Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

БЧК: Спасителят, който извади с шамари турист от морето, не е надвишил правомощията си

Снимка: БГНЕС

Видеоклип как спасител от южния несебърски плаж изважда с шамари турист, влязъл в бурното море с надуваем дюшек, предизвика множество коментари. Според Йордан Иванов от дирекция Водноспасителна служба към БЧК, които отговарят за подготовката на бъдещите спасители, колегата му не е надвишил правомощията си, не е прекалил с физическата разправа, защото става въпрос за безопасността на плажуващите, предаде Радио Бургас.

Може би това, което трябваше да направи е да сигнализира органите на реда или на тел. 112. Смятаме че донякъде правилно е постъпил колегата. Когато има пияни туристи спасителите трябва да подходят с много говорене и търпение, а когато те не дадат резултат да се звъни на 112. В момента спасителите нямат никакви правомощия, ние само може да помогнем да се предотврати инцидент“, каза Иванов.

Спасителите от години настояват да има плажна полиция, която да отговоря при подобен род инциденти.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Гърция готова да върне по-строгите мерки

Гръцките власти имат готовност да наложат отново ограниченията за обществения живот и пътуванията през следващата седмица , съобщи „Катимерини“. Експертите подчертават, че указанията за безопасност във връзка с разпространението на коронавируса често се игнорират. Говорителят на правителството Стелиос Пецас заяви, че властите са "решени да защитят..

публикувано на 09.07.20 в 17:36

България ще внесе искане за анулиране на част от разпоредбите в пакета "Мобилност"

България ще заведе дело пред съда на Европейския съюз, в двумесечен срок от публикуването на Пакета Мобилност I в Официалния вестник на Съюза . Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков в изявление пред медии, по повод окончателното приемане на Пакета Мобилност I от Европейския парламент, предаде Нова..

публикувано на 09.07.20 в 17:26

Отмениха традиционния събор на БСП на Бузлуджа заради COVID-19

Събор на БСП на Бузлуджа тази година няма да има.     Причината - противоепидемичните мерки, които заради нарастващите случаи на заболели, нямало причина да не бъдат удължени. Около това становище се е обединил Областният здравен щаб след разговор с НОЩ, предаде БТВ...

публикувано на 09.07.20 в 17:19

Дърва за огрев осигуряват горските

6 650 домакинства от Североизточна България вече са получили заявените от тях дърва за отоплителен сезон 2020/2021. 18-те стопанства в системата на СИДП са доставили на хората 39 796 пространствени кубически метра дърва за огрев. Най-много – 17 497 кубика са стигнали до подалите молби към поделенията в област Варна, следват стопанствата в..

публикувано на 09.07.20 в 17:14

Захариева привика посланика на Гърция да обясни за тестовете на границата

Министърът на външните работи Екатерина Захариева привика посланика на Гърция у нас Димитриос Хронопулос, за да внесе яснота за затегнатите мерки от страна на Гърция на ГКПП "Кулата-Промахон". Днес стана ясно, че Гърция ще прави поне по 3000 теста на български граждани, които искат да влязат в южната ни съседка през ГКПП "Кулата-Промахон". Срещата..

публикувано на 09.07.20 в 17:11

Проверят строежите в парк „Росенец“ - ВАП сезира МРРБ, МОСВ, МТ и ДНСК

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), министъра на околната среда и водите (МОСВ), министъра на туризма (МТ) и началника на Дирекцията за национален и строителен контрол да извършат незабавни проверки на място и по документи на..

публикувано на 09.07.20 в 17:09

МОН: Не е изключено учебната година да започне дистанционно

От Министерството на образованието и  науката не изключват новата учебна година да започне дистанционно, в зависимост от  ситуацията с коронавируса у нас. Това каза в интервю за БНР  зам.-министър Таня Михайлова. Тя обаче подчерта, че основната цел на МОН е децата да бъдат в класните стаи на 15 септември : "Силно се надяваме,..

публикувано на 09.07.20 в 17:03