Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Първият правен подкаст в България “Темида слуша“ вече е факт

Снимка: БГНЕС

Подкаст за правни въпроси си поставя за основна цел да повиши правната култура на обществото. Екипът, който работи по създаването му, се състои от четирима младежи, сред които и младши адвокат Нанси Дахабре. Те решиха да приемат каузата за обществената правна култура като своя собствена и създадоха първото по рода си “онлайн радио предаване” за право.

Подкастът е наречен “Темида слуша”, а името не е случайно, защото Темида трябва да съблюдава за справедливостта, но тъй като е със завързани очи, тя слуша. Подобно на Темида, слушателите научават за истински истории с художествена преработка и внедрени юридически понятия и основни права.  С помощта на този развлекателен формат, създателите на “Темида слуша”се надяват да разширят максимално аудиторията си, вярвайки че това е от съществено значение за развитието на гражданско общество в България.

Младши адвокат Нанси Дахабре, основател и двигател на тази инициатива, споделя: “Видяла съм от първа ръка, че правната материя не е лесно достъпна за хората, затова исках да подпомогна с възможността хората да узнаят правата си. Вярвам в това, че ние имаме само толкова права, колкото можем да защитим.”

Подкастът е достъпен на: Страницата във Facebook: https://www.facebook.com/PodcastPravo/ и в Instagram профил: https://www.instagram.com/temidaslusha/ .


Чуйте повече в прикачения файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ
Храмът

История за вярата, за храма на село, за ентусиазма и доброволния труд

Възстановяват  храма „Св. Троица” в провадийското село Чайка. В него участват буквално всички жители на  селото, но също така и мюсюлманите от околните села.     Църквата е архитектурен шедьовър. Построена през 1932/33 г. и е трикорабна, нещо изключително рядко срещано по селата. Освен нея в България има запазени само още две такива..

обновено на 09.07.20 в 16:22

Варненски астроном отново "улови" кометата /СНИМКИ/

Емил Иванов  – астроном в  Обсерватория Ирида , който преди няколко дни изпрати специално за сайта на Радио Варна, снимки на кометата, успя да я улови отново тази сутрин. Снимките са направени между 2,45 и 3,05 ч, сутринта, във Варна, в района на кв. "Бриз" За първи път кометата попадна в обектива на телескоп на НАСА на 27 март. т.г. Небесното тяло..

публикувано на 09.07.20 в 14:53

Вазов - 170 години народен и безсмъртен

Народният театър е планирал поредица от събития за юбилея. За първи път тази вечер на специална церемония ще бъде връчена и новоучредената награда за духовен принос на името на писателя. Във Варна не са предвидени официални церемонии, прояви, шествия.     Всеки, чието сърце поне веднъж е трепнало, четейки или слушайки негово..

обновено на 09.07.20 в 12:42

Европа в хватката на нарастващ народен гняв

Откакто честотата на заразата започна да нараства в някои европейски страни, потенциалът за граждански вълнения и политически трусове се увеличи, тъй като търпението се изчерпва.    В последните два дни сръбската столица е свидетел на жестоки сблъсъци - хиляди..

обновено на 09.07.20 в 09:32

Делфин албинос видяха в Черно море

По време на експедиция за изучаване на китоподобните в Черно и Азовско море, екип изследователи от Института по биология на Южните морета на Руската академия на науките успяха да наблюдават делфин албинос . Такива случаи са сравнително редки сред китоподобните. Екземплярът с необичаен цвят принадлежи към делфините афали – вид, който става..

обновено на 08.07.20 в 15:29

Бялата очна линия е последният писък на модата

Ако дамите държат да се съобразят с последния писък на модата, те обезателно трябва да си сложат бяла очна линия, пише в. "Метро". Световни знаменитости вече възприеха тренда, като сред тях личат имената на Джоди Комър от сериала "Убивайки Ийв" и на певицата Джанел Моне.      Ярката бяла очна линия е много ефектна и придава "нова рамка на..

публикувано на 08.07.20 в 13:58

Варненка прославя красотата на българската носия навсякъде по света /СНИМКИ/

Варненката Оля Лилова прославя красотата на българската народна носия навсякъде по света със своите кукли.  Повече от 13 години са й били нужни, за да измайстори макетите. Куклите са хит сред купувачите на сувенири. Търсени за подаръци, както у нас, така и в чужбина, споделя Лилова. Много чужденци отнасят по домовете си част от българската традиция...

публикувано на 08.07.20 в 12:15