Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

План за действие ще изработят родители от Варна срещу влезлия в сила Закон за социалните услуги

План за действие срещу влезлия в сила от 1 юли т.г. Закон за социалните услуги ще изработи варненското Сдружение „Единение за семейството и децата“, каза за радио Варна председателят на сдружението Даниела Николова. Тази вечер, от 18.30 часа пред сградата на община Варна ще се проведе организационна среща, на която да се очертаят насоките за бъдещите действия на сдружението, което проведе поредица от протести срещу приемането на Националната стратегия за детето. Ще бъдат определени методи, по които да бъдат подпомагани семействата, след като влезлият в сила закон дава прекалено много пълномощия и на частни доставчици на социални услуги и на задължителни социални услуги за намеса в живота на семействата, каза Даниела Николова.

Тя посочи, че става въпрос за онези случаи, при които се извършва неправомерно извеждане на деца от семействата и даде конкретен пример:

На протеста в неделя дойде човек от Варна – Николай Дойнов, на когото съвсем скоро са отнели четири деца без да има причина. Човекът твърди,

че тъй като е пуснал жалби до Социално подпомагане по някакви други теми, насреща са решили да проведат някаква отмъстителност спрямо него и преди две години са го заплашили, че ще му отнемат децата.

Ние не можем да кажем това вярно ли е или не е вярно, но факт е, че в начина на водене на социалните случаи има такива груби пропуски, които позволяват да се използва това за манипулация на семействата. Например, това че

социалните доклади се пишат само в един екземпляр и остават при социалните служители, а хората не знаят какво пише вътре.

Николай Дойнов каза, че са му дали да подпише доклад и са му казали, че няма право да го прочете и трябва да се подпише за това, че те / бел. авт. - социалните служби/ са били при него.“

Протестите ще продължат, защото Законът за закрила на детето трябва да бъде променен, категорична е Даниела Николова. Като въпрос на лобизъм тя определи приемането на Закона за социалните услуги във вида, в който бе предложен от самото начало.

„Абсолютно ясно стана, че неправителствените организации са писали този закон. Ако човек се разрови в документите и в сайта за неговото обществено обсъждане ще види, че защитава лобистки интереси. Неправителствени организации, които са финансирани от чужбина участват в момента в консултативните съвети към Министерски съвет и парламента. Те участват и в законодателната и в изпълнителната  дейност и в пазара на социални услуги и това е лобизъм.“

Целият разговор чуйте в прикачения звуков файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Коалиция "Левицата!" настоява за възстановяването на служба "Гражданска защита"

Лидерът на АБВ Румен Петков заяви във Варна във връзка с бедствената ситуация, свързана с пожарите, че Коалиция „Левицата!“ отдавна настоява да бъде възстановена служба „Гражданска защита“, както и Министерството за борба с бедствията и авариите, а  в момента страната ни няма необходимия технологичен и кадрови капацитет, за да се справи с бедствията...

публикувано на 22.07.24 в 18:00

Починали са мъжът и детето, ударени от мълния в Стара планина

Мъжът и детето, които бяха ударени от мълния под връх Жълтец в Стара планина, са починали. Второто дете, което е подало сигнала, е спасено.  Това съобщиха за БНР от Планинската спасителна служба: "Детето, което е подало сигнала, вече е стоварено с хеликоптер на стадиона в Карлово. Пострадалите, доколкото имаме информация за нашите колеги, не дават..

публикувано на 22.07.24 в 17:52

Светофарът на Червения площад не работи

Не работи светофарът на Червения площад във Варна. Движението не се регулира. Трафикът е натоварен, а движението е затруднено, видя репортер на Радио Варна.  Шофирайте внимателно!

публикувано на 22.07.24 в 17:40

На комисия приеха салоните по физкултура да се ползват от спортни клубове и граждани срещу заплащане

Физкултурните салони в училищата във Варна да се ползват срещу заплащане от спортни клубове и граждани. Това предложение на групата на ПП „Възраждане“ получи подкрепата на членовете на Постоянната комисия „Младежки дейности и спорт“. За да стане факт обаче, е необходима промяна на общинската Наредба за реда за придобиване, управление и разпореждане с..

публикувано на 22.07.24 в 17:16

Пожарът в Гърция е на километър от българската граница

Пожарът в Гърция вече е на километър от българската граница, потвърди министърът на вътрешните работи Калин Стоянов след обход на територията с хеликоптер на Гранична полиция, предаде БНР.  "Лошото е, че там е силно пресечена местност. Колегите от гръцка страна в момента работят единствено с хеликоптери. До колкото разбрах, мисля, че включват и..

публикувано на 22.07.24 в 16:24
Снимката е илюстративна

Интерактивна карта показва най-замърсените места във Варна

Община Варна започна изготвянето на интерактивна карта, която да систематизира цялата информация за състоянието на сметосъбирането и сметоизвозването в града. Целта е върху нея да бъдат нанесени броят и местата, където са разположени контейнерите за смесени битови отпадъци. Администрацията призова гражданите да подават сигнали на платформата..

публикувано на 22.07.24 в 16:07

ТЕЛК в Добрич спира работа от 5 до 31 август

Регионалната здравна инспекция в Добрич уведомява, че  съставът на ТЕЛК за общи заболявания към "МБАЛ-Добрич" АД гр. Добрич няма да работи в периода от 5 до 31 август 2024 г.   поради ползване на платен годишен отпуск от служителите на ТЕЛК; Заседанията на ТЕЛК към „МБАЛ-Добрич“ ще бъдат възобновени на 2 септември.  РЗИ – Добрич продължава приема..

публикувано на 22.07.24 в 16:00