една въздействаща камерна изложба представя от 7 юли в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна утвърдения варненски скулптор Иван К. Иванов – Ивани. Това е петата самостоятелна изложба на артиста..

публикувано на 05.07.20 в 08:05
boris_hristov

Удостояват с Вазовата награда големия поет Борис Христов

Големият български поет, писател и сценарист Борис Христов ще бъде удостоен в Вазовата награда за литература. Той бе избран от Вазовия комитет, който определя лауреатите на най-престижното литературно отличие. Наградата се връчва всяка година на 9 юли, рождената дата на патриарха на българската литература Иван Вазов в родния му град Сопот. По..

публикувано на 04.07.20 в 17:23

Голям успех за първата от петте премиери на „Опера в Летния театър“ 2020

„Хубавата Елена“ от Офенбах обра овациите на публиката. На 6 юли фестивалното настроение продължава с любима музикална комедия - „Севилският бръснар“ от Росини. Въодушевена публика, много усмивки и аплаузи предизвика първата от петте премиери на фестивала „Опера в Летния театър“ – „Хубавата Елена“ от Жак Офенбах , която се игра в петък..

публикувано на 04.07.20 в 17:12

Летните музикални празници "Емил Чакъров" започват в Бургас

С операта "Бал с маски" ще бъдат открити Летните музикални празници "Емил Чакъров" в Бургас. Това съобщиха от пресслужбата на Държавната опера в града. Откриването на празниците ще е на 7 юли, от 21.00 часа на сцената на Летния театър. Заглавието не е избрано случайно - то е в синхрон с изненадващите реалности в последните месеци,..

публикувано на 04.07.20 в 09:41