Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Варненско лято за деца" на новата Лятна сцена в двора на Музикалното училище

| обновено на 01.07.20 в 14:35

Музикалното лято във Варна има нова сцена – Лятна сцена НУИ „Добри Христов“, разположена в двора пред официалния вход на историческата сграда на елитното училище.

Сградата,  построена през 1902 г. и реставрирана през 2018 г. представя отлични условия за сценични и музикални изяви. Това ще бъде и новата сцена на модула „Варненско лято за деца" от програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ 2020.


На 5 юли в 18 часа Госпожа Виола ще покани малките приятели на музиката не във Фестивалния и конгресен център, а на Лятна сцена НУИ „Добри Христов“ в двора на училището за новия спектакъл.

„Вместо „Приказките на Госпожа Виола“ ще се получи „В двора на Госпожа Виола“ – споделя с усмивка Румяна Петрова – директор на НУИ „Добри Христов“, позната на малчуганите като обичаната Госпожа Виола от концертите „Варненско лято за деца“. Смятаме да използваме възможностите, които предоставя сградата, ще включим например прозорци, които ще се отварят в определени моменти и от тях ще излизат музикални изненади за нашата публика. Но не искам да разкривам всички изненади. С голямо нетърпение очаквам да видя по какъв начин ще се случи всичко, как ще го възприеме публиката. Надявам се да дойдат много хора, разбира се, при спазване на социалната дистанция, но вярвам, че това място има голям потенциал и на 5 юли ние ще го покажем на варненската публика. Надявам се цяло лято НУИ „Добри Христов“ да бъде домакин, да бъде дом на изкуствата, защото това е нашата функция. Ние сме в центъра на нашия град и можем да бъдем културен център със своя лятна сцена.“

Програмата ще бъде пъстър микс от теми, свързани с българската музикална традиция, заради несъстоялия се концерт за 3 март, но ще има и американски теми от „Уестсайдска история“ във връзка с 4 юли, както и любимите на децата мотиви от топ продукции като „Цар Лъв“ и „Замръзналото кралство“. Вдъхновяващият маестро Страцимир Павлов ще води Младежкия оркестър на НУИ „Добри Христов“. Всички млади музиканти са изключително ентусиазирани отново да излязат пред публиката си и да се радват на живото общуване с приятелите на изкуството във Варна.

Бъдете на 5 юли от 18 ч. на новата Лятна сцена НУИ „Добри Христов“, за да празнувате заедно с вашите малчугани завръщането на концертите от поредицата „Варненско лято за деца“.

Пълната програма на ММФ „Варненско лято“ 2020 търсете на сайта на фестивала: http://www.varnasummerfest.org

ММФ „Варненско лято“ 2020 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата и НУИ „Добри Христов“ и със съдействието на Градската художествена галерия и ФКЦ.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Танго, фламенко, валс на Лятна сцена „Зад Театъра“ на 17 юли

Лятото зарежда с енергията си този кипящ от живот спектакъл, който събира музика и танц в едно празнично изживяване на 17 юли на Лятна сцена „Зад Театъра“. „Танцувай с нас“ е по идея на фаготистката Константина Тодорова. Тя е водач на квинтета от духови инструменти „Хабанеро“, който ще пресъздаде музикалните картини в представлението. Заедно с нея са..

публикувано на 09.07.20 в 12:58

Играят „Двубой“ на лятната сцена „Зад Театъра“

Класическата българска комедия „Двубой“ ще се играе на 13-ти юли от 21 ч. на лятната сцена „Зад театъра“, съобщават от Драматичен театър „Стоян Бъчваров. Постановката е на режисьора Стоян Радев Ге. К. и стъпва върху нередактирания текст на Вазов, изпъстрен с характерни думи от епохата, които засилват комичното усещане. Художник на..

обновено на 08.07.20 в 17:55

Изящни творби на Елена Стоева във варненска галерия /обновена/

Арт Галерия Le Papillon представя изящните творби на романтичната Елена Стоева , създадени в ситуацията на „спряло време“. Времето, в което природата наложи принудителна спирачка на забързаното ни ежедневие, породи много надежди за промяна към добро в живота ни, в поведението и мисленето на хората, в загрижеността към другия и мисълта за..

обновено на 08.07.20 в 17:51

Графа тръгва на турне с армия от „греещи човечета“

Графа ще пее пред публика от фенове и „греещи човечета“ по време на концерти от лятното си турне. След четирите поредни вечери, от 14 до 17 юли, на стадион (парк-център) „Юнак“ в София греещата армия ще завладее последователно Летните театри на Велико Търново и Варна , съответно на 22 и 26 юли . В Античен театър Пловдив шоуто ще е на 30 юли,..

публикувано на 07.07.20 в 15:22

Четем „Под игото“ в електронен формат с оригинални илюстрации от първото издание

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ с гордост показа оригинални издания и документи от фондовете си, представящи малка част от мащабното творчество на гениалния български писател и поет Иван Вазов , предаде БГНЕС. У никалната изложба носи името..

публикувано на 07.07.20 в 13:37

Аз един Бачо Киро съм, Правдата си да диря излязох

185 години се навършват днес от рождението на Бачо Киров - изявен учител, книжовник и фолклорист, обесен като участник в освободителното движение. Киро Петров Занев, както е цялото му име, е роден на 7 юли 1835 година в Горни Турчета, днес Бяла черква. Баща му, който е селският говедар, умира, когато Киро е едва 6-годишен. Животът го..

публикувано на 07.07.20 в 11:27
Катедралния храм

Православната църква почита паметта на Света Неделя

Българската православна църква почита днес паметта на Света великомъченица Неделя. Родена през трети век в Мала Азия, Кириакия загинала мъченически за своята вяра по време на гоненията срещу християните при император Диоклетиан. Мощите на светицата са пренесени в столицата на Второто българско царство - град Търново при управлението..

публикувано на 07.07.20 в 09:22